Ο Ινδός Taizoon Khorakiwala με το άγνωστο πόθεν έσχες που αγοράζει με δεκάδες εκατομμύρια αθόρυβα Ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων!

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022


O Taizoon Khorakiwala, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που αγοράζει την μία βιομηχανία τροφίμων μετά την άλλη. Στην Ελλάδα έχει σχηματίσει μία ομάδα στελεχών, η οποία κινείται επιθετικά σχηματίζοντας σταδιακά στη χώρα μας έναν δυναμικό όμιλο μέσω εξαγορών μικρομεσαίων κατά βάση, εταιριών στον χώρο των τροφίμων.

Αρχικά εξαγόρασε την Olympic Foods, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των προϊόντων ζαχαροπλαστικής, των ειδών αρτοποιίας και του παγωτού. Δεύτερη εξαγορά του ήταν η πρώην θυγατρική της Ελαϊς, η Αρτιζάν, που αμέσως μετά μετονομάστηκε σε CSM για να πάρει οριστικά την ονομασία Αρτιζάν Hellas.

Η εταιρεία αυτή παράγει πρώτες ύλες λιπαρών, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και κατεψυγμένα προϊόντα. Η τρίτη εξαγορά είναι και η πλέον ηχηρή, αυτή της Κρητών Άρτος, πρώην εισηγμένης στο ΧΑ, που παράγει τα ομώνυμα παξιμάδια και διάφορα είδη Κρητικής αρτοποιίας.

Δεν σταματάει εδώ, όμως, ο κατάλογος, καθώς απέκτησε και την εταιρεία Σαμούρης, που παράγει υλικά ζαχαροπλαστικής, αλλά και την εταιρεία Κουλουράδες που έχει δεκάδες υποκαταταστήματα κυρίως στην Αττική. Συνολικά, δηλαδή, έχει αποκτήσει πέντε εταιρείες, που αποτελούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό τη ραχοκοκαλιά βιοτεχνικών και βιομηχανικών υποκλάδων του τομέα τροφίμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική εξαγορών του Switz Group, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδια κεφάλαια και όχι σε συνδυασμό ιδίων και δανειακών μοχλευμένων κεφαλαίων, άρα μιλάμε για λεφτά που έρχονται από καταθέσεις που πρέπει να ελεγχθούν για την βιοσιμότητα των επενδύσεων που δαπανώνται.

Αποκτούν την πλειοψηφία των εταιρειών (περίπου 70%), αλλά αφήνουν το υπόλοιπο 30% στον πρώην ιδιοκτήτη που «τρέχει» και την εταιρεία.

Αν η εταιρεία χρειάζεται κεφάλαια, δεν προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου ώστε να περιοριστεί το μετοχικό ποσοστό του εταίρου, αλλά δανείζουν στην εταιρεία. Οι συναλλαγές που έχουν ήδη γίνει αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν κυμαίνονται μεταξύ 10-25 εκατ. ευρώ.

 Η αλήθεια πάντως είναι πως όπως μαθαίνουμε δεν έχει γίνει κάποιος ουσιαστικός έλεγχος για το πόθεν έσχες των χρημάτων που χρησιμοποιούνται για αυτές τις αγορές που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 150.000.000 ευρώ. Μήπως είναι καιρός;  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template