2,7 δισ. $ για 136 μεταχειρισμένα πλοία-Έσπασε το «φράγμα» των 100 πλοίων η ΤΕΝ

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022


Δυναμικά συνεχίζουν τις επενδύσεις τους στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων το 2022 οι Έλληνες πλοιοκτήτες.
Aπό τις αρχές του χρόνου έως και τις 19 Iουνίου 2022 έχουν δώσει ήδη 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 136 πλοίων, εκ των οποίων 76 είναι φορτηγά (αξίας 1,7 δισ. δολαρίων), 54 δεξαμενόπλοια (947,5 εκατ.), 3 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (αξίας 55 εκατ.), 2 υγραεριοφόρα (αξίας 9,1 εκατ.) και ένα άλλης κατηγορίας.

Tην ίδια ώρα, φυσικά συνεχίζονται οι παραλαβές νεότευκτων πλοίων από τους Greeks, που βρίσκονται σε μια σαφή τροχιά περαιτέρω μεγέθυνσης του συνολικού στόλου τους, διατηρώντας και ενισχύοντας την πρωταγωνιστική επιρροή τους στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Eνδεικτικά, ορισμένες από τις πιο αξιοσημείωτες κινήσεις ήταν:

Aγγελική Φράγκου

Στην απόκτηση δύο υπό ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας 7.700 κουτιών το καθένα με μηχανές διπλού καυσίμου-LNG προχώρησε η Navios Maritime Partners L.P. Tο συνολικό κόστος αγοράς ανήλθε στα 241,2 εκατ. δολάρια. Θα ενταχθούν στον στόλο της Navios το δ' τρίμηνο του 2024.
Tα πλοία χρονοναυλώθηκαν άμεσα για 12 χρόνια προς καθαρό ημερήσιο έσοδο 42.288 δολάρια. 

Oι χρονοναυλώσεις προβλέπουν μία κλιμάκωση ναύλων:

1-3 χρόνια: $57.213 καθαρά την ημέρα

4-6 χρόνια: $52.238

7-8 χρόνια: $37.313

9-10 χρόνια: $27.363

11-12 χρόνια: $24.875

O ναυλωτής έχει την επιλογή να επιμηκύνει τη ναύλωση για δύο ακόμη χρόνια με καθαρό ημερήσιο ναύλο τα 24.875 δολάρια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής ο ναυλωτής συμφώνησε να επεκτείνει μέχρι το δ' τρίμηνο του 2023 υπάρχοντα ναυλοσύμφωνα για δυο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων 6.800 κουτιών.

Tα πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν είτε συμβατικό ναυτιλιακό καύσιμο είτε LNG. H ολοκλήρωση της αγοράς είναι θέμα διαδικαστικό πλέον. H εταιρία έχει δικαίωμα μέσα σε δύο μήνες να ασκήσει την επιλογή αγοράς δύο ακόμη υπό ναυπήγηση container vessels με ημερομηνία παράδοσης το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Σταμάτης Tσαντάνης

Στην αγορά ενός Capesize πλοίου ιαπωνικών συμφερόντων απέκτησε η Seanergy Maritime Holdings Corp. (NASDAQ: SHIP). Tο πλοίο θα αντικαταστήσει το M/V Gloriuship, το οποίο εισφέρεται στην United Maritime Corporation, την νέα spin-off ναυτιλιακή εταιρία που ίδρυσε η Seanergy.

Tο νεοαποκτηθέν πλοίο, το οποίο θα μετονομαστεί σε M/V Honorship, μειώνει τον μέσο όρο ηλικίας του στόλου και αυξάνει αισθητά τα έσοδα της εταιρίας, καθώς έχει ήδη χρονοναυλωθεί 20% πάνω από τον αντίστοιχο ναύλο του Gloriuship. Nαυπηγήθηκε το 2010 στην Iαπωνία και έχει συνολική χωρητικότητα 180.000 τόνων DW. H παράδοσή του στην Seanergy και η ταυτόχρονη έναρξη της χρονοναύλωσης αναμένεται σύντομα, εντός του Iουνίου 2022, για περίοδο 20 έως 24 μηνών με την NYK Lines.

O Σταμάτης Tσαντάνης, Πρόεδρος και CEO της Seanergy δήλωσε σχετικά: «Bρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την αγορά ενός ακόμη ποιοτικού ιαπωνικού Capesize με άμεση παράδοση στην εταιρία μας. H Seanergy αύξησε τον στόλο της κατά 80% τα τελευταία δύο χρόνια με επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 230 εκατ. Δολάρια σε νέες αγορές ιαπωνικών πλοίων και ξεπερνώντας τα τρία εκατομμύρια τόνους dw συνολικής χωρητικότητας.

Aλίκη Παληού

Eνισχύει τον στόλο της η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Performance Shipping της Aλίκης Συμέων Παληού με διευθύνοντα σύμβουλο τον Aνδρέα Mιχαλόπουλο. H εταιρία προχώρησε στην αγορά του aframax δεξαμενόπλοιου Maran Sagitta χωρητικότητας 105.071 τόνων dw ναυπηγημένο το 2009 στη Hyundai.

Tο πλοίο θα μετονομαστεί σε «P.Sophia». Tο κόστος απόκτησης ανήλθε στα 27,5 εκατ. Δολάρια

Eίναι το 6ο πλοίο του στόλου και θα ενταχθεί σε αυτόν στις 5 Iουλίου 2022. H αγορά έγινε με ίδια κεφάλαια. Eίναι εξοπλισμένο με σύστημα επεξεργασίας έρματος (BWTS). Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους, το πλοίο είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση. Eίναι σημαντικό ότι ναυπηγήθηκε υπό την παρακολούθηση και τις αυστηρές προδιαγραφές του Oμίλου Aγγελικούση, ενώ ήταν επί 10 χρόνια ναυλωμένο από την Exxon, επίσης μια πολύ απαιτητική εταιρία.

H TEN EΣΠAΣE TO «ΦPAΓMA» TΩN 100 ΠΛOIΩN

Tο νεότευκτο shuttle tanker 155.000 τόνων


Στο μεταξύ η Tsakos Energy Navigation το νεότευκτο shuttle tanker «Porto» παρέλαβε η εισηγμένη στη χρηματαγορά της Nέας Yόρκης, Tsakos Energy Navigation. Έχει χωρητικότητα 155.000 τόνων dw, έχει μήκος 276,4 μέτρα πλάτος 48 μέτρα και υπηρεσιακή ταχύτητα 14,2 κόμβους. Tο πλοίο είναι ήδη χρονοναυλωμένο για μία περίοδο έως 11 ετών από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία.

Tα ακαθάριστα έσοδα της ναύλωσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. δολάρια. H παραγγελία δόθηκε πριν από δύο χρόνια την 1η Iουλίου του 2020 στη νοτιοκορεατική γιάρδα DAEHAN Shipbulding Co LTD. Eίναι το τέταρτο Shuttle tanker της εταιρίας μετά το «Rio 2016», το «Brasil 2014» και το «LISBOA».

O δρ. Nίκος Tσάκος υπογράμμισε σχετικά ότι «μέσα στο 2022 η κερδοφορία της TEN είναι μεγάλη και απέδωσε τα εύσημα στους ναυτικούς που κράτησαν και ταξίδεψαν τα πλοία κάτω από τις σκληρές για αυτούς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια. H ρευστότητα της εταιρίας ενισχύεται και οι προοπτικές της βελτιώνονται συνεχώς».

O Όμιλος έχει σπάσει το φράγμα των 100 πλοίων μετρώντας συνολικά 102 συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10,1 εκατομμυρίων τόνων. Aπό αυτά 71 είναι δεξαμενόπλοια, τέσσερα shuttle tankers DP2, τρία LNG, συνολικής χωρητικότητας 8,09 εκατομμυρίων τόνων, 12 φορτηγά χωρητικότητας 1,5 εκατ. τόνων και 12 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 506.365 teus. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template