Τον παράτησε η 19χρονη μητέρα του και έγινε ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022


17 Αυγούστου 1944
Γεννιέται στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης ο Larry Ellison. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τίποτα δεν προμήνυε ότι ο μετέπειτα ιδρυτής της Oracle θα γινόταν ο 6ος πλουσιότερος άνθρωπος της γης, με μία περιουσία που προσεγγίζει αυτή τη στιγμή τα 110 δισ. δολάρια.

Η μητέρα του, Florence Spellman ήταν 19 ετών όταν γέννησε το αγνώστου πατρός παιδί της. Όταν σε ηλικία 9 μηνών το μωρό της έπαθε πνευμονία, εκείνη τον έστειλε στο Σικάγο, για να ζήσει με την θεία και τον θείο της, τους Lillian και Louis Ellison.

Ο θετός πατέρας του ήταν ένας μετανάστης από τη Ρωσία, που πέρασε από το Ellis Island και αντάλλαξε το ρωσικό του επίθετο με το πιο «εύκολο» Ellison.
φωτ.: AP

Ο Larry Ellison είχε μία δύσκολη σχέση με τον θετό του πατέρα, ο οποίος συνήθιζε να του λέει ότι θα γίνει ένα τίποτα. Αντίθετα, αγαπούσε τόσο τη θετή του μητέρα ώστε όταν εκείνη πέθανε, το 1964, αυτός εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο.

Τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποίησε όλες του τις οικονομίες για να αγοράσει ένα τιρκουάζ κάμπριο Thunderbird του 1964, ανακοινώνοντας στον πατέρα του ότι σκόπευε να οδηγήσει ως την Καλιφόρνια και να εγκατασταθεί εκεί. Ο Louis του είπε ότι δεν θα τα έβγαζε πέρα μόνος του, όμως εκείνος δεν τον άκουσε και έτσι έφτασε στο Μπέρκλεϊ με λίγα χρήματα που μετά βίας του έφταναν για φαγητό και για βενζίνη.

Έχοντας αποκτήσει κάποιες γνώσεις προγραμματισμού, έπιασε δουλειά ως τεχνικός υπολογιστών σε ένα κατάστημα τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο.

Αφότου άλλαξε διάφορες δουλειές, το 1973, όταν δούλευε για την εταιρεία ηλεκτρονικών Ampex, γνώρισε τον προγραμματιστή Ed Oates και τον προϊστάμενό του Bob Miner.φωτ.: AP

Το 1977, ο Ellison μαζί με τους Miner και Oates ίδρυσαν την Software Development Laboratories (SDL), μια εταιρεία που αναλάμβανε έργα προγραμματισμού για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων. Σύντομα είδε μια ευκαιρία στον χώρο των database και επεκτάθηκε σε αυτό τον τομέα, αφότου έκλεισε συμβόλαιο για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για λογαριασμό της CIA.

Το 1979, η εταιρεία τους κυκλοφόρησε το πρόγραμμα database Oracle και το 1982 μετονομάστηκε σε Oracle Systems Corporation (και αργότερα Oracle Corporation).

Η εταιρεία αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο το 1986 και έγινε η μεγαλύτερη του κόσμου στη διαχείριση βάσεων δεδομένων ένα χρόνο αργότερα. Όμως το 1990, η Oracle βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όταν εσωτερικός έλεγχος διαπίστωσε ότι είχε «φουσκώσει» τα έσοδά της. Η μετοχή της βυθίστηκε θεαματικά και ο Ellison αναγκάστηκε να κάνει μαζικές απολύσεις. Έτσι, έως τα τέλη του 1992, η εταιρεία ήταν και πάλι υγιής.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ellison έγινε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Silicon Valley. Ο ίδιος άνθρωπος που προκαλούσε τον θαυμασμό για την εντυπωσιακή επιτυχία του, γινόταν συχνά το αντικείμενο επικριτικών σχολίων για τις αδίστακτες τακτικές του στον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αλόγιστες δαπάνες του.

Απέκτησε τη φήμη του playboy, ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα, ιδρύοντας την ομάδα που κέρδισε το America’s Cup το 2010, ενώ δύο χρόνια αργότερα, αγόρασε το 98% της γης του νησιού Λανάι, στη Χαβάη. φωτ.: AP

Το 2014 αποχώρησε από τη θέση του CEΟ της Oracle αν και συνεχίζει να ασχολείται με την εταιρεία. Εδώ και δύο χρόνια, ζει μόνιμα στο Λανάι.


moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template