Daily Mail: Biden και FBI μόλις έδωσαν στον Donald Trump το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και πιθανώς τα κλειδιά του Λ. Οίκου

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022


Όσοι είδαν ή μίλησαν με τον Donald Trump αυτή την εβδομάδα λένε ότι είναι πιο ενεργητικός και σίγουρος για την επιστροφή του στον πολιτικό στίβο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2021.


Από τον Andrew Neil/Daily Mail

Με αφορμή την επιδρομή του FBI, της περασμένης Δευτέρας, στην έπαυλη του στη Φλόριντα, τον ενθουσίασε ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα συσπειρώνεται πίσω του με μια φωνή, ενώ καυχιόνταν ότι ακόμη και μακροχρόνιοι επικριτές του κόμματός του έχουν δημόσια καταδικάσει το FBI και τον υποστήριξαν.

Η γεροντοκρατία που ελέγχει το Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ ήλπιζε ότι η επιδρομή του FBI θα δυσφημούσε τον Trump και θα τον αποθάρρυνε από μια άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία. Δεν θα μπορούσαν να έχουν κάνει πιο πολύ λάθος.


Η επιδρομή έχει πλήξει άσχημα την κυβέρνηση Biden, καθιστώντας πιο σίγουρο από ποτέ ότι ο Trump θα είναι ξανά υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, πιο πιθανό από ποτέ να το αποκτήσει ξανά (πράγματι, όπως έχουν τα πράγματα, είναι ασταμάτητος) και να ξεκινήσει την κούρσα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές ως πιθανό φαβορί για την εκ νέου ανάληψη του Λευκού Οίκου τον Νοέμβριο του 2024, όποιος κι αν είναι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του.

Αυτή ήταν αναμφισβήτητα η εβδομάδα μιας κορυφαίας γκάφας για τους ατζαμήδες πολιτικούς στην κορυφή της μηχανής του Δημοκρατικού κόμματος.
Αν μάλιστα σας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί ακόμη και να συμπεράνετε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν διεισδύσει κρυφά στο FBI και η αποστολή τους είναι να δώσουν στον Trump μια νέα πνοή πολιτικής ζωής. Φυσικά, υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε για το τι κρύβεται πίσω από την έρευνα του FBI στην κατοικία του Trump στο Mar-a-Lago στο πανέμορφο Palm Beach της Florida. Θα μπορούσε να αφορά ότι οι ομοσπονδιακοί κυνηγούσαν έγγραφα που να καταστρέψουν τις ελπίδες του Trump να αναβιώσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Αλλά αυτό μένει να διαπιστωθεί.


Ο διορισμένος από τον Biden Γενικός Εισαγγελέας, Merrick Garland, ο επικεφαλής νομικός της κυβέρνησης που ενέκρινε το ένταλμα για την έρευνα (το οποίο έπρεπε επίσης να εγκριθεί από ομοσπονδιακό δικαστή), αποφάσισε την Πέμπτη ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί. Ο Trump δεν το αμφισβήτησε, ίσως επειδή δεν αποκαλύπτει πολλά. Χθες το βράδυ κυκλοφόρησε επίσημα το ένταλμα. Αποκάλυψε ότι το FBI αφαίρεσε 20 κουτιά από το Mar-a-Lago, συμπεριλαμβανομένων 11 ντοσιέ απόρρητων εγγράφων, μερικά από τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα ως άκρως απόρρητα.

Αυτό ακούγεται σοβαρό, αλλά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι περιέχεται στα έγγραφα και ο Trump λέει ότι αποχαρακτήρισε το υλικό ενώ ήταν ακόμη Πρόεδρος, κάτι που είχε την αρμοδιότητα να κάνει. Το αν αυτό έγινε σωστά μένει να φανεί.

Η ένορκη βεβαίωση που συνοδεύει το ένταλμα θα ήταν πολύ πιο αποκαλυπτική καθώς θα πρέπει να περιέχει τους λόγους για την έκδοση εντάλματος. Όμως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σχέδια για δημοσίευσή του, ακόμη και σε ανανεωμένη μορφή. Ως προς την επιδρομή, ισχυρίζονται ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες ερευνούσαν πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας.

Αλλά η Αμερική εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι ως προς το γιατί η κυβέρνηση Biden έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα της εισβολής στην κατοικία ενός πρώην προέδρου, με δεκάδες πράκτορες να ξεψαχνίζουν την ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένης της κρεβατοκάμαρας της Melania Trump, ενώ άλλοι οπλισμένοι μέχρι τα δόντια φρουρούσαν έξω (δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος πίστευαν ότι θα μπορούσε να τους απειλήσει, καθώς το Palm Beach, ένας θύλακας δισεκατομμυριούχων, δεν είναι γνωστός ακόμη και για ειρηνικές διαδηλώσεις στους δρόμους, ούτε για ένοπλες εξεγέρσεις).

Τέτοιες βαριές τακτικές είναι απίθανο να προκλήθηκαν από την επιθυμία να ανακτηθούν ορισμένα ιστορικά προεδρικά έγγραφα που ανήκουν στα εθνικά αρχεία. Τώρα, είναι αλήθεια ότι ο Trump έφυγε από τον Λευκό Οίκο με κουτιά με έγγραφα που θα έπρεπε να είχαν μείνει πίσω για να αρχειοθετηθούν, είτε σκόπιμα είτε λόγω της χαοτικής φύσης της αποχώρησής του. Δώδεκα κουτιά επιστράφηκαν σχεδόν αμέσως και οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για εκείνα που είχαν απομείνει στο Mar-a-Lago. Πριν από δύο μήνες, το FBI ρώτησε αν θα μπορούσαν να τεθούν υπό αυστηρή φύλαξη, ενώ το ζήτημα θα επιλυόταν. Οι άνθρωποι του Trump συμμορφώθηκαν αλλά η κλειδαριά που τα προστάτευε έσπασε στην επιδρομή της Δευτέρας.

Το γιατί εγκαταλείφθηκαν οι συνομιλίες δεν είναι ξεκάθαρο. Εάν τώρα δίνεται έμφαση στην άκρως απόρρητη φύση των εγγράφων, δεν είναι προφανές γιατί το FBI περίμενε τόσο πολύ για να τα ανακτήσει. Η Washington Post διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι ο Trump είχε έγγραφα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα της Αμερικής. Στο ρεπορτάζ δεν αναφέρονταν οι πηγές και δεν περιείχε επαληθεύσιμα γεγονότα, πολύ περισσότερο την παροχή ενός κινήτρου που να εξηγήσει γιατί ο πρώην Πρόεδρος θα ήθελε να μαζέψει τέτοιο υλικό.

Αλλά το ρεπορτάζ ήταν τόσο σκοτεινό και μεροληπτικό που θα μπορούσες να πιστέψεις ότι ο Trump διέφυγε με τον προεδρικό χαρτοφύλακα (ή «football» όπως είναι γνωστό) που περιείχε τους κωδικούς εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων των ΗΠΑ. Οι χθεσινοβραδινές αποκαλύψεις δεν έκαναν καμία αναφορά σε πυρηνικά μυστικά.

Είναι δύσκολο να μην συμπεράνουμε ότι η επιδρομή υποκινήθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, από το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να αναζητούν στοιχεία που να συνδέουν τον Trump με την εξέγερση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Μία επιτροπή του Κογκρέσου που κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί πραγματοποίησε ακροάσεις φέτος, οι οποίες αποκάλυψαν μερικά φρικτά πράγματα για τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Trump. Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για να τον κατηγορήσουν ότι υποκίνησε τους ταραχοποιούς, κάτι που θέλουν οι Δημοκρατικοί γιατί αυτό θα σκότωνε πραγματικά την πολιτική του καριέρα.

Είναι δυνατόν ο Trump να δραπέτευσε με στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως υποκινούσε μια εξέγερση στον Λευκό Οίκο; Για τους Δημοκρατικούς μια τέτοια προοπτική είναι αρκετή προκειμένου να δικαιολογηθεί το «βαρύ» χέρι του FBI.
 

Προς υποστήριξη αυτής της θεωρίας, μία ημέρα μετά την επιδρομή στο Mar-a-Lago, ο Scott Perry, ένας επί πέντε φορές εκλεγμένος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από την Πενσυλβάνια, υποβλήθηκε σε έλεγχο ενώ ταξίδευε με την οικογένειά του από τρεις πράκτορες του FBI οι οποίοι του ζήτησαν να παραδώσει το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με το ένταλμά τους.

Ο Perry είναι ένας φανατικός οπαδός του Trump που σχετίζεται με όλα όσα υποστήριξε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, όπως και για το ότι εξαπατήθηκε στις εκλογές του 2020. Ο ίδιος ήταν σε τακτική επαφή με τον Trump τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησής του. Αλλά ακόμη και οι φανατικοί, όπως ο Perry, έχουν συνταγματικά δικαιώματα και αυτό που συνέβη στον Trump δημιούργησε μια αίσθηση στους Ρεπουμπλικάνους ότι το FBI επιτρέπει στον εαυτό του να γίνει ο φορέας επιβολής του νόμου του Δημοκρατικού κόμματος, παραβιάζοντας τα ατομικά δικαιώματα ως προς τις διαδικασίες.

Σε τελική ανάλυση, αν το FBI μπορεί να στοχεύσει έναν πρώην Πρόεδρο και ένα εν ενεργεία μέλος του Κογκρέσου, τι άμυνες έχουν οι απλοί Αμερικανοί;

Ο Γενικός Εισαγγελέας Garland δήλωσε οργισμένος με αυτές τις θεωρίες, ισχυριζόμενος ότι η δουλειά του FBI ήταν να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου (εκτός φυσικά εάν είστε η Hilary Clinton με 30.000 επίσημα email στον ιδιωτικό σας διακομιστή email, ή γιος του Joe Biden, ο Hunter, με ένα φορητό υπολογιστή γεμάτο ενοχοποιητικό υλικό. Κανένα από αυτά τα ζητήματα δεν έχει απασχολήσει πολύ το FBI).

Η αλήθεια είναι ότι Ρεπουμπλικάνοι φανατικοί δεν έχουν βοηθήσει στην ορθολογική συζήτηση αναφέροντας το FBI ως «Γκεστάπο του Biden». Όμως τα τελευταία χρόνια το FBI έχει χάσει το δικαίωμά να θεωρείται πάνω από την πολιτική. Ακολούθησε τις μακροχρόνιες ψεύτικες ειδήσεις ότι ο Trump συνεννοήθηκε με τη Ρωσία για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, έως ότου η έκθεση Mueller δεν κατάφερε να βρει αποδεικτικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας ότι ήταν ουσιαστικά φάρσα. Επίσης, η υπηρεσία παρείχε αξιοπιστία στον περιβόητο φάκελο Steele -μια άλλη απόπειρα συκοφαντίας του Trump με ρωσικούς δεσμούς- που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πακέτο ψεμάτων. Και παρέλειψε βασικά γεγονότα, κάνοντας ψευδείς δηλώσεις, όταν ζήτησε δικαστικές εντολές για τη διεξαγωγή μυστικής παρακολούθησης στον Carter Page, έναν συνεργάτη του Trump που κατηγορήθηκε άδικα για συμμετοχή στην υποτιθέμενη συνωμοσία Trump-Ρωσίας.

Μετά από όλα αυτά, δεν είναι τόσο δύσκολο για πολλούς Ρεπουμπλικάνους να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το FBI συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των Δημοκρατικών προκειμένου να ερευνήσει τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Ο σκεπτικισμός του κόσμου για το FBI έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια και όχι μόνο μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων. Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που διεξήχθη πριν από την επιδρομή στο Mar-a-Lago, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δήλωσαν ότι δεν το εμπιστεύονται πλέον. Αυτό είναι πιθανό να είναι πολύ πάνω από το 50% σήμερα.

Το πιο σημαντικό, αυτό που συνέβη θα επιδεινώσει μόνο τον εξουθενωτικό κύκλο αντιποίνων και κλιμάκωσης μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων της Αμερικής. Ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής μειονότητας στη Βουλή, Kevin McCarthy, προειδοποιεί ήδη ότι εάν το κόμμα του ανακτήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, «θα ασκήσουμε άμεση εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα ακολουθήσουμε τα γεγονότα, δεν θα αφήσουμε κανένα λιθαράκι. Γενικέ Εισαγγελέα Garland, κρατήστε τα έγγραφά σας, “καθαρίστε” το ημερολόγιό σας». Είναι, ίσως, μια κατανοητή απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα. Αλλά είναι επίσης βαθιά καταθλιπτικό.

Σημαίνει ότι η αμερικανική πολιτική θα παραμείνει κυρίαρχη από τον ήχο των αντιπάλων που διαλύουν ο ένας τον άλλον, χρησιμοποιώντας τα όπλα του κράτους όποτε μπορούν για πρόσθετη μόχλευση, ενώ τα τεράστια διεθνή ζητήματα στα οποία ο ελεύθερος κόσμος εξακολουθεί να προσβλέπει στην Αμερική -μια ρεβανσιστική Ρωσία, μια ολοκληρωτική Κίνα, μια προβληματική παγκόσμια οικονομία— θα παραμείνουν παραμελημένα και άλυτα.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template