Ρεύμα: Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022


Στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας από τις αρχές Αυγούστου οπότε θα φανεί η λειτουργία του πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος και η απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ποντάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας που συνεχίζει να πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Για την λειτουργία του νέου μηχανισμού και την απάλειψη της ρήτρας αναπροσαρμογής ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ η οποία σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε με έμφαση την θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, την οποία η Βεστάγκερ χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική ιδέα για την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση προχωρεί στο επόμενο και καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Την Παρασκευή κατέθεσε την τροπολογία που χαράσσει τις νέες κατευθύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος που μαζί με την εφαρμογή του πλαφόν αναμένεται να συμβάλλουν στην μείωση των τιμολογίων χωρίς ωστόσο να αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα για την αγορά της λιανικής. Ο λόγος είναι ότι οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου, που έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τους λογαριασμούς με την διαφορά ότι αυτό θα γίνεται ανά μήνα όπου θα καθορίζεται η τιμή της κιλοβατώρας.

Καλπάζει και σήμερα η χονδρεμπορική

Για σήμερα η τιμή χονδρεμπορικής ακολουθεί νέο άλμα καθώς θα αυξηθεί κατά 28,2% στα 327 ευρώ /MWh με την ανώτατη τιμή να φτάνει τα 438,90 ευρώ/ΜWh. Τα ρωσικά παιχνίδια με τις τιμές του φυσικού αερίου και οι μειωμένες παραδόσεις καυσίμου προκαλούν ρίγη ανησυχίας στην ΕΕ και προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές.

Το κλίμα πυροδοτεί η άρνηση της Κομισιόν να ευθυγραμμιστεί με τον έντονο προβληματισμό κάποιων χωρών μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και τελευταία και το Βέλγιο oι οποίες ζητούν την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την στιγμή που η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF έκλεισε την Παρασκευή σχεδόν στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα.


Σε τι επομένως μπορούν να ελπίζουν από δω και πέρα οι καταναλωτές;

Το πλεονέκτημα των νέων μέτρων είναι η ευχέρεια που δίνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο νόμος να εγκαταλείπουν τα ακριβά τιμολόγια ενός παρόχου και να επιλέγουν τα πιο ελκυστικά χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν πέναλτι στις εταιρείες. 

Οι καταναλωτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ των σταθερών τιμολογίων που σημειωτέον οι ταρίφες ανά κιλοβατώρα έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες και έχουν πάψει να αποτελούν ένα ασφαλές λιμάνι και μεταξύ κυμαινόμενων δύο κατηγοριών. Εκείνων που έχουν όριο διακύμανσης που θα γνωρίζει ο καταναλωτής πριν υπογράψει το συμβόλαιο και εκείνων που δεν θα έχουν όριο διακύμανσης, τα οποία θα υπολογίζονται με βάση την μέση τιμή χονδρεμπορικής και θα δίνουν ένα εύλογο κέρδος στον προμηθευτή.

Οι προμηθευτές, από την πλευρά τους εμφανίζονται ανάστατοι καθώς το θεσμικό πλαίσιο ανοίγει διάπλατα την πόρτα για μετακινήσεις πελατών με κίνητρο την χαμηλότερη κιλοβατώρα και μάλιστα χωρίς τον κίνδυνο της αποκοπής εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο πάροχο.

Το νέο καθεστώς μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου (ωστόσο στους λογαριασμούς θα φανεί ένα μήνα αργότερα) και θα έχει διάρκεια ένα χρόνο, εκτός και αν αποφασιστεί να παραταθεί με απόφαση υπουργού.

Από τα νέα τιμολόγια των παρόχων θα απαλειφθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από τον επόμενο μήνα.

Οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι κάθε μήνα να ανακοινώνουν στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ώστε να ενημερώνονται εκ των προτέρων οι καταναλωτές.

Η πρώτη αναφορά από τους προμηθευτές για τα τιμολόγια του επόμενου μήνα προβλέπεται να γίνει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Στα νέα τιμολόγια δίπλα στο πληρωτέο ποσό θα αναφέρεται και η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ποιο είναι το ύψος της κρατικής στήριξης.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template