Nέα άνοδος επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed, στο 3%-3,25% - Το 2023 στο 4,6% - Powell: Έρχονται και άλλες μεγάλες αυξήσεις

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022


Σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, στο 3% με 3,25%, προχώρησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα FED.
Πιο αναλυτικά, στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό, που έχει «σκαρφαλώσει» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος του 3%-3,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2008.
Το διάγραμμα «κουκκίδων» της FED έδειξε ότι σχεδόν όλα τα «μέλη του πλοίου» επιθυμούσαν υψηλότερα επιτόκια βραχυπρόθεσμα - αν και υπήρξαν ορισμένες διακυμάνσεις για τα επόμενα χρόνια.
Έξι από τις 19 «κουκκίδες» ήταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων σε εύρος 4,75%-5% το επόμενο έτος, αλλά η κεντρική τάση ήταν στο 4,6%, γεγονός που θέτει τα επιτόκια στο εύρος του 4,5%-4,75%.

Το «dot plot» των προσδοκιών των μελών της FOMC δεν υποδηλώνει μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024.

Επβράδυνση...

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αναφέρουν ότι αναμένουν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα έχουν συνέπειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθεί από 3,7% σε 4,4% το 2023 - οι αυξήσεις αυτού του μεγέθους συχνά συνοδεύονται από ύφεση.
Επίσης, οι Aμερικανοί policy makers «βλέπουν» την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να επιβραδύνεται στο 0,2% για το 2022, αυξανόμενη ελαφρά τα επόμενα χρόνια σε μακροπρόθεσμο ρυθμό μόλις 1,8%.
Η αναθεωρημένη πρόβλεψη είναι μια απότομη μείωση από την εκτίμηση του 1,7% τον Ιούνιο και έρχεται μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα επιβράδυνσης, έναν κοινά αποδεκτό ορισμό της ύφεσης.
Το επίπεδο στο οποίο προβλέπεται να βρίσκονται τα επιτόκια στο τέλος του έτους σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες ακόμα στις δύο συνεδριάσεις που απομένουν για το 2022, κάτι που καθιστά σχεδόν βέβαιη μια νέα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.
Όσο για τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις των επιτοκίων συνοδεύονται με την προσδοκία από πλευράς Fed ότι ο συνολικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 5,4% το 2022 για να υποχωρήσει στον στόχο του 2% έως το 2025.

Ο βασικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% φέτος, μια ελάχιστη μεταβολή από το τρέχον επίπεδο του 4,6%, προτού τελικά πέσει στο 2,1% έως το 2025.
Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις (σ.σ. για τρίτη φορά αύξηση 0,75%), που ξεκίνησαν τον Μάρτιο από το σημείο μηδέν, σηματοδοτούν την πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη της Fed από τότε που άρχισε να χρησιμοποιεί το επιτόκιο κεφαλαίων μίας ημέρας ως κύριο εργαλείο πολιτικής της το 1990, εξαιρουμένης της απόφασης του 1994, όταν η Fed προέβη σε συνολική αύξηση 2,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Powell: Αυξημένο το ρίσκο στις τάσεις του πληθωρισμού, έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίου

Aυξημένο ρίσκο για την οικονομία «βλέπει» λόγω του ρυθμού ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων ο πρόεδρος της Federal Reserves, Jay Powell, σύμφωνα με όσα είπε μετά τη συνάντηση των Αμερικανών policymakers, στην οποία ελήφθη η απόφαση για αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφορά κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος του 3% - 3,25%.
Την ίδια στιγμή, προανήγγειλε περαιτέρω μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, οι οποίες αναμφίβολα θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα.
Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Powell, η Federal Reserve δεσμεύεται να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της για να επαναφέρει τον υψηλό πληθωρισμό στον στόχο του 2%, διατηρώντας σταθερές τις προσδοκίες… - παρότι αυτό θα βλάψει την αγορά εργασίας, αυξάνοντας την ανεργία.
«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να απαιτήσει μια διαρκή περίοδο ανάπτυξης κάτω της τάσης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Fed.
«Και, πολύ πιθανόν αυτό [σημαίνει] κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, οι απόψεις του παραμένουν αταλάντευτες από τη συγκλονιστική ομιλία που εκφώνησε στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole…


«Το κύριο μήνυμά μου δεν έχει αλλάξει από τον Jackson Hole», είπε ο Powell.
Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να φέρει το επιτόκιο σε ένα «περιοριστικό επίπεδο» και να το διατηρήσει εκεί «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Όπως υπαινίχθηκε, ένα χτύπημα στην αγορά εργασίας μπορεί να αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα…
«Η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι απαραίτητη για να καλλιεργηθεί το έδαφος για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και σταθερών τιμών μακροπρόθεσμα», είπε ο Powelll.
«Θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί».

Για ύφεση

Ο επικεφαλής της Fed πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί η «ήπια προσγείωση» της οικονομίας (soft landing).
Ωστόσο, τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί... «Όλα θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό και τις προσδοκίες για αυτόν.»

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template