Σιλβίνα Μπατάκις: Η «La Griega» υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022


Η οικονομολόγος Σιλβίνα Μπατάκις, πρώην υπουργός Οικονομίας της επαρχίας του Μπουένος Άιρες και μέλος του περονιστικού (κεντροαριστερού) ρεύματος, διορίστηκε την Κυριακή νέα υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, μετά την απροσδόκητη παραίτηση του Μαρτίν Γκουσμάν.

Ο Αργεντινός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε την ελληνικής καταγωγής Μπατάκις «φημισμένη οικονομολόγο», την ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δίνουν έμφαση στις απόψεις της για την οικονομία χρησιμοποιώντας επιθετικούς προσδιορισμούς όπως «ετερόδοξη» (Reuters) και «αριστερή» (Bloomberg).
Ποια είναι η «La Griega»

Η Μπατάκις γεννήθηκε στο Ρίο Γκράντε, στη Γη του Πυρός, σπούδασε οικονομικά Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λα Πλάτα από το οποίο αποφοίτησε το 1993. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα δημόσια οικονομικά και στην περιβαλλοντική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του York.

Στη χώρα της είναι γνωστή ως «η Ελληνίδα» (La Griega), είναι οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς και έχει έναν γιο. Έζησε σε πολλές πόλεις μεταξύ των οποίων οι Río Gallegos, Rafaela, Taco Pozo (Chaco) και της La Plata, μιας πόλης που θεωρεί πατρίδα της.
Σύμφωνα με το αργεντίνικο περιοδικό Clarin , της αρέσει η λογοτεχνία και έχει δύο βιβλία δίπλα στο κρεβάτι: The Reason for My Life , της Εύα Ντουάρτε και Carta al Greco , του Νίκου Καζαντζάκη .
Ως υπουργός Οικονομίας στην επαρχία του Μπουένος Άιρες (2011 – 2015), η Μπατάκς προχώρησε σε μία φορολογική μεταρρύθμιση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από από τη φορολογία, αλλά επικρίθηκε έντονα από την τότε πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.
Το 2015, κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ο Ντανιέλ Σιόλι, πρώην κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες είχε όρισει την Μπατάκις ως την «εκλεκτή» του για το υπουργό Οικονομίας. Ο Σιόλι όμως, έχασε τις εκλογές από τον τον Μαουρίσιο Μάκρι στον δεύτερο γύρο.

Το 2019, η Μπατάκις διορίστηκε Γραμματέας Επαρχιών στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον Πρόεδρο Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ και τον υπουργό Εσωτερικών Εντουάρντο ντε Πέδρο. Από τη θέση αυτή, η Μπατάκις ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για μια νέα δημοσιονομική συναίνεση προκειμένου να παραχωρηθεί στις 23 επαρχίες της Αργεντινής περαιτέρω οικονομική αυτονομία και σταθερότητα για το φορολογικό σύστημα της Αργεντινής.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η Μπατάκις, μία οικονομολόγος ήπιων τόνων και επιλογή-έκπληξη για πολλούς, κληρονομεί ένα πολύ δύσκολο έργο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα της Αργεντινής ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Άιρες έδωσε τέλος στην αγωνία την αβεβαιότητα που πυροδότησε η παραίτηση του Μάρτιν Γκούζμαν έπειτα από δυόμισι χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Μιγκέλ Πέσσε επιβεβαίωσε στο Bloomberg News ότι θα παραμείνει στη θέση του.

Η αντιπρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία ασκεί δημόσια κριτική στον πρόεδρο και την οικονομική του ομάδα, μίλησε μαζί του τηλεφωνικά το βράδυ της Κυριακής, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Ο διορισμός της Μπατάκις φαίνεται να σηματοδοτεί ότι η ισορροπία δυνάμεων κλίνει προς την πλευρά των Κιρχνεριστών», έγραψε ο Ντιέγκο Περέιρα, οικονομολόγος της JPMorgan Chase & Co., σε ένα σημείωμά του προς τους πελάτες την Κυριακή. «Περιμένουμε μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και ενδεχομένως μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος του ΔΝΤ».



Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για την οικονομική ατζέντα του Μπατάκις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί σε έναν διχασμένο κυβερνητικό συνασπισμό που τερμάτισε τη θητεία του Γκουσμάν. Οι αναλυτές τόνισαν την έλλειψη εμπειρίας στη διαμόρφωση μεγάλων οικονομικών πολιτικών ή στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. Η Μπατάκις θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει μια στροφή προς ακροαριστερές οικονομικές πολιτικές, δεδομένου του ιστορικού της. «Είναι μια νίκη για την Κριστίνα», λέει η Καμίλα Περοτσένα, πολιτική αναλύτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Torcuato di Tella στο Μπουένος Άιρες.

«Για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι τρομερός ο αντίκτυπος». Η επιρρεπής σε οικονομικής κρίσεις Αργεντινή μάχεται επί του παρόντος με τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 60%, με σχεδόν το 40% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες φτώχειας και με την οικονομία να προβλέπεται να εισέλθει φέτος σε φάση ύφεσης. Η κεντρική τράπεζα έχει ελάχιστα αποθέματα συναλλάγματος και αγωνίζεται να συγκεντρώσει χρήματα εν μέσω χαμηλής αξιοπιστίας της οικονομίας και υψηλών τιμών στις εισαγωγές ενέργειας.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template