Το τεστ των 10 δευτερολέπτων: Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε, έχετε αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022


Οι μεσήλικες που δεν μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που δυσκολεύτηκαν με αυτό το απλό τεστ ισορροπίας είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 10 χρόνια από εκείνους που μπορούσαν να σταθούν όρθιοι στο ένα πόδι χωρίς υποστήριξη. Στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και οι ασθένειες. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από μια μελέτη φυσικής κατάστασης και υγείας σε 1.702 άτομα άνω των 50 ετών στη Βραζιλία, που ξεκίνησε το 2009, όπως σημειώνει το Bloomberg.


Το τεστ

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να σηκώσουν το ένα πόδι και να το ακουμπήσουν πίσω από το αντίθετο πόδι, χωρίς να αγγίζουν το έδαφος, κρατώντας τα χέρια τους στα πλευρά τους και κοιτάζοντας μπροστά. Μπορούσαν να κάνουν τρεις προσπάθειες. Ένας στους πέντε απέτυχε στο τεστ, με μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχία να καταγράφονται γενικά ανάμεσα σε όσους ήταν μεγαλύτεροι ή είχαν επιδεινωμένη υγεία.

Η προσθήκη ενός τεστ ισορροπίας στις συνήθεις εξετάσεις για ηλικιωμένους θα μπορούσε να παρέχει στους γιατρούς σημαντικές πληροφορίες για την υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Βραζιλία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 680.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πτώσεις παγκοσμίως και το τεστ των 10 δευτερολέπτων μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων που μπορεί να είναι ευάλωτοι, είπαν οι ερευνητές.

«Το τεστ ήταν εξαιρετικά ασφαλές, έγινε καλά αποδεκτό από τους συμμετέχοντες και, κυρίως, είναι απλό να ενσωματωθεί στις εξετάσεις ρουτίνας, καθώς απαιτεί λιγότερο από 1 ή 2 λεπτά για να εφαρμοστεί», κατέληξαν.

Οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν την ικανότητα ισορροπίας τους μέχρι να φτάσουν τα 60 τους, αλλά μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να μειώνεται γρήγορα.

Στη μελέτη, το ποσοστό θανάτων μεταξύ των ατόμων που απέτυχαν στο τεστ ήταν σημαντικά υψηλότερο, στο 17,5%, από ό,τι μεταξύ αυτών που πέρασαν, στο 4,5%. Οι ερευνητές δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο οποιασδήποτε συγκεκριμένης αιτίας θανάτου που να συνδέεται με την ισορροπία.

πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template