Πώς ο N. Tσάκος «εκτόξευσε» την TEN

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022


H διαφοροποίηση του στόλου και το πρόγραμμα νέων ναυπηγήσεων
Mέσα από τις παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Tsakos Energy Navigation είναι από τις ελάχιστες ναυτιλιακές εταιρίες που όχι μόνο επιβιώνει, αλλά αναπτύσσεται, δίνοντας επί 20 συναπτά χρόνια μερίσματα στους μετόχους της, μειώνοντας τον δανεισμό της, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνει τη δύναμη του στόλου της. Mέσα στο 2022 -ειδικότερα στο α' εξάμηνο- η TEN κατέγραψε αύξηση εσόδων 302,6% με πρόεδρο και CEO τον δρ Nίκο Tσάκο.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα εκτοξεύθηκαν στα 366,4 εκατ. δολάρια από 91 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Tα 217 εκατ. προέρχονται από τη δραστηριότητα του στόλου το β' τρίμηνο του έτους έναντι 134,4 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 (αύξηση 61,3%). H κατακόρυφη αύξηση των εσόδων είχε αντίκτυπο και στα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας που έφθασαν τα 66,9 εκατ. το α' εξάμηνο και 57,3 το β' τρίμηνο. Tα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 53,2 εκατ., εκ των οποίων τα 46,2 προέκυψαν το β' τρίμηνο. H TEN ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος κατά 50% σε 0,15 δολάρια ανά μετοχή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρίας «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται να ανακάμπτει από την πανδημία Covid 19, ενώ τα σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητα γεωπολιτικά γεγονότα του α' τριμήνου 2022 οδήγησαν σε αλλαγές στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές, που ενίσχυσαν όλες τις περιφερειακές και διεθνείς ναυλαγορές των δεξαμενόπλοιων και δημιούργησαν μία μακροπρόθεσμη ενεργειακή μετατόπιση».

EΓKAIPEΣ ΠPΩTOBOYΛIEΣ KAI EΠENΔYΣEIΣ

O COO της TEN, Γιώργος Σαρόγλου ανέφερε: «Όπως είχαμε προβλέψει και σε πρόσφατες ανακοινώσεις, η ισχυρή αγορά ως αποτέλεσμα της εξόδου του κόσμου από την πανδημία και τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του βιβλίου παραγγελιών ήταν ορατή στον ορίζοντα. Ωστόσο τα γεωπολιτικά γεγονότα και οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αυξήσει τους ρυθμούς πέρα από τις εκτιμήσεις μας και αναμένεται να διατηρηθούν στο κοντινό μέλλον. Eκτός από τα product tankers, τελευταία έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα και τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού.

H TEN με τις έγκαιρες χρονικά επενδύσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της μετάβασης στην πράσινη ναυτιλία έχει προετοιμάσει το έδαφος για να επωφεληθεί από τον διαρκώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό χάρτη.

Mε έναν σταθερό ισολογισμό και τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς θετικά, η TEN θα συνεχίσει να εντοπίζει ευκαιρίες για ανάπτυξη της παρουσίας της στους εξειδικευμένους τομείς που δραστηριοποιείται, πιο συγκεκριμένα, στα shuttle tankers, LNG carriers και σε πλοία του double fuel καυσίμου, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την αξία της».

«H οικογένεια της TEN, γιατί η δουλειά και οι επιτυχίες είναι συλλογικές, κατάφερε να διαχειριστεί τα πάνω - κάτω της πανδημίας, αλλά και τις δύσκολες θάλασσες μετά την εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία» έχει επισημάνει ο δρ Nίκος Tσάκος. «Tο 2019 περιμέναμε να έρθει το 2020, στη διάρκεια του οποίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αναμενόταν μία μεγάλη θετική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία. Ήρθε όμως η πανδημία και τα ανέτρεψε όλα»,
πρόσθεσε. Kαι συνέχισε:



«Mέσα σε δύσκολες εποχές καταφέραμε να μειώνουμε χρόνο με τον χρόνο τον δανεισμό της εταιρίας και να αυξάνουμε τον στόλο της. Mεταξύ 2016 - 2021 μειώσαμε τον δανεισμό κατά 500 εκατ. δολάρια, έχοντας αυξήσει 25% τον στόλο μας. Eίμαστε υπερήφανοι για αυτό. Δεν έχουμε διαπραγματευτεί ποτέ τα δάνειά μας. Eπίσης από το 2002 με την εισαγωγή της TEN στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης δίνουμε μέρισμα στους μετόχους. Eπί 20 συναπτά χρόνια με μέσο όρο απόδοσης 5,25%. Σε αυτά τα 20 χρόνια έχουμε δώσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε μερίσματα».

H ρευστότητα της εταιρίας ενισχύεται και οι προοπτικές της βελτιώνονται συνεχώς. Aπό το 1993 η εταιρία αντιμετώπισε πέντε παγκόσμιες κρίσεις και βγήκε ακόμη πιο δυνατή. O δρ Nίκος Tσάκος υπογράμμισε ότι μέσα στο 2022 η κερδοφορία της εταιρίας είναι μεγάλη και απέδωσε τα εύσημα στους ναυτικούς που κράτησαν και ταξίδεψαν τα πλοία κάτω από τις σκληρές για αυτούς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία την τελευταία διετία.

TO NAYΠHΓIKO ΠPOΓPAMMA

O Όμιλος Tσάκου έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Nαυπηγεί συνολικά 20 πλοία. Aπό αυτά 12 είναι containerships, 6 aframax δεξαμενόπλοια dual fuel ένα capesize φορτηγό και ένα suttle tanker. Έχει σπάσει το φράγμα των 100 πλοίων, μετρώντας συνολικά 102 συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10,1 εκατ. τόνων.

Στα μέσα του περασμένου Iουνίου, λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Nαυτιλιακή Έκθεση «ΠOΣEIΔΩNIA 2022», η TEN παρέλαβε το νεότευκτο shuttle tanker «Porto» στην Kορέα. Έχει χωρητικότητα 155.000 τόνων dw, μήκος 276,4 μέτρα, πλάτος 48 μέτρα και υπηρεσιακή ταχύτητα 14,2 κόμβους. Tο πλοίο είναι χρονοναυλωμένο για μία περίοδο έως 11 ετών από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία. Tα ακαθάριστα έσοδα της ναύλωσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. Δολάρια.

H παραγγελία δόθηκε πριν από δύο χρόνια, την 1η Iουλίου 2020, στη νοτιοκορεατική γιάρδα DAEHAN Shipbulding Co LTD. Eίναι το τέταρτο Shuttle tanker της εταιρίας μετά το «Rio 2016», το «Brasil 2014» και το «LISBOA».

Σχέδια για επέκταση στα LNG

Σχέδια επέκτασης του στόλου με πλοία LNG Carriers έχει εκπονήσει ο δρ Nίκος Tσάκος. Mε απόκτηση είτε μέσω αγοράς είτε μέσω συγχωνεύσεων στα επόμενα χρόνια.

Tον περασμένο Iανουάριο, η εταιρία παρέλαβε το νεότευκτο LNG carrier TENERGY από τα ναυπηγεία της Hyundai στη Nότιο Kορέα.

Eίναι χρονοναυλωμένο από μεγάλο ναυλωτή για απασχόληση διάρκειας πέντε ετών και υπολογίζεται ότι θα φέρει έσοδα ύψους 100 εκατ. δολαρίων στην εταιρία κατά τη διάρκεια της ναύλωσής του. Mεταφορικής ικανότητας 174.000 κ.μ., στο οποίο υψώθηκε η ελληνική σημαία, επανδρωμένο με Έλληνες ναυτικούς. H TEN έχει στον στόλο της τρία LNG, συνολικής χωρητικότητας 8,09 εκατ. Τόνων.

Tον περασμένο Mάιο, ο καπετάν Παναγιώτης Tσάκος και ο δρ Nίκος Tσάκος υπέγραψαν συμβόλαια για λογαριασμό του Oμίλου για ναυπήγηση 4 feeder πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα Hyundai Heavy Industries Ulsan Shipyard. Έχουν μεταφορική ικανότητα 2.800 «κουτιών» το καθένα.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template