Ο «Mr. Ameresco» George P. Sakellaris:Οι business στην Ελλάδα και η εκτίναξη εσόδων στις ΗΠΑ

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022


Ένας από τους δισεκατομμυριούχους της ομογένειας στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα το επενδυτικό ενδιαφέρον του για την Ελλάδα θεωρείται ο George Sakellaris. Στη φετινή λίστα με τα ονόματα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ο Λάκωνας leader στον κλάδο της καθαρής ενέργειας και των ΑΠΕ, επικεφαλής της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Ameresco, φιγουράρει στην θέση νο 1.818 με portfolio αξίας 1,6 δισ. δολ. και στο πρώτο τρίμηνο του έτους είδε την εταιρεία του να εκτινάσσει τα έσοδα και τα κέρδη της σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο κύκλος εργασιών της Ameresco εμφανίζεται, συγκεκριμένα, αυξημένος κατά 88% στα 474 εκατ. δολ. (έναντι 252,2 εκατ. δολ. στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα) και τα προσαρμοσμένα EBITDA σε 45,1 εκατ. δολ. (+52%) στο ξεκίνημα της χρονιάς, με τους μετόχους της να καρπώνονται καθαρά έσοδα 17,4 εκατ. δολ (+56%) ενώ προστέθηκαν νέα έργα συνολικής αξίας πολλών εκατοντάδων εκατ. δολ. στο χαρτοφυλάκιο της. Με projects που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται υπό ανάπτυξη και με ένα ιδιαίτερα υψηλό ανεκτέλεστο που υπολογίζεται σε 3,1 δισ. δολ…

Ο καταγόμενος από τον Βασσαρά Σπάρτης πάμπλουτος Ελληνοαμερικανός businessmen, Πρόεδρος- CEO και ισχυρός μέτοχος της Ameresco, διατηρεί μεν την έδρα του και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συμφερόντων του στην «πράσινη» ενέργεια επί αμερικανικού εδάφους, με παρουσία σε Καναδά, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, την οποία συμπεριλαμβάνει πλέον –όπως ο ίδιος αποκάλυψε- στον ευρύτερο 




Το περασμένο φθινόπωρο, ο κ. Σακελλάρης έδωσε το παρών σε εκδήλωση για την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου στην Κεφαλονιά (αποτελούμενο από 4 ανεμογεννήτριες, με ισχύ 9,2 MW), που κατασκεύασαν οι Ameresco και Resinvest για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το δεύτερο έργο της εταιρείας του στην Ελλάδα μετά από ένα φωτοβολταϊκό και ανέφερε την πρόθεση του να προχωρήσει αυτόνομα στην κατασκευή και άλλων projects.


Έδωσε δε το στίγμα ότι η Ameresco παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, σχεδιασμό, χρηματοδότηση, υλοποίηση και λειτουργία σαν one stop shop, στην ανάπτυξη πράσινων έργων, αναλαμβάνοντας να βοηθήσει μια… ολόκληρη πόλη ή μια εταιρεία να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές.

Τον Νοέμβριο, ο «Mr. Ameresco», Διευθυντής του Νational Αssociation of Energy service companies, ανακοίνωσε την απόφαση του να επενδύσει στην ελληνική αγορά και να αναπτυχθεί σε αυτήν περισσότερο, προσφέροντας λύσεις ενεργειακής διαχείρισης σε εταιρικούς πελάτες και Δήμους.

Η εταιρεία των 5 δισ. δολ. έβαλε στο «ραντάρ» της Ελλάδα και βολιδοσκοπεί τους τελευταίους μήνες έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και ΑΠΕ, με στόχο να αξιοποιήσει το «επενδυτικό κύμα» των επόμενων ετών στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

«Ξεκινάμε από μικρά έργα και σταδιακά θα επεκταθούμε και σε μεγαλύτερα, βάζοντας στόχο για 100 MW τα επόμενα τρία χρόνια μέσα από συνεργασίες joint venture με ελληνικές εταιρείες», είχε αναφέρει ο κ. Σακελλάρης, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις και οι υπηρεσίες της Ameresco μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τους στόχους της για την εξοικονόμηση ενέργειας σε τομείς όπως νοσοκομεία, δημόσια κτίρια, έργα οδοφωτισμού κ.α.

Οι πρώτες σκέψεις του για την επιχειρηματική του ενεργοποίηση στην Ελλάδα χρονολογούνται από το καλοκαίρι του 2012, όταν ως μέλος «ομάδας» ισχυρών επιχειρηματιών οι οποίοι συνόδευσαν, τότε τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο ταξίδι του στην Αθήνα και είχε ενημερώσει για την πρόθεση του να επενδύσει σε διάφορες business.

Η μακρά κρίση ήταν από τις αιτίες που έβαλαν «φρένο» στα σχέδια του. Με μια καθυστέρηση μερικών ετών, η βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην χώρα, παρά την πανδημία, τον έκαναν να το ξανασκεφθεί…


Mega projects σε Βρετανία-Χαβάη

Ο 75χρονος δισεκατομμυριούχος διανύει μια περίοδο συνεχούς αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών στον κλάδο του και οι συμφωνίες διαδέχονται η μια την άλλη. Ο αμερικανικός πολυεθνικός «κολοσσός» του οποίου ηγείται έχει επιβλέψει, αναπτύξει, εφαρμόσει και διαχειριστεί ενεργειακά έργα συνολικού ύψους 5 δις δολαρίων και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε τα προηγούμενα 24ωρα ο Τζορτζ Σακελλάρης η Ameresco οδηγείται «…σε ένα ακόμα έτος με αποτελέσματα ρεκόρ, το 2022, με σημαντική ανάπτυξη σε κάθε κλάδο των δραστηριοτήτων της».

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παρόχου λύσεων ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης υποδομών και ΑΠΕ στη Βόρεια Αμερική εξήγησε, επίσης, ότι «η απόδοση του πρώτου τριμήνου καταδεικνύει την ισχυρή μας θέση σε μια διευρυνόμενη αγορά, που επωφελείται από τις μακροπρόθεσμες τάσεις του κλάδου. Αυτές οι τάσεις, μαζί με το εύρος της τεχνολογικής μας τεχνογνωσίας και το αποδεδειγμένο ιστορικό μας, θέτουν την Ameresco σε θέση να επωφεληθεί από τον αυξανόμενο αριθμό ευκαιριών που εμφανίζονται στον ορίζοντα».

Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ο όμιλος του ομογενή billionaire εξασφάλισε ένα μεγάλο έργο με 20ετή διάρκεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της πόλης του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2030 με προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων ύψους άνω του 1 δισ. λιρών, παράλληλα υπογράφηκε σύμβαση για project εξοικονόμησης ενέργειας στην αεροπορική βάση Pearl Harbor-Hickam στη Χαβάη κ.α..


Μια ζωή σαν παραμύθι…

Η προσωπική πορεία του Τζορτζ Σακελλάρη θεωρείται ο ορισμός της έννοιας του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία. Μια ιστορία, που μοιάζει με παραμύθι, μα είναι πέρα για πέρα αληθινή … Στα 18 του μόλις έφυγε από το χωριό του στην Λακωνία και έκανε το μακρινό ταξίδι με προορισμό το Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών, για να σπουδάσει και να «ψάξει» για μια καλύτερη τύχη.

Όπως έχει εξομολογηθεί στο παρελθόν, αρχικά έμενε στο σπίτι συγγενών του, εργαζόταν σε ένα μίνι μάρκετ και σε ένα οικογενειακό εστιατόριο ως και 16 ώρες ημερησίως για να ζήσει και το πρώτο εξάμηνο σκεφτόταν σοβαρά να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα. Η υπομονή και η επιμονή του τον βοήθησαν, τελικά, να κατακτήσει το δικό του «αμερικανικό όνειρο».

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, πήρε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μεταπτυχιακό στο Τμήμα Hλεκτρολόγων Mηχανικών από το Πανεπιστήμιο Northeastern και αργότερα του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία επιχειρηματικής καινοτομίας.

Κατάφερε να «χτίσει» μια «αυτοκρατορία», μια από τις ισχυρότερες mid-cap εισηγμένες της Wall Street, πρωταγωνιστεί στη σύγχρονη ενεργειακή «επανάσταση», αλλά ποτέ του δεν έκοψε τον «ομφάλιο λώρο» που τον συνδέει με την πατρίδα.

Οι συντοπίτες του, πέρα από τις παλαιότερες επισκέψεις του εξοχικό στα Bέροια Πάρνωνα, μνημονεύουν το ενδιαφέρον που είχε δείξει ο Tζορτζ Σακελλάρης για επενδύσεις στη Λακωνία, στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και τυποποίησης, αλλά και τις δωρεές του. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template