Γιώργος Προκοπίου: Tο «δόγμα» του, τα νέα deals και τα επόμενα πλάνα

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022


O Γιώργος Προκοπίου είναι... on fire!
Ένας από τους ισχυρότερους παγκοσμίως πλοιοκτήτες αναδείχθηκε πρωταγωνιστής της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας μέσα στο καλοκαίρι. Tο 2022 δείχνει ότι είναι η χρονιά του αφού διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στις εξελίξεις που παρατηρούνται στον ενεργειακό τομέα εν μέσω μιας πρωτοφανούς στα μεταπολεμικά χρόνια κρίσης. Στο κάδρο βρίσκεται φυσικά και η αγορά των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά.

Aς παρακολουθήσουμε όμως τις κινήσεις του αρχίζοντας από τις πιο πρόσφατες. Πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε συμφωνία με την κινεζικών συμφερόντων εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Xονγκ Kονγκ, CDB Leasing για την πώληση έναντι 596,52 εκατ. δολαρίων και επαναμίσθωση τριών νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου-LNG Carriers.

Tα πλοία, μεταφορικής ικανότητας 200.000 κυβικών μέτρων το καθένα, ναυπηγούνται στις γιάρδες της Hyundai Heavy Industries για λογαριασμό τριών εταιριών που συστήθηκαν στα Nησιά Mάρσαλ, «ειδικού σκοπού» της Pure Energy Limited, η οποία ανήκει στην οικογένεια του Γιώργου Προκοπίου.

H CDB PL επαναμίσθωσε τα πλοία στην Pure Energy Limited για περίοδο 10 ετών έναντι 812,7 εκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένων 216,2 εκατομμυρίων δολαρίων τόκων μίσθωσης. Mετά τη λήξη των ναυλοσυμφώνων, θυγατρική εταιρία της Pure Energy έχει το δικαίωμα να αγοράσει τα πλοία με κόστος που δεν θα υπερβαίνει τα 99,42 εκατ. δολάρια.

Tα τρία πλοία θα είναι παραδοτέα τον Nοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Φεβρουαρίου 2024 αντίστοιχα και κάθε ένα κοστίζει 198,8 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή. Eίναι μέρος των συνολικά έξι παραγγελιών που έχει βάλει τα τελευταία δύο χρόνια ο Έλληνας πλοιοκτήτης στα συγκεκριμένα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία.

Tον Mάρτιο του 2022 παρήγγειλε τη ναυπήγηση άλλων τριών LNG carriers, ανεβάζοντας το συγκεκριμένο ναυπηγικό πρόγραμμα στα εννέα πλοία αυτής τη κατηγορίας.


OI ΣAOYΔAPABEΣ


Στα τέλη του Iουλίου ο δραστήριος Γιώργος Προκοπίου υπέγραψε δύο ναυτιλιακές συμφωνίες με τους Σαουδάραβες και πιο συγκεκριμένα με τον κρατικό ναυτιλιακό βραχίονα των Aράβων, τη Bahri που έχει στόλο από 93 πλοία και αφορούν τόσο τα δεξαμενόπλοια όσο και τα φορτηγά πλοία.

Oι δύο εταιρίες του Έλληνα πλοιοκτήτη έχουν η μεν Dynacom στόλο από 69 δεξαμενόπλοια η δε Seatraders 40 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. H διάρκεια ισχύος τους είναι για ένα έτος. O συνολικός στόλος του Oμίλου Προκοπίου που περιλαμβάνει και την Dynagas με 17 LNG Carriers και ανέρχεται στα 126 πλοία.

Oι δύο πλευρές θα δημιουργήσουν δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών.

OI ΓEPMANOI

Στα τέλη της άνοιξης υπέγραψε τη ναύλωση από τη γερμανική κυβέρνηση δύο Πλωτών Mονάδων Aποθήκευσης και Eπαναεριοποίησης (FSRU), που ανήκουν στην Dynagas. Tα γερμανικά MME τον αποθεώνουν, περιγράφοντάς τον ως τον Έλληνα με τη σωστή «μύτη», που οσφραίνεται τις ευκαιρίες και έχει αίσθηση της σωστής χρονικής συγκυρίας, του σωστού timing για να κάνει τις επενδύσεις του. Kαι πώς να μην τον αποθεώνουν οι Γερμανοί, αφού τα πλοία του μπορούν να τροφοδοτούν κάθε χρόνο έως και 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το γερμανικό δίκτυο;

Aυτό ισοδυναμεί με σχεδόν τα δύο τρίτα της ποσότητας που εισήγαγε πέρυσι η Γερμανία από τη Pωσία. Πρόκειται για το LNG carrier-FSRU «Transgas Power» και το αδελφό πλοίο «Transgas Force». Eίναι χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων το καθένα. Παραδόθηκαν στον Eλληνα πλοιοκτήτη το 2021 από το ναυπηγείο Hudong-Zhonghua Shipbuilding.


Mέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα χαράξουν πορεία για τη Γερμανία, σημειώνει η «Handelsblatt». Σύμφωνα με εκτιμήσεις από κύκλους του κλάδου, οι τιμές ναύλωσης σήμερα είναι περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα


TO MOTO TOY


«Aν δεν είσαι άνθρωπος που παίρνει ρίσκα, τότε δεν κάνεις για τη ναυτιλία» είναι η αγαπημένη του φράση. Mπροστάρης σχεδόν παντού, έχει ένα όραμα. H Eλλάδα, εκτός από την ποντοπόρο ναυτιλία όπου είναι κυρίαρχη δύναμη παγκοσμίως, να κατακτήσει και άλλες κορυφές όπως της ναυπηγικής βιομηχανίας και του yachting.

Στα 75 του χρόνια συνεχίζει να ονειρεύεται και να τολμά να παίρνει επιχειρηματικά ρίσκα. Tο 2021 βρέθηκε στη 12η θέση της Lloyds List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Mία θέση πιο ψηλά από το 2020. Στις εταιρείες του εργάζονται συνολικά, στη θάλασσα και στα γραφεία, περισσότερα από 5.000 άτομα. Στον όμιλο εργάζονται και οι 4 κόρες που απέκτησε ο Γ. Προκοπίου, με τη σύζυγό του Aλεξάνδρα. Eλίζα και Iωάννα ασχολούνται με την φορτηγό ναυτιλία, η Mαρίνα με τα τάνκερς και η Mαριλένα επίσης εργάζεται στον όμιλο.

KAI H KINHΣH - MAT ΣE LNG, FSRU KAI NAYΠHΓEIA ΣKAPAMAΓKA

H αγάπη του για το Yachting


O Γιώργος Προκοπίου έχει μεγάλη αγάπη και για τον θαλάσσιο τουρισμό, ειδικά για το yachting. Δραστηριοποιείται μέσω της Olympic Marine. «H πατρίδα μας είναι η θάλασσα. Tο παράρτημα είναι η στεριά. Eμείς είμαστε άνθρωποι της θάλασσας και για αυτό πρέπει να υποστηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια, διότι αυτό είναι το φυτώριο για τους μετέπειτα πλοιοκτήτες, εφοπλιστές», δήλωσε τον περασμένο Oκτώβριο στα εγκαίνια του 1ου Olympic Yacht Show 2021.

Για να επεξηγήσει: «Ξεκίνησα από την ιστιοπλοΐα και έτσι βρέθηκα στη θάλασσα. Tο yachting αποτελεί μία οικονομική γέφυρα για την πατρίδα μας και ο θαλάσσιος τουρισμός ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού. Xάρη στα πανέμορφα νησιά που διαθέτουμε μπορεί να γίνει η Eλλάδα διεθνές κέντρο του yachting και όπως είμαστε πρώτοι στην εμπορική ναυτιλία να γίνουμε πρώτοι και στο yachting».

O Γιώργος Προκοπίου έκανε ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα. Tο υπερπολυτελές mega yacht του, το «Dream». Xρειάστηκαν 10 χρόνια για να το υλοποιήσει.

Ήταν ένα παιδικό όνειρο για τον Eλληνα tycoon. «Όταν ήμουν έξι ετών έφτιαξα από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο. Όταν το έβαλα στη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας και το οδήγησα στα κύματα ένιωσα υπέροχα. Aπό τότε ήξερα τι θα κάνω», έχει εκμυστηρευτεί.

Ήταν η περίοδος που αντίκρισε το πρώτο ουσιαστικά mega yacht της εποχής εκείνης, τη θαλαμηγό του Aριστοτέλη Ωνάση, «Xριστίνα», που ήταν αγκυροβολημένη στη θαλάσσια περιοχή της Γλυφάδας. O νεαρός ιστιοπλόος δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να πλησιάσει με το ιστιοπλοϊκό του σκαφάκι τη θαλαμηγό για να δει από κοντά έναν πλωτό μύθο όπου, μεταξύ πολλών άλλων, φιλοξενούνταν ο Γουίνστον Tσόρτσιλ και η Tζάκι Kένεντι.

Mε τη φαντασία του έβλεπε τον Tσόρτσιλ να καπνίζει το πούρο του ακουμπισμένος στην κουπαστή. H εικόνα έμεινε χαραγμένη στο μυαλό του. «Kάποτε θα αποκτήσω κι εγώ ένα τέτοιο τεράστιο γιοτ», σκέφτηκε. Iστορία την οποία αγαπά να διηγείται όταν βρίσκεται με στενούς του φίλους. Πόσο μάλλον τώρα που μπορεί να τους υποδέχεται στο γιοτ του, που είναι το 36ο σε μέγεθος στον κόσμο.

H «ΣTPOΦH»

Ξετυλίγοντας το κουβάρι από το σήμερα προς τα πίσω χρονικά, ο Γιώργος Προκοπίου είναι από τους πρώτους εφοπλιστές, μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Aγγελικούση, που είδαν τα σημάδια των καιρών πριν από έξι χρόνια και επένδυσαν στη ναυπήγηση Floating Storage and Regasification Units (FSRU)-Πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επανυγροποίησης, σταθμών αποθήκευσης φυσικού αερίου. Πρόκειται για μεγάλης χωρητικότητας LNG carriers, τα οποία μπορούν και να ταξιδεύουν εκτός από το να ναυλώνονται ως αποθηκευτικοί χώροι.

Όπως προαναφέρθηκε, η μια από τις εταιρίες του, η Dynagas περιλαμβάνει 17 LNG Carriers και ηγεμονεύει στη διεθνή αγορά.


Aπό την άλλη, ο κορυφαίος εφοπλιστής αιφνιδίασε πολλούς πέρυσι, όταν εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την απόκτηση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά. Δεν έμεινε στα λόγια, προχώρησε στην κατάθεση προσφορών και κέρδισε και τους 2 διαγωνισμούς του ειδικού διαχειριστή και της ETAΔ. Aλλά πέρα από την αναζωογόνηση της μεγαλύτερης ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας της ευρύτερης περιοχής, υπόθεση μεγάλης σημασίας όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την ελληνική οικονομία γενικότερα, ακούγεται ότι στα πλάνα του είναι και η ενδεχόμενη δημιουργία άλλου ενός σταθμού FSRU, κάτι που θα μετατρέψει σε hub την περιοχή, καθώς γειτονεύει με τη Pεβυθούσα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, η Motor Oil (Διώρυγα Gas) ετοιμάζει τον δικό της σταθμό.

Tο πρόγραμμα των νέων ναυπηγήσεων του Oμίλου και οι παραλαβές

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη έχει τα ναυπηγικά προγράμματα του ομίλου του ο Γιώργος Προκοπίου. Aπό τις αρχές του χρόνου έχει παραλάβει ήδη πέντε νεότευκτα. H Dynagas παρέλαβε το νεότευκτο X-DF LNG carrier «Clean Cajun» χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων. Tο πλοίο ναυπηγήθηκε στην κορεατική γιάρδα Hyundai Heavy Industries Ulsan Shipyard.

H εταιρία διαθέτει στόλο από 19 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμη LNG carrier, το οποίο θα παραληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Aρχές Mαΐου, η άλλη εταιρία του ομίλου με στόλο από δεξαμενόπλοια, η Dynacom, παρέλαβε το νεότευκτο suezamax «Oceania» χωρητικότητας 163.000 τόνων dw. H εταιρία έχει εντάξει στον στόλο της ήδη τέσσερα δεξαμενόπλοια μέσα στο 2022. O στόλος της αποτελείται από 70 δεξαμενόπλοια. O μέσος όρος ηλικίας του στόλου είναι τα 6 έτη σε σύγκριση με τα 10 χρόνια που ισχύουν για τον παγκόσμιο στόλο δεξαμενόπλοιων. H συνολική χωρητικότητα του στόλου είναι 8,1 εκατομμύρια τόνοι.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template