Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ προκάλεσαν «μίνι κραχ» στην Wall Street

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022


Μίνι κραχ υπέστη την Παρασκευή το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις,
ανησυχώντας ότι το σήμα της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει την οικονομία είτε σε επιβράδυνση είτε ακόμη και σε ύφεση.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones κατακρημνίστηκε κατά 1.008 μονάδες ή κατά 3,03% και έκλεισε μόλις στις 32.282 μονάδες. Στο 3,37% καθορίστηκαν, επίσης, οι απώλειες για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος τερμάτισε στις 4.057 μονάδες και «έχασε» όλα τα κέρδη του Αυγούστου. Από την πλευρά του, ο -πάντα ευαίσθητος στις επιτοκιακές αυξήσεις- Nasdaq κατρακύλησε στο -3,94% και τις 12.141 μονάδες.

Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, από το βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στο Jackson Hole, επιβεβαίωσε ότι η Fed θα κάνει «δυναμική χρήση των εργαλείων της» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών (8,5% τον Ιούλιο).

Παρότι έχουν προηγηθεί τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες έχουν φέρει το επιτόκιο στο εύρος 2,25% – 2,50%, ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει χώρος για παύση ή διακοπή» των επιτοκιακών αυξήσεων, προλειαίνοντας το έδαφος για νέες δυναμικές παρεμβάσεις.


«Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν τον πληθωρισμό, θα προκαλέσουμε ορισμένο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» παραδέχθηκε, στη συνέχεια. «Πρόκειται για το “κόστος” της μείωσης του πληθωρισμού».

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι «μια αποτυχία στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών θα σηματοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερο πόνο», επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed, οι traders εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία θα φέρει το επιτοκιακό εύρος στο 3% – 3,25%.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι αναλυτές ανησυχούν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα χάσει ακόμη περισσότερη δυναμική (έχει ήδη συρρικνωθεί στο α’ και στο β’ τρίμηνο), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά εργασίας και το εγχώριο ΑΕΠ.

Λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς, πάντως, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης προσωπικών δαπανών επιβραδύνθηκε στο +6,3% τον Ιούλιο έναντι +6,8% τον Ιούνιο, μια εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να συμβάλλει στη μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φαινομένου.

«Χαστούκι» στις αγορές

Όπως ήταν φυσικό, η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη σκόρπισε κύμα απαισιοδοξίας σε όλες τις αγορές, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα υψηλού ρίσκου assets και να θωρακίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης ύφεσης.


Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε αισθητά στο -1,68% και τις 426 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώθηκε κατά 2,26, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,68% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,49%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,70%, με τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διολισθαίνει κατά 1,51%.

Από τα μεγαλύτερα «θύματα» ήταν τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 4% και να περιορίζεται στα 20.700 δολάρια. Ακόμη μεγαλύτερες αποδείχθηκαν οι πιέσεις στο Ethereum, το οποίο κατρακύλησε στο -7,6% και τα 1.577 δολάρια, ενώ το Litecoin έχασε 5,6%.

Εξίσου αρνητικά ήταν τα απόνερα στην τιμή των μετάλλων, με τον χρυσό να διολισθαίνει κατά 1,2% και να αναδιπλώνεται κάτω των 1.750 δολαρίων, ενώ το ασήμι απώλεσε το 1,8% της αξίας του και το παλλάδιο περιορίστηκε κατά 0,8%.

Στον αντίποδα, το δολάριο «μάζεψε» τις απώλειες της ημέρας και επέστρεψε σε -έστω και οριακά- θετικό έδαφος, διαπραγματευόμενο στο +0,09% και το 108,57 έναντι του κοινού «καλαθιού» των ξένων νομισμάτων, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο ελκυστικό το αμερικανικό νόμισμα. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template