Amancio Ortega: Μπαράζ εξαγορών από τον ιδρυτή των Zara – Στα 53,8 δισ. δολάρια η περιουσία του

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022


Ο Amancio Ortega, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της αλυσίδας ρούχων Zara, πραγματοποιεί σειρά επενδυτικών κινήσεων με στόχο να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο του και τα περιουσιακά στοιχεία που δημιούργησε λανσάροντας λινά κοστούμια, τσάντες με πέρλες και σανδάλια με φτερά.


Αξιοποιώντας τα τεράστια έσοδα που του αποφέρει η αυτοκρατορία μόδας, το οικογενειακό του γραφείο, Pontegadea, έχει προχωρήσει σε μπαράζ συμφωνιών και εξαγορών που συνεχίζει με έντονους ρυθμούς. Τον περασμένο χρόνο, συγκέντρωσε μερίδια σε εταιρείες του κλάδου ενέργειας αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων και ξόδεψε σχεδόν 2 δισ. δολάρια στη διεθνή αγορά ακινήτων.


Η Pontegadea, η οποία διαχειρίζεται τα μερίσματα που λαμβάνει ο Ortega από τον όμιλο λιανικής Inditex (μητρικής της Zara), που ίδρυσε πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες, έχει αυξήσει τις επενδύσεις σε τομείς εκτός του κλάδου ένδυσης και υπόδησης, χάρη στον οποίο ο επιχειρηματίας αναδείχθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας.

Καθώς οι μετοχές της Inditex έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια, το οικογενειακό γραφείο τον βοήθησε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των σούπερ πλουσίων της Ευρώπης και να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε άλλους τομείς, χωρίς να πουλήσει ούτε μία μετοχή.

Η Pontegadea, με έδρα τη βορειοδυτική ισπανική πόλη Arteixo, επενδύει συχνά σε κτίρια γραφείων και καταστήματα λιανικής σε μεγάλες πόλεις εξασφαλίζοντας σταθερά εισοδήματα στον Ortega. Στις πιο σημαντικές συμφωνίες ακινήτων που έχει πραγματοποιήσει περιλαμβάνονται το ιστορικό κτήριο Haughwout του Μανχάταν, ένας από τους ψηλότερους πύργους γραφείων του Μαϊάμι και ένας ουρανοξύστης 22 ορόφων στη Σεούλ.


Ωστόσο, αυτή η στρατηγική περιορίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το οικογενειακό γραφείου του Ortega εστιάζει ολοένα και περισσότερο στον κλάδο ενέργειας, από τότε που απέκτησε μερίδιο στην ισπανική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Enagas SA το 2019. Τον περασμένο μήνα, επένδυσε ένα άγνωστο ποσό στη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και εξαγόρασε ποσοστό στην ηλιακή μονάδα της Repsol SA έναντι περίπου 27 εκατ. ευρώ (27,7 εκατομμύρια δολάρια).

«Πολύ λίγες βιομηχανίες αναπτύσσονται με τόσο γρήγορο ρυθμό», δήλωσε σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο Rob Barnett, αναλυτής ενέργειας στο Bloomberg Intelligence.Οι κινήσεις της Pontegadea στον κλάδο ενέργειας πηγή: Bloomberg


Marta και Sandra Ortega

Ο Ortega, 86 ετών, ίδρυσε την εταιρεία που εξελίχθηκε αργότερα στην Inditex το 1963. Γιος εργάτη σιδηροδρόμων, ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε ποτέ το δικό του γραφείο όσο εργαζόταν στο κατάστημα λιανικής, προτιμώντας αντ’ αυτού να βρίσκεται δίπλα στους υπαλλήλους στον κύριο χώρο σχεδιασμού.

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Inditex το 2011 και αντικαταστάθηκε από το επί σειρά ετών στέλεχος της εταιρείας, Pablo Isla. Ωστόσο, η κόρη που απέκτησε από τον δεύτερο γάμο του, η 38χρονη Marta Ortega, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου τον περασμένο Απρίλιο.

Η κόρη του επιχειρηματία από τον πρώτο του γάμο, Sandra, 54 ετών, έχει τον έλεγχο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία η αείμνηστη μητέρα της. Δεν έχει ρόλο στην Inditex και μετατόπισε τα δικά της περιουσιακά στοιχεία στα ακίνητα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα ξενοδοχεία. Η καθαρή της περιουσία ανέρχεται σε 6,6 δισ. δολάρια και σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index είναι η πλουσιότερη γυναίκα της Ισπανίας.

Παρά τις επενδυτικές κινήσεις σε άλλους κλάδους, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσία του Ortega που ανέρχεται σε 53,8 δισ. δολάρια, προέρχεται από το πλειοψηφικό μερίδιο του στην Indetex (περίπου 48 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το Bloomberg.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template