Σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Φωκίδα – Τα μέτωπα σε Ηλεία και Αργολίδα

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022


Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Φωκίδα. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η εκκένωση της Βόρειας Ιτέας από τους κατοίκους της. Με λεωφορεία που διέθεσε ο Δήμος και η Περιφέρεια οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στους Δελφούς όπου θα παραμείνουν απόψε το βράδυ για λόγους ασφαλείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά παραμένει ακόμη σε απόσταση από τον οικισμό, ενώ υπάρχουν φόβοι για επέκτασή της κυρίως σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και ποιμνιοστάσια.

Με την αποχώρηση των εναέριων μέσων τα τρία μέτωπα της φωτιάς συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία με μεγάλο θύμα τον ελαιώνα της Άμφισσας που έχει υποστεί τρομακτικές ζημιές. 
Οι επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να ανασυνταχθούν για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες σε κρίσιμα σημεία, όπως για παράδειγμα το μέτωπο προς την Ιτέα και το μέτωπο προς το Σερνικάκι και τον Χρισσό που την τελευταία ώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Ήδη στην περιοχή μεταφέρονται πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Κεντρική Ελλάδα και με απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι δυνάμεις της Κεντρικής Ελλάδας. Ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες με 48 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν πέσει το σκοτάδι επιχειρούσαν 11 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά είχαν διατεθεί από τον Ελληνικό Στρατό ενώ υπήρχε και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για εναέριο συντονισμό. Παράλληλα έχουν διατεθεί δεκάδες μηχανήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και υδροφόρες όπως επίσης έχουν βρεθεί στην περιοχή και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά για να διερευνήσει τις αιτίες έναρξής της.


«Ξεκινάει τώρα μια ευρεία σύσκεψη του συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας με τον δήμο, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, αντιδήμαρχους κτλ.», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής.

«Το θέμα είναι να δούμε που βρισκόμαστε και τι μπορεί να γίνει τώρα το βράδυ που έχουν σταματήσει τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Έχουμε ανοιχτά τέσσερα μέτωπα. Το ένα προς το Χρισσό (σ.σ κοντά και δυτικά στους Δελφούς, δυτικά από την Ιτέα), ένα δεύτερο στο Σερνικάκι, ένα άλλο προς την Ιτέα και ένα τέταρτο σε απόκρημνη, δύσβατη και αρκετά βραχώδη περιοχή ανάμεσα σε Ιτέα και Σερνικάκι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν φαίνεται άμεσος κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές.

«Μέχρι πριν από λίγο τα παραπάνω μέτωπα ήταν σχετικά κοντρολαρισμένα και θεωρούμε ότι καταφέραμε να ανακόψουμε σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους», ανέφερε.

«Παρ’ όλα αυτά μας ανησυχεί το ότι χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων, υπάρχει φόβος για τι θα γίνει το βράδυ γι’ αυτό και βάζουμε κάτω τα δεδομένα, προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να κινηθούμε καλύτερα τις δύσκολες νυχτερινές ώρες», είπε.

Κρανίδι: Εκκενώθηκε το ξενοδοχείο Αmanzoe

Το απόγευμα της Δευτέρας ξέσπασε πυρκαγιά στους χώρους του ξενοδοχείου Αmanzoe στο Κρανίδι Αργολίδας. Όπως ανέφερε το βράδυ στην «Κ» ο δήμαρχος Ερμιονίδας: «Ενώ τα πράγματα έδειχναν ότι η κατάσταση έχει ελεγχθεί, εδώ και λίγη ώρα έχουμε σοβαρή αναζωπύρωση στο ξενοδοχείο. Bungalows και δέντρα καίγονται. Μόλις σε απόσταση 300 μέτρων από το ξενοδοχείο βρίσκονται διάσπαρτα σπίτια. Είναι δύσκολη η κατάσταση, απειλούνται κατοικίες. Μάχη με τις φλόγες δίνουν πάρα πολλές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλη την Πελοπόννησο. Από το Άργος, από τον Πόρο…».

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Φωκίδα – Τα μέτωπα σε Ηλεία και Αργολίδα-1

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Φωκίδα – Τα μέτωπα σε Ηλεία και Αργολίδα-2

Σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Φωκίδα – Τα μέτωπα σε Ηλεία και Αργολίδα-3


Αναζωπύρωση στην Ηλεία – Εντολή 112 για εκκένωση, κοντά σε σπίτια οι φλόγες

Μπορεί η χτεσινή μεγάλη φωτιά στην Ηλεία να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμη δεν έχει σβήσει εντελώς, ενώ οι άνεμοι προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές. Συγκεκριμένα, αναζωπυρώσεις σημειώνονται κοντά στις περιοχές Βάλμη και Λάττα (ή Λάτα).

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσουν αυτές τις αναζωπυρώσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν νέα πύρινα μέτωπα. Σε επικοινωνία με την «Κ», ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε νωρίτερα ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε μια χαράδρα, στην τοποθεσία «Αγία Κυριακή», ενώ οι άνεμοι την σπρώχνουν προς το χωριό Λάττα.

Το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Λάττα (ή Λάτα), ενώ οι κάτοικοί του έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς Εφύρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι φλόγες πλησίασαν σπίτια στη Βάλμη, αλλά γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο χάρη στις ρίψεις των εναέριων μέσων.
Πύρινο μέτωπο και στο Άγιο Όρος

Υπό έλεγχο φέρεται να έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης. Στο σημείο επιχειρούσαν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα, ενώ συνέδραμε στην κατάσβεση ελικόπτερο.

Η περιοχή είναι δύσβατη, κοντά στο σημείο όπου είχε ξεσπάσει φωτιά στις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται μοναστήρια.
Σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Φωκίδα – Τα μέτωπα σε Ηλεία και Αργολίδα-4
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Φωτιά στη Ζάκυνθο

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Καμπί Ζακύνθου, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση, μακριά από κατοικίες, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ένα αεροσκάφος τύπου Πετζετέλ και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή και από υδροφόρες ΟΤΑ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δόθηκε αρχικά εντολή για εκκένωση του κοντινού οικισμού, αλλά μετά από λίγη ώρα οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Σκληρή μάχη με τις φλόγες στη Φωκίδα – Τα μέτωπα σε Ηλεία και Αργολίδα-5
φωτ. Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

52 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο – «Καμπανάκι» και για την Τρίτη

Συνολικά, 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα σε όλη τη χώρα μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε σύντομο χρόνο, παρά τα πολλαπλά μέτωπα που είχε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα σε όλη την Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι η εικόνα είναι καλή και εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα.


«Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και αύριο»

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4⃣: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

 

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template