«Άθλος» η επιλογή παρόχου ρεύματος – Τι να προσέξετε

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022


H εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίζεται φθηνότερη στους συγκριτικούς πίνακες για τον μήνα Αύγουστο, δεν είναι δεδομένο ότι θα εξακολουθήσει να έχει τη χαμηλότερη χρέωση και τους επόμενους μήνες.
 

Το ότι η τελική τιμή λιανικής για τον καταναλωτή θα συγκρατείται στην περιοχή των 15-17 λεπτών ανά κιλοβατώρα επίσης δεν είναι δεδομένο, καθώς θα εξαρτάται πάντοτε από την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας με την οποία θα συνεργάζεται ο κάθε καταναλωτής. Τέλος, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να συνεργάζεται πάντοτε με την εταιρεία που θα έχει τη χαμηλότερη χρέωση, καθώς αυτό μπορεί να προϋποθέτει αλλαγή παρόχου ακόμη και ανά μήνα, κάτι που θεωρητικά μπορεί να γίνει, πρακτικά όμως απαιτεί συνεχή ενασχόληση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και γνώσεις ώστε να γίνονται κατανοητά και ο νέος τρόπος χρέωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και οι μεταβολές που παρατηρούνται ανά μήνα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπό συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας θα διαμορφώνεται τους επόμενους μήνες η τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι κάθε μήνα, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να κρύβει και μια έκπληξη για τον τελικό καταναλωτή. «Σταθερά» στη νέα εξίσωση υπολογισμού του λογαριασμού δεν θα υπάρχει, κάτι που θα φανεί από τον πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του νέου τρόπου χρέωσης. Πρακτικά, οι πρώτοι που θα δουν στην πράξη το τι σημαίνει ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης του ρεύματος θα είναι αυτοί που θα παραλάβουν λογαριασμό μέσα στον Σεπτέμβριο αφού εκεί θα αποτυπώνονται και οι καταναλώσεις του Αυγούστου. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου μηχανισμού;


1. Οι εταιρείες θα ανακοινώνουν κάθε μήνα την τιμολογιακή τους πολιτική για τους πελάτες που επιλέγουν το κυμαινόμενο τιμολόγιο.
Επειδή η τιμολόγηση γίνεται στη βάση προβλέψεων (σ.σ. δηλαδή στο τέλος Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι τιμές για τον Αύγουστο με βάση τις προβλέψεις της κάθε εταιρείας για το πώς θα εξελιχθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο), το ενδεχόμενο πολύ μεγάλων αλλαγών από μήνα σε μήνα είναι ορθάνοιχτο. Οσες εταιρείες βγήκαν τον Αύγουστο με χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, είναι προφανές ότι θα επιχειρήσουν τον επόμενο μήνα να ανεβάσουν τις τιμές για να καλύψουν τη… χασούρα. Και από την άλλη, όσες εταιρείες εκτόξευσαν τις τιμές στα ύψη για να είναι καλυμμένες και στο χειρότερο σενάριο, ενδεχομένως να θελήσουν να χαμηλώσουν τις τιμές για να μην απολέσουν πελάτες. Αρα, το ποια εταιρεία θα είναι φθηνότερη και ποια ακριβότερη, θα προκύπτει αφού ανακοινώνονται ανά μήνα οι τιμολογιακές πολιτικές όλων των εταιρειών. 

Το επόμενο «ραντεβού» έχει προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου (με ανοικτό το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης για να μην εκδίδονται τιμοκατάλογοι μέσα στο Σαββατοκύριακο) με τις εταιρείες να προαναγγέλλουν τις χρεώσεις που θα εφαρμόσουν για τον Σεπτέμβριο. Αν συνεχιστεί η έντονα ανοδική τάση στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου (σ.σ. την Πέμπτη η τιμή έσπασε το φράγμα των 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα) τότε οι τιμές του Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές του Αυγούστου.

2. Αμέσως μετά την ανάρτηση των νέων τιμολογίων, θα ακολουθεί η ανακοίνωση της επιδοματικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Ετσι, το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα γνωστοποιήσει τέσσερις τιμές: την επιδότηση για το οικιακό τιμολόγιο, για το κοινωνικό τιμολόγιο, για τους αγρότες και για τις επιχειρήσεις. Για τον Αύγουστο, η επιδότηση διαμορφώθηκε σε 0,337 ευρώ για τα νοικοκυριά και 0,377 ευρώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Με τις εταιρείες να χρεώνουν προς 0,48 ευρώ έως και με… 0,99 ευρώ μία κιλοβατώρα για τον Αύγουστο, η τιμή λιανικής βάσει της οποίας μπορεί να πληρώνει για τον Αύγουστο ο καταναλωτής, κυμαίνεται από 0,15 ευρώ έως και… 0,65 ευρώ. 

Αρα, δεν είναι δεδομένο ότι με το νέο σύστημα μία κιλοβατώρα θα χρεώνεται προς 0,15 ευρώ. Αυτό θα συμβαίνει μόνο για όσους επιλέγουν τον φθηνότερο πάροχο. Αν τον Σεπτέμβριο οι χρεώσεις ανέβουν (π.χ. αν η φθηνότερη χρέωση της αγοράς ανέβει από 0,48 ευρώ σε 0,55 ευρώ, αντίστοιχα θα ανέβει και η κρατική επιδότηση από 0,337 ευρώ σε 0,40 ευρώ, ώστε να προσφέρεται η ευκαιρία για χρέωση 0,15 ευρώ στον τελικό καταναλωτή. Με τη διαφορά ότι μπορεί τον έναν μήνα αυτή τη τιμή να την προσφέρει η μία εταιρεία και τον άλλο μήνα μια άλλη εταιρεία. Είναι προφανές ότι η αύξηση της κρατικής επιδότησης θα προκαλέσει και τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Για τον Αύγουστο, έχουν δεσμευτεί πόροι 1,135 δισ. ευρώ, ενώ για τον Σεπτέμβριο ο λογαριασμός μπορεί να ανέβει και πάνω από 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

3. Το νέο πλαίσιο επιτρέπει τις «μετεγγραφές» από τη μία εταιρεία στην άλλη ώστε να δίνεται στους καταναλωτές η δυνατότητα να συνεργάζονται με τη φθηνότερη εταιρεία,
δεδομένου ότι 10 ημέρες πριν από την έναρξη εκάστου μηνός, θα γνωρίζουν την τιμή χρέωσης της κάθε εταιρείας. Το ερώτημα είναι πόσο εξοικειωμένοι μπορούν να είναι οι καταναλωτές με μια τέτοια διαδικασία και πόσο συχνά είναι διατεθειμένοι να μπαίνουν στη διαδικασία της αλλαγής.

Τον Σεπτέμβριο που θα εκδοθούν και οι πρώτοι λογαριασμοί οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τις καταναλώσεις του Αυγούστου, θα αποτυπωθεί και το τελικό πραγματικό κόστος για τα νοικοκυριά. Αν συμπεριληφθούν και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, αλλά και τα πάγια που επίσης μπήκαν στην εξίσωση, μία κιλοβατώρα θα φτάσει να κοστίζει κατ’ ελάχιστον 21-22 λεπτά του ευρώ. Αρα, για 300 κιλοβατώρες ο λογαριασμός θα φτάνει τα 66-67 ευρώ. Προσοχή: όχι σε όλες τις εταιρείες. Μόνο σε αυτές που υιοθετούν το φθηνότερο (με τα σημερινά δεδομένα) τιμολόγιο. 

Συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς, προκύπτει πολύ μεγάλο όφελος για τα εξοχικά και τις κύριες κατοικίες με τις μεγάλες καταναλώσεις, ενώ για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως και 300 κιλοβατώρες, οι λογαριασμοί θα κινούνται πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα. Οσον αφορά τα σταθερά τιμολόγια που διατίθενται στην αγορά, αυτά στην παρούσα φάση είναι ασύμφορα τουλάχιστον για όσο διάστημα εφαρμόζονται οι κρατικές επιδοτήσεις αυτού του ύψους.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template