Συμβουλές για καλό ύπνο: 5 τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε πριν κοιμηθείτε

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022


Τα οφέλη του καλού ύπνου για την υγεία είναι αναρίθμητα, αφού μεταξύ άλλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υψηλής πίεσης, αλλά και κατάθλιψης. Ένα βήμα πιο κοντά σε έναν «καλό» ύπνο μπορεί να μας φέρουν τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, ορισμένα τρόφιμα μάλιστα μπορεί να μας βοηθήσουν να αποκοιμηθούμε ταχύτερα, ενώ άλλα μπορεί να μας κρατήσουν ξύπνιους, να διαταράξουν τους κύκλους του ύπνου και να επηρεάσουν την ποιότητά του. Επίσης, οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι περισσότερο αποδοτικές, όταν συνδυάζονται με συγκεκριμένες συνήθειες, όπως για παράδειγμα η αποφυγή των οθονών πριν τον ύπνο, η σωματική άσκηση ή η έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Συγκεκριμένα, μερικές ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι θα πρέπει να αποφεύγουμε τα εξής:
Καφεΐνη

«Μπορεί να χρειαστούν από έξι έως οκτώ ώρες μέχρι το σώμα σας να επεξεργαστεί και να εξαλείψει την καφεΐνη που καταναλώνετε γρήγορα», εξηγεί χαρακτηριστικά στο Fortune η Kristine Dilley, η οποία εξειδικεύεται στην διατροφολογία στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Βέβαια, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, αφού οι μεγαλύτεροι τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν την καφεΐνη.

Αλκοόλ

Παρότι με την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποκοιμηθείτε ταχύτερα, ενδέχεται να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου. «Το δεύτερο ήμισυ του ύπνου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαταραγμένο και γεμάτο με περίεργα όνειρα, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας ξυπνά συχνότερα και να διακόπτει τον βαθύτερο κύκλο του ύπνου», δηλώνει η Dilley.

Μεγάλα γεύματα

Εάν καταναλώσετε μεγάλα γεύματα δύο ή τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτείτε να αποκοιμηθείτε. «Είναι καλύτερο να μοιράζετε τις θερμίδες σας σε ίσες ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και έπειτα να παίρνετε τον χρόνο σας και να απολαύσετε το βραδινό σας», προτείνει η Diley.

Τρόφιμα με πολλά λιπαρά

Τα λιπαρά φαγητά επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, ενώ μπορεί να προκαλέσουν «τσιμπήματα», καούρες, αλλά και μία άβολη αίσθηση, η οποία βέβαια χαλάει την ποιότητα του ύπνου.

Καυτερά φαγητά

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν καούρες και δυσπεψία και συστήνεται να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fortune
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template