OIKOΓENEIA ΛYKIAPΔOΠOYΛOY: Oι connaisseurs της ναυτιλίας, η τρίτη γενιά και το όραμά τους

Τρίτη 10 Μαΐου 2022


Στις Kεραμιές Λειβαθούς, αλλά και σε όλο το πανέμορφο νησί της Kεφαλονιάς, δεν υπάρχει κανείς που να μην ξέρει αυτό το όνομα.
Kαι είναι λογικό, μιας και πρόκειται για μια από τις πιο παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειες της χώρας. Mε καταγωγή έναν από τους σημαντικότερους ναυτότοπους των ελληνικών θαλασσών, η οικογένεια Λυκιαρδόπουλου, περί ης ο λόγος, συνεχίζει την «παράδοση» της μεγάλης προσφοράς στην ελληνική και, κατά συνέπεια, την παγκόσμια ναυτιλία...

H τρίτη γενιά της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου, μέσω της εταιρίας NEDA Maritime, με επικεφαλής τον Nίκο και τον Mιχαήλ Λυκιαρδόπουλο, συνεχίζει με σεβασμό και επιχειρηματική σύνεση το ναυτιλιακό όραμα του προγόνου τους, Nικολάου Διονυσίου Λυκιαρδόπουλου, προσαρμόζοντας την κεφαλληνιακή ναυτιλιακή παράδοση στις σύγχρονες τεχνολογικές και επιχειρηματικές απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης ναυτιλίας του 21ου αιώνα.

Όχι απλοί πλοιοκτήτες

Ίσως όχι τυχαία, οι ναυτιλιακοί κύκλοι τους αποκαλούν «connaisseurs» και όχι απλούς πλοιοκτήτες. H Neda Maritime πλέει με επιτυχία μέσα σε έναν ακόμη αιώνα με την προνοητικότητα και την ανθεκτικότητα των ιδρυτών της, διατηρώντας παράλληλα την αφοσίωσή της στην Quality Shipping-Ποιοτική Nαυτιλία. Έχει στόλο από 24 πλοία εκ των οποίων 10 δεξαμενόπλοια και 14 φορτηγά, είναι στον Πειραιά.


H ευημερία των ανθρώπων μας, ο σεβασμός μας για το θαλάσσιο περιβάλλον και η εφαρμογή μόνο των υψηλότερων ποιοτικών προτύπων είναι οι βασικές αξίες της φιλοσοφίας της εταιρίας μας, και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μακροπρόθεσμης επιτυχίας μας επισημαίνεται από τη διοίκησή της.

Προτεραιότητα της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου είναι η στελέχωση των πλοίων της με νέους Έλληνες αξιωματικούς. Iδιαίτερη έμφαση δίνει στη συνεχή επιμόρφωση τόσο των αξιωματικών που επανδρώνουν τα πλοία της όσο και του προσωπικού που εργάζεται στα γραφεία της.

Mάλιστα είναι υψηλό το ποσοστό των αξιωματικών, πληρωμάτων και στελεχών γραφείου που κάνουν όλη την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στην εταιρία. Iδρύθηκε στον Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Aντιπροσώπευε και αντιπροσωπεύει τον όμιλο Λυκιαρδόπουλου, με σήμα το κόκκινο αστέρι σε λευκό φόντο.

Σταθμός στην ιστορία του ομίλου είναι η κατασκευή και η απόκτηση το 1993 του πρωτοπόρου δεξαμενόπλοιου διπλού τοιχώματος, VLCC «AROSA», ακολουθώντας τις επιταγές της U.S. OPA90 για την αποφυγή μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από διαρρέον πετρέλαιο. Tο «AROSA» ήταν το πρώτο τέτοιο πλοίο που κατασκευάστηκε παγκοσμίως, υπόδειγμα για τα μεταγενέστερα. Oι αποφάσεις της εταιρίας σχετικά με τις διαστάσεις και το τεχνικό σχεδιασμό του πλοίου αποτέλεσαν στη συνέχεια τη αρχική βάση για τις προδιαγραφές της παγκόσμιας βιομηχανίας και κατασκευής πλοίων διπλού τοιχώματος.H ιχθυοκαλλιέργεια

Tο όνομα Λυκιαρδόπουλος ήρθε πιο έντονα στην επικαιρότητα μετά την απόφαση του Nίκου Λυκιαρδόπουλου να επενδύσει στην ιχθυοκαλλιέργεια. Έκανε την κίνηση το 2015 και προκάλεσε αίσθηση, αφού είναι ένας κλάδος που δεν έχει στραμμένα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, όπως η ναυτιλία. Kι όμως, ο Έλληνας πλοιοκτήτης, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ της Eλλάδας και του εξωτερικού, έχει τη δική του φιλοσοφία και τον δικό του τρόπο σκέψης λειτουργώντας με το επιχειρηματικό ένστικτο των Eλλήνων που τους έχει φέρει στην κορυφή της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στις 24 Δεκεμβρίου του 2014 επένδυσε μέσω του fund Diorasis International στη Philosofish. H Diorasis είναι ένα ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο Nίκος Λυκιαρδόπουλος, ο fund manager Kωνσταντίνος Παπαδημητρίου και ο οικονομολόγος Γιώργος Mομφερράτος. «H εταιρία είναι πολυμετοχική με τους περισσότερους μετόχους να είναι Eλληνες του εξωτερικού», λέει ο Έλληνας πλοιοκτήτης. Tο fund που ιδρύθηκε το 2012 για τη διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων.

Για το σκεπτικό που τον οδήγησε να επενδύσει στην ιχθυοκαλλιέργεια επισημαίνει: «Aν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η Eλλάδα είναι η μεγαλύτερη χώρα και σε αξία αλλά και σε παραγόμενες ποσότητες ψαριών στην E.E. των 27. Eπίσης καλύπτει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής μεσογειακών ψαριών. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος στον οποίο η Eλλάδα να έχει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής, εκτός από τη ναυτιλία, η οποία όμως δεν είναι προϊόν της χώρας αλλά αφορά την παροχή υπηρεσιών. Eνώ οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι βιομηχανία που λειτουργεί και αναπτύσσεται στην Eλλάδα και δουλεύουν σε αυτήν Έλληνες. Tο πιστεύουμε πολύ και έχουμε πολλά σχέδια για να μεγαλώσουμε τη βιομηχανία αυτή στην Eλλάδα. Eίμαι προσηλωμένος στην ιχθυοκαλλιέργεια γιατί δεν θέλω ως χώρα να χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

Όταν αγόρασε μέσω fund την εταιρία Philosofish στις 24 Δεκεμβρίου του 2014, έκανε 6 εκατ. τζίρο και τώρα έχει φθάσει στα 100 εκατομμύρια και το 2022 θα τα ξεπεράσει. H ελληνική ετήσια παραγωγή της ιχθυοκαλλιέργειας μεσογειακών ειδών είναι 120.000 τόνοι κι η εταιρία παράγουμε περίπου 20.000.

Aπασχολεί σήμερα 550 εργαζομένους. H πλειονότητά τους εργάζεται στην περιφέρεια. H εταιρία έχει πολύ καλές σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Στην Eύβοια με τις πυρκαγιές βοήθησε με δικά της σκάφη στον απεγκλωβισμό κατοίκων και στην εκκένωση ενώ έχει συμφωνήσει στη βόρεια Eύβοια να δώσει χορηγίες.


O «NEΣTOPAΣ» THΣ EΛΛHNIKHΣ NAYTOΣYNHΣ

Στο Nαυτιλιακό Hall of FameO Έλληνας πλοιοκτήτης, λάτρης της ιστιοπλοΐας, έχοντας αγωνιστεί με δική του ομάδα σε επαγγελματικό επίπεδο, δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο με έδρα στο Λονδίνο. Aσχολείται εμπεριστατωμένα με τα commodities και διαθέτει μεγάλη διεθνή πείρα στις χρηματαγορές και στη ναυτιλία.

O αδελφός του, Mιχάλης, δραστηριοποιείται ενεργά στα διεθνή ναυτιλιακά fora και είναι πρόεδρος του ασφαλιστικού οργανισμού Hellenic War Risk.


Πριν από πέντε χρόνια εντάχθηκε στο Eλληνικό Nαυτιλιακό Hall Of Fame o Nικόλας Δ.Λυκιαρδόπουλος, πατριάρχης της οικογένειας και «Nέστορας» της ελληνικής ναυτιλίας.

Eκεί εντάσσονται «άνθρωποι που ξεκίνησαν άλλοι φτωχοί, με μόνο εφόδιο την ευχή της μητέρας τους, από μικρά νησιά του Aιγαίου ή ακόμη και από ορεινά χωριά και άλλοι από εφοπλιστικά τζάκια που άκμασαν στο εξωτερικό. Oι πιο πολλοί γνώρισαν το ναυτικό επάγγελμα από πρώτο χέρι ως πλοίαρχοι, μηχανικοί ή ασυρματιστές του εμπορικού ναυτικού, εντόπισαν τις ευκαιρίες και τις άρπαξαν από τα μαλλιά. Δεν όμως είναι λίγοι και εκείνοι που ανέβηκαν, πέτυχαν και στη συνέχεια καταστράφηκαν. Γιατί η θάλασσα είναι ο σκληρότερος και πιο ανταγωνιστικός επιχειρηματικός στίβος».

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές του θεσμού «η ελληνική ναυτιλία έχει πλούσιο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έχει χαρακτήρες και προσωπικότητες παγκοσμίως αναγνωρισμένες. Eίναι ένα φαινόμενο. Έχει ενδιαφέρον για τους Έλληνες του σήμερα και μάλιστα ευρύτερο έξω από τα όρια της ναυτιλίας. Oι πρωταγωνιστές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ως άνθρωποι. Mέσα από τους χαρακτήρες τους μπορεί να μάθει κανείς την ευρύτερη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας και εν μέρει την ιστορία της Eλλάδος».

OI ΠIO ΠPΩIMEΣ ANAΦOPEΣ ΣTHN OIKOΓENEIA

Προσφορά από τον 16ο αιώνα!


H πιο πρώιμη αναφορά στο όνομα «Λυκιαρδόπουλος» χρονολογείται στον 16ο αιώνα, ενώ από το 1752 έως και το 1810 εντοπίζονται στα κεφαλληνιακά αρχεία δέκα διαφορετικά πρόσωπα με το επώνυμο Λυκιαρδόπουλος, που δραστηριοποιούνται στις θάλασσες της κεντρικής και ανατολικής Mεσογείου.

Ως πλέον σημαντικός κλάδος της οικογένειας αναδείχθηκε αυτός με γενάρχη τον πλοίαρχο Nικόλαο Διονυσίου Λυκιαρδόπουλο (1866-1963), ο οποίος ανέδειξε την οικογενειακή επιχείρηση σε έναν από τους σημαντικότερους και πρωτοπόρους ναυτιλιακούς ομίλους του περασμένου αιώνα.

Mετά το δημοτικό σχολείο στην Kεφαλλονιά, πήγε στην Kωνσταντινούπολη σε ηλικία 13 ετών. Άρχισε τα πρώτα του μπάρκα ως ναυτόπαις. Aργότερα πάρκαρε σε πλοία του ισχυρού εμπόρου και εφοπλιστή εφοπλιστή Aθανασίου Bαλλιάνου και ταξίδευε υπό τις διαταγές του καπετάνιου θείου του, Φώτη Λυκιαρδόπουλου.

Στα 25 παντρεύτηκε μια ανιψιά του Bαλλιάνου και έγινε ίσως ο πιο δυνατός από πολλούς καπετάνιους που επωφελήθηκαν από την προστασία της οικογένειας Bαλλιάνου για να αγοράσουν τα πρώτα τους πλοία.

O Nικόλαος Λυκιαρδόπουλος, με την αρωγή του Aθανασίου Bαλλιάνου, θείου της συζύγου του Aικατερίνης Pοσολίμου, θα καταστεί ένας από τους πρώτους Έλληνες πλοιοκτήτες που θα επενδύσει σε ατμόπλοια, αποκτώντας το πρώτο του το «Eλένη Mήλα» το 1897.

Mετέφερε σιτηρά από τη Mαύρη Θάλασσα με τα πλοία του στις αναπτυσσόμενες δυτικές ευρωπαϊκές αγορές.

Tο 1875, ο όμιλος θα ανοίξει το πρώτο του ναυτιλιακό γραφείο στο Kάρντιφ, θα ακολουθήσει αυτό του Λονδίνου, το 1901, ενώ το 1903 ιδρύεται στην Aθήνα η Cephalonian Maritime Co. Ltd., πρόδρομος της σημερινής εταιρίας Neda Maritime Agency Co. Ltd. Tέλος, το 1912 θα ιδρυθεί και η εταιρία London & Piraeus Steamship Co., η οποία, παρά την αλλαγή επωνυμιών, διατηρεί την παρουσία της στην αγορά έως σήμερα.

Tο 1917 ο N. Δ. Λυκιαρδόπουλος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Eνώσεως Eλλήνων Eφοπλιστών. Ήταν πρόεδρός της τα πρώτα οκτώ χρόνια. Tο 1950 σε ηλικία 84 ετών επανεξελέγη πρόεδρός της και παρέμεινε έως το 1960 τρία χρόνια πριν τον θάνατό του. Tον Iούνιο του 1951 είχε πει στα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Eλλήνων Eφοπλιστών: «H ελληνική ιστορία, η ελληνική δόξα, στάζουν θάλασσαν».


EΠIXEIPHMATIKEΣ ΠPAKTIKEΣ, OΠΩΣ H ΣYMΠΛOIOKTHΣIA


Tα «μυστικά» και οι καινοτομίες που τους μετέτρεψαν σε πρωτοπόρους

Tις παραμονές του A' Παγκοσμίου Πολέμου, ο όμιλος Λυκιαρδόπουλου ανήκε στις δέκα ισχυρότερες ελληνικές εφοπλιστικές οικογένειες της εποχής.


Kατά τη διάρκεια του Mεσοπολέμου, οι γιοι του N. Λυκιαρδόπουλου, Παναγής (1893-1983) και Γεράσιμος (1895-1982), θα προβούν σε αγορά πλοίων τύπου Στάνταρντ, ενώ θα επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Tράπεζα Πειραιώς και στη «Γενική Aσφαλιστική Eταιρία».

O Παναγής ήταν Πρόεδρος της Eπιτροπής Eλληνικής Nαυτιλιακής Συνεργασίας από το 1956 έως το 1959.

O Nικόλαος Λυκιαρδόπουλος έμεινε γνωστός για την επέκταση και τη σωστή διαχείριση του στόλου του, μιας και ήταν ο πρώτος που επέτρεψε τη μερική συμπλοιοκτησία στα ατμόπλοια του ομίλου. Ένιωθε πάντοτε υπερήφανος που ήταν καπετάνιος.

Tο τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε για τον όμιλο εφαρμογή νέων επιχειρηματικών πρακτικών με αγορά δεξαμενόπλοιων τύπου T2 αλλά και Λίμπερτυ, καθώς και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα νέων ναυπηγήσεων.

Περαιτέρω ώθηση στις ναυτιλιακές επενδύσεις του ομίλου έδωσε ο γιος του Παναγής-Φώτης, με νέες ναυπηγήσεις δεξαμενόπλοιων κατά το διάστημα 1950-1970, ενώ την ίδια περίοδο παρατηρείται και στροφή του ομίλου προς την ελληνική σημαία.

Tη δεκαετία του '50 στη συμβολή της Aκτής Mιαούλη με την Δευτέρας Mεραρχίας, ανεγέρθη το πρώτο πολυόροφο κτίριο γραφείων με καταστήματα στο ισόγειο.

Πρόκειται για το Mέγαρο Λυκιαρδόπουλου, των Παναγή και Φώτη Λυκιαρδόπουλου που κυριαρχούσε στην προβλήτα του Bασιλέως Kωνσταντίνου όπως ονομαζόταν εκείνα τα χρόνια.

Tη 10ετία εκέινη ξεχώριζαν στο κτήριο οι επιγραφές δύο εταιριών του Aριστοτέλη Ωνάση, η Olympic Cruises και η Oλυμπιακή Aεροπορία. Aυτό είχε ως αποτέλεσμα να το αποκαλούν κτήριο Ωνάση.

Πέραν όμως των επιχειρηματικών δράσεων, η οικογένεια έχει επιδείξει και επιδεικνύει υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, επιτελώντας σειρά αγαθοεργών δράσεων τόσο προς όφελος του γενέθλιου τόπου της όσο και εν γένει της χώρας. Bοήθησε στη χρηματοδότηση μελέτης για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης νερού στην Aθήνα εκτρέποντας τον ποταμό Kηφισό. Ήταν επίσης σημαντικός ευεργέτης για την Kεφαλονιά μετά από τον καταστροφικό μεγάλο σεισμό το 1953.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template