Η Ουάσιγκτον έχει έναν νέο Έλληνα θεό, τον Ταξιάρχη Φούντα: Και η Washington Post τον… απογειώνει [εικόνες, βίντεο]

Σάββατο 28 Μαΐου 2022


Ο Ταξιάρχης Φούντας μέσα σε ελάχιστον χρονικό διάστημα έγινε ο αγαπημένος παίκτης στην ποδοσφαιρική ομάδα της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, της DC United.


Είναι απολύτως χαρακτηριστικό το διθυραμβικό κείμενο που του αφιερώνει η Washington Post.
Πριν από δύο εβδομάδες, η νέα μεταγραφή της DC United στις ΗΠΑ -και αμέσως ο καλύτερος και, ως εκ τούτου, πιο δημοφιλής παίκτης Ταξιάρχης Φούντας- οδηγούσε το κόκκινο Audi του σε έναν παράδρομο κοντά στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου στο Leesburg.

Καθώς πλησίαζε σε μια διάβαση στον αυτοκινητόδρομο Washington & Old Dominion, ο Φούντας παρατήρησε μια χελώνα επικίνδυνα κοντά στο δρόμο. Πήδηξε από το αυτοκίνητό του σήκωσε τη μικρή από το κέλυφός της και την τοποθέτησε σε ασφαλή χώρο.


Εν αγνοία του, ο συνεπιβάτης του, ο διευθυντής επικοινωνίας Σαμ Λεγκ, απαθανάτισε το επεισόδιο σε βίντεο και το δημοσίευσε στο Twitter με εκπληκτική μουσική.


Από τότε που πήγε στη Γιουνάιτεντ στις αρχές Απριλίου, ο Έλληνας φόργουορντ, γνωστός ως “Τάξι”, έχει κάνει πολλά. Γιατί να μην σώσει και μια χελώνα;

Μέσα σε μια δύσκολη Άνοιξη, όταν οι ήττες ξεπέρασαν τις νίκες και ο προπονητής απολύθηκε μετά από μόλις έξι αγώνες, ο Φούντας έφερε φρέσκια ελπίδα με εκρηκτική προσωπικότητα και εντυπωσιακές εμφανίσεις. Είχε ρόλο στα τελευταία εννέα γκολ της Γιουνάιτεντ, σκοράροντας πέντε, 3 ασίστ και έπαιξε βασικό ρόλο στο άλλο.


«Όταν μπήκε για πρώτη φορά, τον είδαμε να κάνει μερικές [προπονήσεις]», είπε ο μπακ Μπραντ Σμιθ. «Μπορούσες να πεις αμέσως ότι ήταν σπουδαίος παίκτης. Άρα το θέμα ήταν να βολευτεί. Ήταν μια υπέροχη αρχή για αυτόν».

Ο Φούντας, 26 ετών, δεν έπρεπε να πάει στη Γιουνάιτεντ μέχρι τον Ιούλιο. Τον χειμώνα, ενώ ήταν ακόμη μέλος της Αυστριακής Ραπίντ Βιέννης, υπέγραψε ένα προσύμφωνο.

Τόσο αυτός όσο και η Γιουνάιτεντ, ωστόσο, ήταν πρόθυμοι να ξεκινήσουν τη σχέση τους νωρίτερα. Έτσι, τους επόμενους δύο μήνες, επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ραπίντ Βιέννης που του επέτρεψε να φύγει νωρίς. Ο αντίκτυπος στην επίθεση της Γιουνάιτεντ ήταν αναμφισβήτητος.

«Μπαίνοντας στην ομάδα, όλοι με έκαναν πραγματικά να νιώσω ευπρόσδεκτος», είπε ο Φούντας. «Δεν βλέπω τον εαυτό μου να είμαι μεγάλος και επιτυχημένος. Ήταν να βοηθήσουμε την ομάδα συνολικά να ανέβει μαζί».

Πέρα από την παραγωγή, η συνδεσιμότητα του με συμπαίκτες εκτός γηπέδου είναι αυτό που έχει ξεχωρίσει. Και έχει κάνει αυτές τις συνδέσεις με περιορισμένα αγγλικά και χωρίς ισπανικά, τις εξέχουσες γλώσσες της Γιουνάιτεντ.

Μιλάει γερμανικά, έμαθε από χρόνια παίζοντας στην Αυστρία και τη Γερμανία. Δύο άλλοι παίκτες της Γιουνάιτεντ μιλάνε άπταιστα: ο ακραίος μπακ Julian Gressel, ο οποίος είναι από τη Γερμανία, και ο αμυντικός μέσος Russell Canouse, ένας Αμερικανός που ξεκίνησε την καριέρα του στη Γερμανία.



Όταν η Γιουνάιτεντ υπέγραψε τον Φούντα τον Ιανουάριο, ο Γκρέσελ επικοινώνησε προληπτικά με τον Φούντα μέσω Instagram για να τον κάνει να νιώσει ευπρόσδεκτος στη νέα του ομάδα. Ο Κανούζ ακολούθησε το παράδειγμά του.


«Τον ρώτησα ποια γλώσσα προτιμούσε: γερμανικά ή αγγλικά;» είπε ο Γκρέσελ. Είπε: «Τα γερμανικά μου δεν είναι πολύ καλά. Τα αγγλικά μου είναι τρομερά. Ας κάνουμε λοιπόν γερμανικά». Σίγουρα δεν μπορούσα να κάνω ελληνικά».

Όταν ο Φούντας δεν καταλαβαίνει τις οδηγίες του προπονητή ή τη συζήτηση με τους παίκτες στο προπονητικό κέντρο της Γιουνάιτεντ, στρέφεται στον Γκρέσελ ή στον Κανούζε. Ο Φούντας καταλαβαίνει πολλά αγγλικά. απλά δεν αισθάνεται άνετα να το μιλήσει. Σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα, είχε έναν διερμηνέα δίπλα του, αλλά δεν χρειαζόταν βοήθεια με κάποιες ερωτήσεις.

Ερωτηθείς για τον αγαπημένο του παίκτη όταν ήταν νεότερος, απάντησε γρήγορα «Μέσι»
.



Ερωτηθείς αν θα έκανε τατουάζ στο δεξί του πόδι, όπως και σε μεγάλο μέρος του σώματός του, είπε στα αγγλικά: «Ίσως. Δεν γνωρίζω. Αλλά μου αρέσουν τα τατουάζ». (Τα αγαπημένα του: τρία λιοντάρια στην πλάτη του, που συμβολίζουν την οικογένειά του, και το σύμβολο του Batman στο αριστερό του πόδι.)

Ο Φούντας έχει δεθεί ίσως τα περισσότερα με τον Σμιθ, έναν Αυστραλό που δεν ξέρει ούτε μια λέξη ελληνικά ή γερμανικά. «Μου έμαθε μερικές κακές λέξεις στα ελληνικά», είπε ο Σμιθ χαμογελώντας.

«Με το ποδόσφαιρο, είναι μια παγκόσμια γλώσσα», πρόσθεσε ο Smith. «Όλοι ξέρουν πώς να παίζουν σε επαγγελματικό επίπεδο, ώστε να μπορείς να κάνεις πράγματα που όλοι καταλαβαίνουν, ακόμη και με το γλωσσικό εμπόδιο. Υπάρχουν πολλές γλώσσες εδώ, αλλά όλοι μιλάμε τη γλώσσα του «ποδοσφαίρου».

Ο δεσμός του Φούντα με συμπαίκτες και προπονητές ενίσχυσε την ομαδική κουλτούρα και τη συντροφικότητα, είπαν προπονητές και παίκτες.

Ο Φούντας μεγάλωσε στο Μεσολόγγι, μια πόλη 35.000 κατοίκων στον Πατραϊκό Κόλπο στη δυτική Ελλάδα. Ο πατέρας του εργαζόταν σε μια εταιρεία που κατασκευάζει προμήθειες καλλυντικών. Η μητέρα του ασχολούνταν με μια μικρή επιχείρηση ελιάς. Δύο μεγαλύτερα αδέρφια έπαιζαν ποδόσφαιρο σε χαμηλά επίπεδα.

Η καριέρα του Φούντα τον οδήγησε από έναν από τους διάσημους συλλόγους της Ελλάδας, την ΑΕΚ Αθηνών, σε ομάδες της Αυστρίας, της Γερμανίας και αλλού στην Ελλάδα. Η μεγάλη του κίνηση ήρθε το 2019, όταν εντάχθηκε στη Ραπίντ Βιέννης. Στην πρώτη του σεζόν, σημείωσε 19 γκολ σε 27 αγώνες πρωταθλήματος και τερμάτισε τρίτος στην κούρσα του σκοραρίσματος.

Η παραγωγή του μειώθηκε τις δύο επόμενες σεζόν, και τον περασμένο χειμώνα, είχε πέσει σε δυσμένεια από το προπονητικό επιτελείο. Με το συμβόλαιό του που έληγε αυτό το καλοκαίρι, ήταν ελεύθερος να κυνηγήσει άλλες ευκαιρίες.

Η Γιουνάιτεντ συμφώνησε να του πληρώσει 7 εκατομμύρια δολάρια σε τρεις σεζόν -την πιο πλούσια συμφωνία στην ομάδα- αλλά επειδή παρέμεινε συνδεδεμένος με τη Ραπίντ Βιέννης, δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνει το ντεμπούτο του στο MLS μέχρι τις 8 Ιουλίου στη Φιλαδέλφεια.


Ο Φούντας, όμως, ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει το συντομότερο δυνατό. Συμφώνησε μάλιστα να συνεισφέρει στο ποσό της μεταγραφής που θα τον απάλλασσε από τη Ραπίντ Βιέννης.

Ο Φούντας μετακόμισε με τη σύζυγό του, Μαρίνα, και τον 2χρονο γιο του, Taxi Jr., στην περιοχή του DC – την πρώτη του φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.



«Πάντα ήθελα να έρθω στην Αμερική», είπε μέσω του διερμηνέα. «Το είχα δει σε διάσημες ταινίες. Φαινόταν σαν μια χώρα φαντασίας. Τις μεγάλες χώρες, βλέπεις και διαβάζεις. Σε μικρά χωριά, στην Ελλάδα, η Αμερική είναι πολύ διαφορετική από αυτό που είναι πραγματικά».


Όταν ρωτήθηκε η αγαπημένη του αμερικάνικη ταινία, καταλαβαίνει τέλεια, χαμογελώντας πλατιά πριν απαντήσει, « Fast & Furious ». Στα ελληνικά λέει ότι έχει δει κάθε συνέχεια του franchise εκτός από το τελευταίο.

Εκτός από την ενσωμάτωσή του με τη Γιουνάιτεντ, ο Φούντας έχει κερδίσει άνεση από τη μικρή ελληνόφωνη κοινότητα της περιοχής, κάνοντας φίλους σε ένα ελληνικό εστιατόριο και με έναν υπάλληλο στην αντιπροσωπεία της Audi.

«Για να διασχίσω τον Ατλαντικό, δεν το είχα κάνει ποτέ πριν», είπε. «Το έχω κάνει και μου αρέσουν τα πάντα για την Αμερική. Έχω εγκλιματιστεί και λατρεύω όλα όσα βλέπω και κάνω».

Με πληροφορίες από Washington Post μέσω MSN.com
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template