Τρύφων Νάτσης: Από το City στο real estate των 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022


Δεν είναι λίγοι όσοι τον χαρακτηρίζουν «αόρατο εκατομμυριούχο», καθότι ανήκει στους ελάχιστα έως… καθόλου φωτογραφημένους fund managers. Εκ χαρακτήρος, άλλωστε, ο ίδιος και η σύζυγός του είναι «αλλεργικοί» στα φώτα της δημοσιότητας, δεν συμμετέχουν σε κοσμικά πάρτυ και δεξιώσεις, ενώ δίνουν το «παρών» σε ελάχιστα events που αφορούν παραστάσεις όπερας, η οποία μαζί με το σκάκι και τα ακριβά αυτοκίνητα αποτελούν τα προσωπικά του πάθη.
Ο λόγος για τον κ. Τρύφωνα Νάτση, τον συνιδρυτή και μέτοχο του ισχυρού hedge fund Brevan Howard Asset Management, αλλά και εξαιρετικά δραστήριο επενδυτή στο ελληνικό real estate τα τελευταία χρόνια.

Η αφετηρία και τα ομόλογα

Ο 62χρονος σήμερα fund manager γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πήρε pHD στα Oικονομικά από το City University του Λονδίνου. Ξεκίνησε με προσανατολισμό την ακαδημαϊκή καριέρα, ως βοηθός ερευνητή και λέκτορας στις χρηματοοικονομικές αγορές και στη θεωρία των χαρτοφυλακίων στο City University για πέντε χρόνια, από το 1989 έως το 1993. Στη συνέχεια, όμως, μεταπήδησε στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers, όπου άρχισε να ανακαλύπτει τον πραγματικό του προορισμό.


Τον Ιούνιο του 2000 όταν η Salomon Brothers εξαγοράστηκε από τον όμιλο Citigroup ο Νάτσης βρήκε επαγγελματική στέγη στο hedge fund Endeavour. Μετά από λίγους μήνες, το 2001, που μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά-σταθμός για τον ίδιο και την πορεία του, μετακινήθηκε στην Credit Suisse First Boston στο Λονδίνο. Εκεί συναντήθηκε με τον πολυεκατομμυριούχο σήμερα Αλαν Χάουαρντ, τον Τζέιμς Βέρνον, τον Κρις Ρόκος και τον Ζαν-Φιλίπ Μπλοσέ. Εναν χρόνο μετά, η ομάδα των πέντε αποχώρησε από την Credit Suisse First Boston και ίδρυσε την Brevan Howard, το πρώτο μέρος του ονόματος της οποίας προέρχεται από τα αρχικά των ιδρυτικών μελών της.

Η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ θα αναλάβει να αναπτύξει ακίνητα που βρίσκονται μεταξύ του ουρανοξύστη «Riviera Tower» και του εμπορικού κέντρου «Riviera Galleria» πίσω από τη μαρίνα του Αγιου Κοσμά, με το κόστος της επένδυσης να υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ


Παρότι στην 20ετή πλέον θητεία του στο fund, το οποίο κάποτε έφτασε να διαχειρίζεται 40 δισ. δολάρια (σήμερα έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 7 δισ.), ο Νάτσης έχει καταγραφεί στην αγορά του City ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στα κτηματομεσιτικά -εξ ου και ήταν υπεύθυνος γι’ αυτά στην Brevan Howard-, η πρώτη φορά που το όνομα του ακούστηκε στην Ελλάδα ήταν το 2009 και μάλιστα με αρνητική χροιά. 

Ηταν η εποχή που τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν επίθεση από διάφορους επενδυτές και εκείνος κατηγορήθηκε ότι είχε πουλήσει ελληνικά κρατικά ομόλογα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Τότε γινόταν λόγος ότι το fund μέσα σε δέκα ημέρες έκανε πωλήσεις 800 εκατ. ευρώ, βγάζοντας «τρελές» αποδόσεις. Ο ίδιος σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του (το 2010 στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») αρνήθηκε ότι είχε συμμετάσχει σε συναλλαγές με τα ελληνικά ομόλογα και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει σε καμία συναλλαγή με ελληνικά ομόλογα, μετοχές ή παράγωγα τους τελευταίους μήνες του 2009, ούτε έχω προβεί σε αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων σε όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου στην Brevan Howard τα τελευταία επτά χρόνια. Σας βεβαιώνω, επίσης, πως κανείς συνάδελφός μου δεν έχει ανοικτές θέσεις μετά τον θόρυβο.

Ακόμα όμως και σε περιόδους που συνάδελφοι είχαν ανοικτές θέσεις στην Ελλάδα, το μέγεθός τους ήταν μικρό σε σχέση με τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η Brevan Howard και ήταν αδύνατο από μόνο του να είχε καθοριστικό αντίκτυπο στις αγορές, αλλά και στα αποτελέσματα της εταιρείας». Παράλληλα, είχε δηλώσει περήφανος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και συναισθηματικά «εξαρτημένος» από τη χώρα μας και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη.

Οι επενδύσεις

Το επενδυτικό comeback του στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται ορατό από το 2017 όταν έγινε γνωστό ότι η Brevan Howard προχώρησε στη σύσταση δύο funds, με κεφάλαια έως 500 εκατ. δολάρια, για τοποθετήσεις σε ελληνικά assets και ειδικότερα σε ακίνητα και εισηγμένες. Ωστόσο, ο ίδιος είχε δώσει το στίγμα του αρκετά νωρίτερα, από τον Νοέμβριο του 2014 όταν έγινε η σύσταση της Οριλίνα Αγορά και Εκμετάλλευση Ακινήτων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και κεντρικό πρόσωπο τον μικρότερο αδελφό του, Αναστάσιο Νάτση.

Τον Μάρτιο του 2018 έγινε η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Brevan Howard Greek Opportunities Fund στην εισηγμένη Π. Πετρόπουλος, εταιρεία με ηγετική θέση σε πολλούς από τους τομείς που δραστηριοποιείται ως αντιπρόσωπος μεγάλων ξένων ομίλων (αυτοκινήτων, όπως Jaguar και Land Rover, φορτηγών, γεωργικών μηχανημάτων, εξωλέμβιων μηχανών, λιπαντικών κ.ά.). 

Αρχικά αποκτήθηκε για λογαριασμό του Τρύφωνα και της Δέσποινας Νάτση το 8,15%, ποσοστό που στη συνέχεια αυξήθηκε σε 16,32%. Αργότερα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 8,65%, και από τον Ιανουάριο του 2021 ο Τρύφων Νάτσης και η σύζυγός του κατέχουν πλέον το 6,02% των δικαιωμάτων ψήφου, ενώ το μερίδιο της Brevan Howard Greek Opportunities Fund έχει περιοριστεί σε 1,62%.


Aνάμεσα στα ακίνητα της Orilina στην Αθήνα είναι το κτίριο της οδού Ερμού στη Ν. Κηφισιά το κτίριο όπου εδρεύει η Ελλάκτωρ.

Η «ναυαρχίδα»

Το κεντρικό επενδυτικό του όχημα, πάντως, είναι η Οριλίνα ΑΕΕΑΠ (Orilina Properties), που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και σήμερα διοικείται από τον Στέλιο Ζαβό (πρόεδρος), τον Μάριο Αποστολίνα (διευθύνων σύμβουλος) και τους Πλάτωνα Μονοκρούσο και Ναούμα Τζήκα (αντιπρόεδροι), ενώ στο Δ.Σ. εκτός από τον ίδιο τον Τρύφωνα Νάτση και τη σύζυγό του συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Σαμαράς και η Μιράντα Ξαφά.

Η Orilina, η οποία αποτελεί τη μοναδική AEEAΠ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ξένα κεφάλαια και συγκεκριμένα από την Brevan Howard, διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο (μαζί με της Οριλίνα Α.Ε.) 14 ακινήτων αγοραίας αξίας 130 εκατ. ευρώ, με κορωνίδα το κτιριακό συγκρότημα επί της οδού Ερμού στη Ν. Κηφισιά, πάνω στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, όπου εδρεύει η Ελλάκτωρ. Στα πρόσφατα αποκτήματά της ανήκει και το κτίριο στη λεωφόρο Κηφισιάς 7 και τις οδούς Θεοφάνους και Αιτωλίας, στους Αμπελοκήπους, όπου στεγάζεται κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτης. Το κτίριο εξαγοράστηκε από τη Νίκανδρος Κτηματική αντί 26,4 εκατ. ευρώ, ενώ, μεταξύ άλλων, διαθέτει τρία υπόγεια με 334 θέσεις στάθμευσης.

Η Orilina Properties, η οποία έχει αποφασιστεί να απορροφήσει την Οριλίνα της Θεσσαλονίκης (διαθέτει 6 ακίνητα, εκ των οποίων 5 επενδυτικά και ένα που ιδιοχρησιμοποιείται, εύλογης αξίας 16,5 εκατ. ευρώ), δεν έχει δανεισμό, ενώ το ταμείο της ανέρχεται σε 32,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία κατά τη χρήση του 2021 είχε έσοδα από μισθώματα 5 εκατ. ευρώ και κατέγραψε καθαρά κέρδη 5,25 εκατ. ευρώ. Ακόμη, στις τελευταίες δύο χρήσεις (2020-2021) έδωσε μερίσματα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η Orilina Properties ελέγχεται κατά 100% από το OPH Investments LP. Ετσι οι βασικοί της μέτοχοι είναι ο Αλαν Χάουαρντ με 29,41%, ο Τρύφων Νάτσης με 19,61%, η σύζυγός του Δέσποινα με 19,61%, και οι Ζακ ντε Σοσίρ (πρώην Ελβετός τραπεζίτης), Στιούαρτ Ρόντεν και Ανταμ Λέβινσον, με ποσοστά 14,71%, 9,8% και 6,86% αντίστοιχα. Πρόσφατα μάλιστα τα γραφεία της έδρας της εταιρείας μεταφέρθηκαν από την οδό Καρνεάδου στο κτίριο επί της Β. Σοφίας 59, όπου έχει αποκτηθεί ο πέμπτος όροφος.

Το ματ στο Ελληνικό


Από τις επενδυτικές τοποθετήσεις του Τρύφωνα Νάτση στη χώρα μας ασφαλώς ξεχωρίζει η είσοδος μέσω της Brevan Howard στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό project της χώρας, το Ελληνικό. Κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κίνηση ματ από τον δεινό σκακιστή κ. Νάτση. Η αρχή έγινε πριν από δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2020, όταν η Brevan Howard και οι Τρύφων και Δέσποινα Νάτση απέκτησαν 11.233.029 μετοχές, ήτοι ποσοστό 6,36% του συνόλου μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development.


Στα πρόσφατα αποκτήματά της Orilinaανήκει και το κτίριο στη λεωφόρο Κηφισιάς 7 στους Αμπελοκήπους, όπου στεγάζεται κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτης


Τον περασμένο Ιούνιο ακολούθησε η συμφωνία μεταξύ της Lamda και της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ που αφορούσε επένδυση 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία, η Orilina Properties ΑΕΕΑΠ θα αναλάβει να αναπτύξει ακίνητα που βρίσκονται μεταξύ του ουρανοξύστη Riviera Tower και του εμπορικού κέντρου «Riviera Galleria» πίσω από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νάτσης έχει προχωρήσει σε ακόμη μία επενδυτική τοποθέτηση στο Ελληνικό, η οποία αφορά την υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση ενός εκ των οικοπέδων που προορίζονται για την οικοδόμηση βιλών εντός της έκτασης.

Η περιπέτεια με τη βίλα

Ο Τρύφων Νάτσης, που ανήκει στους πλουσιότερους Ελληνες της Αγγλίας, περιγράφεται ως ιδιαίτερα ταλαντούχος και απαιτητικός στις business του, αλλά και ως άνθρωπος με υψηλά γούστα. Μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Λονδίνου, Γενεύης και Αθήνας και αποφεύγει φανατικά τη δημοσιότητα, ενώ είναι εντελώς αρνητικός με τα social media. Γι’ αυτό και του στοίχισε ιδιαίτερα η περιπέτεια με την ανακαίνιση της βίλας του στο Βόρειο Λονδίνο, στο Hampstead, μία από τις ακριβότερες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, την οποία είχε αγοράσει έναντι 9,1 εκατ. λιρών. 

Το 2011, λοιπόν, το όνομα του «αλλεργικού» με τα φώτα της επικαιρότητας Τρύφωνα Νάτση φιγουράρισε σε ολοσέλιδα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου με αφορμή τις εργασίες ανακατασκευής και επέκτασης που ήθελε να κάνει στην κατοικία του.


Παρόλο που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, το όνομα του Τρύφωνα Νάτση φιγουράρισε στα πρωτοσέλιδα των αγγλικών ταμπλόιντ εξαιτίας της απόφασής του να ανακαινίσει και να επεκτείνει τη βίλα των 9,1 εκατ. στο Hampstead του Λονδίνου, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των γειτόνων

Σύμφωνα με τις τότε μαρτυρίες γειτόνων του, ο Ελληνας εκατομμυριούχος ήθελε να επεκτείνει το 57 τετραγωνικών μέτρων υπόγειο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, υπήρξαν διαμαρτυρίες, με τους γείτονες να λένε σε συνεντεύξεις τους ότι φοβούνται για τους κραδασμούς από το σκάψιμο και ότι θα επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας με κίνδυνο να πλημμυρίσουν. Ωστόσο το αρμόδιο συμβούλιο ενέκρινε τις εργασίες που ήθελε να κάνει ο κ. Νάτσης στο ακίνητο που υπήρξε για ένα διάστημα σπίτι του πρέσβη της Πολωνίας εκείνο το διάστημα.

Ετσι, το υπόγειο των 57 τ.μ. στο κτίριο που χτίστηκε τη δεκαετία του 1900, επεκτάθηκε, με βάση σχέδια που εκπονήθηκαν από τον Τόνι Φρέτον, έναν κορυφαίο Βρετανό αρχιτέκτονα, στα 495 τετραγωνικά μέτρα για τις ανάγκες της οικογένειας Νάτση. 

Αν και κανείς δεν έχει δει την πολυτελή βίλα επί της Templewood Avenue στη νέα της μορφή, λέγεται ότι στο υπόγειο υπάρχει εσωτερική πισίνα, χώρος spa, γυμναστήριο, αίθουσα pilates και κελάρι κρασιών, ενώ σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ο Τρύφων Νάτσης απολαμβάνει όπερα ακούγοντας Μπετόβεν όταν δεν μπορεί λόγω χρόνου να παρευρεθεί στα θεωρεία της Royal Opera του Λονδίνου, της οποίας υπήρξε χορηγός στο αφιέρωμα για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη.

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template