Σάλος με την πρωτοφανή και ευθεία απειλή της Commission προς την Ιταλία, εάν επικρατήσει η Meloni στις εκλογές 25/9/2022

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022



Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen κατηγορείται και δικαίως για παρέμβαση στις ιταλικές εκλογές αφού απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει «εργαλεία» εάν επιτευχθεί λάθος εκλογικό αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές της Ιταλίας, που θα διεξαχθούν αυτήν την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου.

Όπως γράφει η Global Macro Monitor , η ευρωζώνη έχει πρόβλημα με ένα κεφαλαίο Π.
Η Giorgia Meloni αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας στις κάλπες της Κυριακής.

Είναι επίσης η πρώτη που έχει διεξάγει προεκλογική εκστρατεία. με το σύμβολο της φλόγας, θυμίζοντας τον πρώην φασίστα ηγέτη Benito Mussolini.
Η προοπτική ενός χαρισματικού εθνικιστή ηγέτη που θα πάρει την εξουσία χωρίς σχεδόν καμία κυβερνητική εμπειρία έχει αναστατώσει επενδυτές και αξιωματούχους.
Η Ιταλία, φυσικά, παλεύει με τις συνέπειες της πιο σοβαρής σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σάλος με την απειλή

Αλλά η χώρα προσπαθεί να μια φόρμουλα που μπορεί να ξεκλειδώσει τις δυνατότητές της, μένοντας πιστή στην ταυτότητά της.
Η Von der Leyen πρόσθεσε ότι τα ίδια εργαλεία χρησιμοποιούνται ήδη εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
«Θα δούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ιταλία», είπε απειλητικά.
«Αν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση - και έχω μιλήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία - έχουμε τα εργαλεία», συνέχισε.
Ο Von der Leyen έκανε το σχόλιο αφού δημοσιογράφος στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ είπε ότι υπάρχουν υποψήφιοι στις ιταλικές εκλογές «κοντά στον Putin» και τη ρώτησε πώς θα αντιδρούσε η ΕΕ εάν εκλεγούν.

Οργή στην Ιταλία

Τα σχόλια της προέδρου της Επιτροπής, αναμφισβήτητα την πιο ισχυρή προσωπικότητα σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν αντιμετωπιστεί με σοκ από την ιταλική πολιτική τάξη.
Η Von Der Leyen έκανε σαφή αναφορά στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περικόψει τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που θεωρεί ότι παραβιάζουν το «κράτος δικαίου», ένα ισχυρό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Βρυξέλλες για να τιμωρήσουν οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή πρότεινε περικοπή 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας, με τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας να αποτελεί εδώ και καιρό αγκάθι στο μάτι της ΕΕ για την αντίθεσή της στη μαζική μετανάστευση και την υποστήριξη των παραδοσιακών αξιών.
Οι θέσεις της Meloni, από πολλές απόψεις, δεν διαφέρουν από αυτές του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανή διαμεσολάβηση. Ναι στη φυσική οικογένεια.
Όχι στα λόμπι των LGBT. Όχι στη βία του Ισλάμ, ναι στα ασφαλέστερα σύνορα, όχι στη μαζική μετανάστευση, ναι στη δουλειά για τον λαό μας και όχι στη μεγάλη διεθνή χρηματοδότηση»,
είπε η Meloni σε προεκλογική συγκέντρωση.






Απάντηση στη Von Der Leyen

Οι πολιτικές πεποιθήσεις της Meloni σημαίνουν ότι η ΕΕ μπορεί να απαντήσει με ακραίες κυρώσεις κατά της Ιταλίας εάν το κόμμα της έρθει στην εξουσία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, όπου ο πληθυσμός είναι στη συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, η Ιταλία γίνεται ήδη όλο και πιο σκεπτικιστική για τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Εάν η ΕΕ περικόψει τη χρηματοδότηση προς την Ιταλία, αυτό μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις σε μια ήδη διχασμένη Ευρώπη και ενδεχομένως να πυροδοτήσει αντιδράσεις στον ιταλικό πληθυσμό.
Οι Ιταλοί πολιτικοί απαντούν ήδη στην απειλή της Von Der Leyen.
«Τι είναι αυτό, απειλή; Αυτή είναι επαίσχυντη αλαζονεία», έγραψε στο Twitter ο Matteo Salvini, ο ηγέτης του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος Lega. Ζήτησε από τη Von Der Leyen να «σεβαστεί την ελεύθερη, δημοκρατική και κυρίαρχη ψήφο του ιταλικού λαού».
Είπε επίσης στην ιταλική τηλεόραση ότι «αν κάποιος στις Βρυξέλλες σκέφτεται να περικόψει τα κεφάλαια που ανήκουν στην Ιταλία, επειδή η Lega κερδίζει τις εκλογές, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε αυτήν την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι θεσμικός εκφοβισμός».



Οι απειλές ενισχύουν τη Meloni



Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας εθνικιστικός – δεξιός συνασπισμός να έρθει στην εξουσία, με την ηγέτιδα του κόμματος Fratelli d’ Italia, Giorgia Meloni, να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Οι Βρυξέλλες φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού από την προοπτική και δηλώσεις της προέδρου της Commission είναι οι πιο ορατές και απειλητικές παρατηρήσεις ενός σημαντικού πολιτικού της ΕΕ από τότε που ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία.
Το γεγονός ότι προχώρησε στις παρατηρήσεις αυτές λίγες ώρες πριν από τις εκλογές μπορεί επίσης να επηρεάσει δυνητικά το αποτέλεσμα.
Δηλαδή άθελα της η Γερμανίδα αξιωματούχος με τις απαράδεκτες απειλές να δώσει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην επικείμενη εκλογική νίκη της Meloni και του δεξιού συνασπισμού.




Οι επενδυτές προεξοφλούν νίκη Meloni


Οι επενδυτές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της Meloni η οποία θα ηγηθεί κατά τα φαινόμενα μιας ισχυρής δεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας στην Ιταλία.
Παρά την αποκάλυπτα παρέμβαση των Βρυξελλών που της έδειξαν το δρόμο της… Ουγγαρία με την απειλή του παγώματος των πόρων της ΕΕ η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης είναι.. πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει καθώς θα αποτελέσει «μαύρη τρύπα» συμπαρασύροντας αρχικά τις εύθραυστες οικονομίες του Νότου (Ελλάδα, Ισπανία) και μετά ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Με βάση τις επιδόσεις στην ιταλική αγορά χρέους, οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν από την προοπτική ανάληψης της εξουσίας από το δεξιό συνασπισμό μετά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022, σχολιάζει το Βloomberg, συμπληρώνοντας πως, ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι η ηρεμία δεν θα διαρκέσει για πολύ.
Το ευρύτερο οικονομικό κλίμα έχει ωθήσει την απόδοση του 10ετούς κρατικού χρέους σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά το 2013.
Αλλά το ασφάλιστρο κινδύνου του χρέους της Ιταλίας έναντι της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι στις αρχές του μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κάτοχοι ομολόγων δεν αναμένουν ότι οι εκλογές που παρακολουθούνται στενά θα προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή.

πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template