Ελεύθερος ο εκδότης της εφημερίδας «Ποντίκι»...Το «δανειάκι» των 400.000 ευρώ από τον Ρέστη και στον Οικονομέα του MEGA.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022


Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκε σήμερα το πρωί την Τετάρτη, ο εκδότης της εφημερίδας «Το Ποντίκι» Αντώνης Δελατόλας που προσήχθη την Τρίτη στο τμήμα Ασφαλείας Ηλιούπολης. Το μεσημέρι αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, προκειμένου να οριστεί η απολογία του επί αυτών που τον καλεί η ανακρίτρια.

Από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό πως η κράτησή του αφορούσε οικονομικές εκκρεμότητες και συγκεκριμένα για φοροδιαφυγή. Άνθρωποι του περιβάλλοντός του εκδότη της εβδομαδιαίας εφημερίδας διέρρεαν πως πρόκειται για «παρεξήγηση» και αυτό το «μπέρδεμα» θα λυθεί πολύ σύντομα. 
Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός ο λόγος της κράτησης του Αντώνη Δελατόλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5, αφορά μία υπόθεση αρκετά παλιότερη καθώς φέρεται να βρέθηκε στον λογαριασμό του εκδότη ένα ποσό το οποίο ο ίδιος το χαρακτήριζε ως «δάνειο» αλλά οι φορολογικές αρχές το εξέλαβαν ως εισόδημα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αφορά τη σχέση Δελατόλα – Ρέστη και δάνειο από την τράπεζα FBB, που είχε λάβει χωρίς εγγυήσεις αλλά με εγγυητή τον εφοπλιστή και τραπεζίτη, αλλά δεν πλήρωσε τη δόση.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εκδότης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, καθώς ο οφειλή υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, ενώ είχε κλητευθεί για να απολογηθεί δύο φορές από την ανακρίτρια και δεν προσήλθε με αποτέλεσμα να εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Ο Δελατόλας ισχυρίστηκε ότι οι κλήσεις της ανακρίτριας του επιδόθηκαν σε άλλη διεύθυνση που ήταν η εφημερίδα προγενέστερα και δεν έλαβε γνώση. Τι έγινε όμως με το δάνειο του Ρέστη προς τον Δελατόλα ; Ήταν μόνο ο Δελατόλας που πήρε δάνειο με εγγύηση του Ρέστη, από την τράπεζα του Ρέστη με εγγυητή τον Ρέστη;

Ο Γιώργος Οικονομέας, γνωστός παρουσιαστής του Mega, που σήμερα είναι εξαφανισμένος από την δημοσιογραφική πιάτσα και ο Αντώνης Δελατόλας, εκδότης της εφημερίδας Το Ποντίκι, δανειοδοτήθηκαν από την τράπεζα του Βίκτορα Ρέστη, χωρίς να έχουν εγγυήσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του τραπεζίτη, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του εγγυητή τους.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2013 ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Βίκτορας Ρέστης αφέθηκε ελεύθερος, μετά από τέσσερις μήνες προφυλάκισης.
Ο Ρέστης κατηγορείται πως χρησιμοποίησε την τράπεζα FΒΒ για να δανειοδοτεί επιχειρήσεις συμφερόντων του. Επιχειρήσεις οι οποίες δεν παρείχαν στην τράπεζα τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Προκειμένου να αποφυλακιστεί, ο Βίκτορας Ρέστης έπρεπε να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχούσε στα δάνεια που έδωσε στις δικές του εταρίες ή offshore εταιρίες συμφερόντων του. Η ανακρίτρια Κυριακή Κατσιβέλη, με τη διάταξη της 54/2013, με βάση την πρόταση του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπηλιώπουλου, άφησε ελεύθερο τον εφοπλιστή και τραπεζίτη.

Όπως προέκυψε από τα έγγραφα της σχετικής δικογραφίας ο Ρέστης κατέβαλε τα ποσά που αντιστοιχούσαν στα δάνεια για τα οποία είχε προσωπική ευθύνη. Το περίεργο όμως είναι πως η καταβολή του Ρέστη δεν περιορίζεται στα δάνεια των δικών του εταιριών, αλλά πληρώνει και δάνεια άλλων φυσικών προσώπων και εταιριών προκειμένου να εξασφαλίσει την αποφυλάκιση του. Δύο από αυτά είναι των δημοσιογράφων.

Όπως φαίνεται από τα δικαστικά έγγραφα, ο Βίκτορας Ρέστης κατέβαλε «393- 249, 32 ευρώ προς εξόφληση του δανείου του Γιώργου Οικονομέα». Δηλαδή ο τραπεζίτης πλήρωσε δάνειο το οποίο είχε πάρει από την τράπεζα του FΒΒ ο δημοσιογράφος του Mega, γιατί δεν είχε καταβάλει τις δόσεις του δανείου. Απ” ό,τι συμπεραίνει το εισαγγελικό έγγραφο, ο Ρέστης καταβάλλει το σύνολο του ποσού, πράγμα που σημαίνει πως ο δημοσιογράφος δεν είχε καταβάλει καμία δόση του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Ρέστη, ο Οικονομέας ζήτησε δάνειο από τον Ρέστη, με μεσολάβηση στελέχους του ΔΟΛ. Για το δάνειο του δεν υπήρξε καμιά υποθήκη και δόθηκε με εγγυητή τον ίδιο τον τραπεζίτη. Ο Γιώργος Οικονομέας δεν εξυπηρετούσε το δάνειο και έτσι ο Ρέστης, προκειμένου να αποφυλακιστεί, έπρεπε να καταβάλλει το σύνολο του ποσού για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος απέναντι στην τράπεζα.

Ο Γιώργος Οικονομέας τότε είχε ισχυριστεί ότι πρόκειται για μια «καθαρή ιδιωτική συναλλαγή».

Γιατί όμως κάποιος τραπεζίτης δίνει δάνειο χωρίς εγγυήσεις σε έναν δημοσιογράφο; Γιατί αναλαμβάνει ένα ρίσκο και στη συνέχεια πληρώνει ο ίδιος το δάνειο; Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, θα έδινε δάνειο ο Ρέστης σε κάποιον πολίτη ο οποίος θα του ζητούσε 400.000; Γιατί λοιπόν δανείζει στον Γιώργο Οικονομέα, βάζοντας σε κίνδυνο τα χρήματα των καταθετών; Με τι αντάλλαγμα; Μπορεί ένας δημοσιογράφος, ο οποίος έχει ευεργετηθεί από έναν τραπεζίτη, να παραμείνει κριτικός απέναντι του, όταν μάλιστα αυτός εμπλέκεται σε σκάνδαλο;

Ανάμεσα στα δάνεια που έχει δώσει η FΒΒ και αποπληρώνει ο Ρέστης, επειδή ήταν επισφαλή και φέρει γι” αυτά προσωπική ευθύνη, είναι της εταιρείας «DΑ Ανώνυμη Εκδοτική Συμμετοχική Εταιρεία». Πρόκειται για την εταιρεία η οποία εκδίδει την εφημέριδα «Το Ποντίκι», συμφερόντων του δημοσιογράφου Αντώνη Δελατόλα.

Όπως διατυπώνεται στην εισαγγελική έκθεση που προ αναφέραμε, ο Ρέστης «κατέβαλε 1.500.000 ευρώ, προς μερική εξόφληση του δανείου της εταιρείας». Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου που οδήγησε τον Ρέστη στη φυλακή, στους καταλόγους της τράπεζας με τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, που έφταναν τα 313 εκατομμύρια, υπήρχε δάνειο της εταιρείας AD με υπόλοιπο 2.422.666 ευρώ. Στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο Βίκτορας Ρέστης καταθέτει επιταγή 1,5 εκατομμυρίου, με την οποία αποπληρώνει υπόλοιπο δανείου της εταιρίας. Είναι άγνωστο αν πρόκειται για δύο δάνεια ή για ένα, του οποίου το υπόλοιπο αποπληρώνει ο εφοπλιστής.

Ο εκδότης φαίνεται να πλησίασε τον εφοπλιστή, από τον οποίο ζήτησε δάνειο χωρίς να δώσει εγγυήσεις. Υποσχέθηκε πως θα εγγράψει υποθήκες εν καιρώ, και ζήτησε να εγγυηθεί ο ίδιος ο τραπεζίτης όσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία. Οι υποθήκες τελικά δεν μπήκαν. Η εταιρία πλήρωσε κάποιο τμήμα του δανείου και στη συνέχεια έπαψε να πληρώνει. Το αποτέλεσμα ήταν να το πληρώσει ο Ρέστης. Τόσο απλά και ωραία.

Ο Αντώνης Δελατόλας έγινε εκδότης αγοράζοντας την εφημερίδα «Το Ποντίκι», το 2005, από τον ιστορικό της ιδιοκτήτη Κώστα Παπαϊωάννου, για ποσό που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γύρω στο 1.200.000 ευρώ. Προφανώς τώρα πια θα μάθουμε και άλλα "ωραία" αφού μια υπόθεση που κάποιοι νόμιζαν ότι είχε σβήσει παραμένει ορθάνοιχτη.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template