Άφραγκη, χωρίς δουλειά και με ένα μωρό: Η μαγική ιστορία μιας δισεκατομμυριούχου

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022


Κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο, στα αγγλικά, το πέμπτο βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα».


Η «βιομηχανία» του Χάρι Πότερ θα μετατρέψει την Ρόουλινγκ στην πιο καλοπληρωμένη συγγραφέα του κόσμου και θα κάνει τη γυναίκα που κάποτε ήταν «όσο φτωχή θα μπορούσε να είναι κάποια στη σύγχρονη Βρετανία, χωρίς να είναι άστεγη», δισεκατομμυριούχο.

Το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ κυκλοφόρησε στη Μ. Βρετανία το 1997 και έφτασε στην αμερικανική αγορά τον επόμενο χρόνο. Παιδιά αλλά και μεγάλοι μαγεύτηκαν από την ιστορία του Χάρι και των φίλων του, του Ρον Ουέσλι και της Ερμιόνης Γκρέιντζερ καθώς και τις περιπέτειές τους στη Σχολή Μαγείας του Χόγκουαρτς.

Η Ρόουλινγκ, που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1965, σκέφτηκε την ιδέα για τον Χάρι Πότερ το 1990, σε ένα ταξίδι με το τρένο από το Μάντσεστερ στο Λονδίνο.

Εκείνο το βράδυ άρχισε να γράφει το πρώτο βιβλίο, το οποίο και τελείωσε όταν ζούσε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Μόνη μητέρα, δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα οικονομικά και πάλευε με την κατάθλιψη.

Έπειτα από έναν αποτυχημένο γάμο που διήρκεσε μόλις 13 μήνες, μόνη της με ένα μωρό, χωρίς δουλειά και άφραγκη, η Ρόουλινγκ παραδέχεται ότι σκέφτηκε ακόμα και την αυτοκτονία. Επιβίωνε κυρίως με επιδόματα και περνούσε τις μέρες της σε καφέ, γράφοντας τον Χάρι Πότερ, καθώς η κόρη της, Τζέσικα, κοιμόταν δίπλα της στο καρότσι.

Όταν ολοκλήρωσε το βιβλίο, το χειρόγραφό της απορρίφθηκε από πολλούς εκδοτικούς οίκους αρχικά, πριν να κλείσει συμφωνία για την έκδοσή του από την Bloomsbury Publishing τον Αύγουστο του 1996.

Ο εκδοτικός οίκος της ζήτησε να αλλάξει το όνομά της από Τζοάν Ρόουλινγκ σε Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, προσθέτοντας το «Κ» από το όνομα της γιαγιάς της, καθώς έτσι θα «έκρυβε» το γεγονός ότι είναι γυναίκα. Τα βιβλία από γυναίκες συγγραφείς είναι λιγότερο ελκυστικά στο κοινό στο οποίο στόχευε, δηλαδή τα νεαρά αγόρια, ήταν το σκεπτικό.

Η Ρόουλινγκ έγραψε συνολικά επτά βιβλία Χάρι Πότερ, όλα έγιναν best sellers παγκοσμίως, πουλώντας περισσότερα από 500 εκατ. αντίτυπα. Έχουν μεταφραστεί σε 70 γλώσσες.

Από τα βιβλία προέκυψε μία σειρά από ταινίες, video games και εμπορεύματα κάθε είδους, που έκαναν την Ρόουλινγκ μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας. H περιουσία της υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια, καθώς η Ρόουλινγκ είναι η πλουσιότερη συγγραφέας που έζησε ποτέ και μία από τις λιγοστές αυτοδημιούργητες γυναίκες δισεκατομμυριούχους.

Το καλύτερο πράγμα που κέρδισε από τα πλούτη της, όπως λέει η ίδια, είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί πια. «Δεν έχω ξεχάσει την αίσθηση του να ανησυχείς εάν θα έχεις αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Το να μην χρειάζεται να το σκέφτομαι αυτό πια είναι η μεγαλύτερη πολυτέλεια στον κόσμο».

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template