Αλ. Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος ΕΑΕΕ): Έρχεται στασιμοπληθωρισμός, αδύναμη η ανάκαμψη της οικονομίας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Παρά τo γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τις διεθνείς εξελίξεις ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μιλώντας στο 22nd Hydra Insurance & Reinsurance Meeting δεν παρέλειψε να εκφράσει ανησυχία του για την διατήρηση του πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα, δημιουργώντας στασιμοπληθωρισμό με αναιμική ανάπτυξη.

Μικραίνει η ψαλίδα αλλά όχι η αβεβαιότητα


Μικραίνει το άνοιγμα της ψαλίδας, πράγματι στην παραγωγή ασφαλίστρων με τις ασφαλίσεις κατά ζημιών να δημιουργούν προσδοκίες βάσει της νέας εικόνας των αποτελεσμάτων στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022. Δεν ανακόπτεται ωστόσο η αρνητική πορεία των ασφαλίσεων ζωής γεγονός που οφείλεται τόσο στην δυσπραγία όσο και στο ότι οι ασφαλιστικές μέχρι και σήμερα ενθαρρύνουν τις πωλήσεις των επενδυτικών προϊόντων συνδεδεμένων με τις ασφαλίσεις ζωής δίνοντας μεγάλες προμήθειες στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση για να γράψουν πωλήσεις.

Πωλήσεις σε επικίνδυνα επίπεδα
Οι πωλήσεις αυτές έπιασαν επικίνδυνα επίπεδα, ενίοτε γίνονται σε βάρος των μακροπρόθεσμων ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων ζωής αλλά σε βάρος των καταναλωτών αφού σε ορισμένα προϊόντα οι ασφαλισμένοι αναλαμβάνουν να πάρουν μεγάλο κίνδυνο, όπως παρατήρησε η ΤτΕ στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και το ΒΝ έχει πολλάκις γράψει σε παλαιότερα δημοσιεύματα.


Δεν ισιώνει η Ζωή

Η συνολική παραγωγή στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 πλησίασε το θετικό πρόσημο, ωστόσο έκλεισε με -0,7% στα 1.419.727.994 ευρώ. Με πτώση 8,5% στα 632.431.253 ευρώ έκλεισε η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής (-18,5% οι ασφαλίσεις ζωής, +14% τα unit linked) ενώ με άνοδο 6,5% στα 787.296.740 ευρώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις ζημιές του κλάδου ζωής. Άνοδο 2,3% μετά πτώσεις καταγράφει η αστική ευθύνη οχημάτων στα 247.608.753 ευρώ μειώνοντας κατά πάσα πιθανότητα και τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Σημαντική η άνοδος για τους λοιπούς κλάδους κατά ζημιών, 8,6% στα 539.687.987 ευρώ.


Ανοδικές τάσεις

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών τάσεις ανόδου παρουσιάζουν τα μεταφερόμενα εμπορεύματα, οι πιστώσεις και ευθύνες, η βοήθεια, ενώ για μία ακόμα φορά θεαματική άνοδο +667% έγραψαν οι εγγυήσεις στα 8.404.670 ευρώ. Περαιτέρω οι λοιπές ζημιές αγαθών παρουσίασαν αύξηση 32%, οι ασφαλίσεις πιστώσεων +17%, οι ασθένειες +10% αλλά και τα μεταφερόμενα εμπορεύματα +21% και οι γενικές αστικές ευθύνες +14%.

Η ασφαλιστική αγορά προσδοκούσε αύξηση από τα συμβόλαια πυρός σύμφωνα με πηγές του ΒΝ ωστόσο οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ήταν λάθος να εναποθέσουν τις προσδοκίες σε υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template