Στα βράχια η ελληνική οικονομία - Πώς οι κρατικές επιδοτήσεις στην Ενέργεια εκτροχιάζουν τα δημόσια οικονομικά

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022


Με την ενέργεια να αναμένεται να αποτελέσει «αγαθό πολυτελείας» το κόστος της κρατικής παρέμβασης
για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να αποτελέσει μείζων θέμα συζήτησης για την χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, το κόστος της κρατικής παρέμβασης δείχνει να μεγαλώνει εβδομάδα με την εβδομάδα καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη με την κατάσταση να θυμίζει αρκετά προηγούμενες δυσάρεστες οικονομικές συγκυρίες.

Καλές οι επιδοτήσεις… όμως ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»;
Ναι το προηγούμενο διάστημα ο ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας είχε εκφράσει την ανησυχία του για το αυξανόμενο κόστος παρέμβασης που υποχρεούται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιδοτήσει τις τιμές κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. Όμως ακόμη και χωρίς αυτές τις επιδοτήσεις το κόστος είναι ήδη σε δυσθεώρητο σημείο μιας και οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Παράλληλα, είναι διάχυτη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πως οι επιδοτήσεις αυτές ναι μεν φαίνονται καλές στα χαρτιά, όμως στη πράξη φαίνεται πως η επιδότηση κυμαίνεται σε αστεία ποσά, δίχως τα τελευταία να μπορούν να επιφέρουν μία σημαντική αλλαγή για τις τσέπες των πολιτών.

Έτσι φτάνουμε στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, όπου η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσεις ποιος και με ποιον τρόπο θα πληρώσει όλα εκείνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και που σύντομα θα «σκάσουν».

Το κόστος των επιδοτήσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κόστος της κρατικής παρέμβασης θα φτάσει τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ποσό που οι εκπρόσωποι του κλάδου αμφισβητούν σοβαρά.
Ανεξάρτητες πηγές τοποθετούν το πραγματικό ποσό κοντά στα 12 δισ. ευρώ για το 2022, από τα οποία η κυβέρνηση είναι πιθανό να συνεισφέρει 2-2,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν αποτελεί κρυφό μυστικό, ότι τα υπόλοιπα θα προέλθουν , από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από απροσδόκητα έσοδα από εταιρείες λόγω των υψηλών τιμών που επικρατούν στο ρεύμα.

Ο κορωνοϊός στοίχισε περισσότερο στην Κυβέρνηση
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συνολικές δαπάνες που σχετίζονται με τις ενεργειακές επιδοτήσεις εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρές σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που διοχέτευσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.

Τεράστια αύξηση στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος πάνω από 300 € /MWh στον κόμβο φυσικού αερίου TTF στο Άμστερνταμ, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, όταν ήταν 20-30 € / MWh πριν από ένα χρόνο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν δεκαπλασιαστεί, θυμίζοντας τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι τρέχουσες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη να κυμαίνονται από 350-700 €/MWh, περίπου πέντε έως έξι φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι.

Προς ολοταχώς σε μία νέα οικονομική κρίση

Συμφωνα με αρκετούς αναλυτές και οικονομολόγους αντιμετωπίζουμε μια ενεργειακή κρίση , που οδηγεί γρήγορα την ευρωζώνη προς την ύφεση, με τον πληθωρισμό να «κάνει πάρτι» και τους επενδυτές να «βυθίζονται» καθημερινά προς μία παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Έκρηξη του πολιτικού ρίσκου

Η έκρηξη πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα είναι μια από τις αιτίες που το χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 780 με 750 μονάδες.
Η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου αυξάνει το 10ετές ομόλογο στο 4,24% με προοπτική στο 5%, ήδη έχει ξεκινήσει η απόκλιση στο spread με την Γερμανία που υπερβαίνει τις 260 μονάδες βάσης με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
To bankingnews έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες, ότι ορισμένοι ανόητοι στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι εθνικός στόχος.
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και εάν συνέβαινε θα ήταν απλά μια πολιτική απόφαση από ορισμένους οίκους αξιολόγησης όπως η Γερμανική Scope που ακόμη δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ…

Τι να σώσει πρώτα ο τουρισμός;

Ως χώρα με ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα, έχουμε «γλιτώσει» τον προϋπολογισμό μας, καθώς το στοιχείο που μας έχει βοηθήσει, ήταν το υψηλότερο από το αναμενόμενο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ενισχυμένο εν μέρει από τον αριθμό ρεκόρ των αφίξεων τουριστών και των δαπανών και του πληθωρισμού.
Όμως αξιωματούχοι και αναλυτές επισημαίνουν πως μπορεί οι παράγοντες αυτοί να οδήγησαν σε υψηλότερα έσοδα, όμως δεν μπορούν να καλύψουν την εκρηκτική αύξηση των αναγκών επιδοτήσεων για πολύ ακόμη και ειδικά όταν ο λογαριασμός είναι μηνιαίως 2 δισ. ευρώ!
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία έκθεση της Capital Economics, που επισημαίνει, ότι «η παρούσα ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει περαιτέρω το (ακαθάριστο) έλλειμμα της Ελλάδας κατά 4,3% περίπου».

Πρωτιά για την Ελλάδα στις κρατικές δαπάνες

Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel, με βάση τις κρατικές δαπάνες για την ενεργειακή επιδότηση για τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, η Ελλάδα είναι η πρώτη θέση αφού τα κεφάλαια που παρείχε αντιστοιχούν στο 3,7% του ΑΕΠ της.
Ακολουθούν η Λιθουανία με 3,6%, η Ιταλία με 2,8%, η Τσεχία με 2,5%, η Ισπανία 2,3%, η Αυστρία 2,3%, η Γαλλία 1,8%, η Γερμανία 1,7%, η Ρουμανία 1,6% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,6%.

Παρά τον σοβαρό αντίκτυπο που θα έχουν οι συνεχιζόμενες ενεργειακές επιδοτήσεις στα κρατικά οικονομικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.
Εν κατακλείδι, οφείλουμε να σημειώσουμε πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας (ΡΑΕ) προειδοποίησε για επικείμενο έλλειμμα στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας από τον Σεπτέμβριο και μετά, εάν η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσει εντελώς σε όλη την Ευρώπη.
πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template