Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Ντάλιο: Δεν θα επιτύχεις ποτέ, εάν δεν αντέχεις να κάνεις λάθος


Την Τρίτη, ο 73χρονος δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως ένας από τους τρεις επικεφαλής επενδύσεων στη Bridgewater Associates, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο.


Θα παραμείνει στην εταιρεία με την ιδιότητα του συμβούλου, έναν ρόλο που έχει καλλιεργήσει δημόσια όλα αυτά τα χρόνια ως συγγραφέας πολλών βιβλίων για συμβουλές σταδιοδρομίας και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του bestseller «Principles: Life & Work» (Αρχές: Ζωή & Εργασία).

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου βιβλίου, ο Ντάλιο δίνει τέσσερις πολύτιμες συμβουλές:
1. Εξασκηθείτε σε ριζοσπαστική ανοιχτή σκέψη

Για να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου, πρέπει να είσαι καλός στη λήψη αποφάσεων, και αυτό απαιτεί υπερβολικά ανοιχτό μυαλό, σημειώνει ο Ντάλιο. Αυτό σημαίνει ότι έχεις την ικανότητα να αναλύεις διαφορετικές απόψεις χωρίς να αφήνεις τον εγωισμό σου να σταθεί εμπόδιο.

Πριν πάρετε μια απόφαση, θα πρέπει πάντα να αφήνετε το ενδεχόμενο να κάνετε λάθος, γράφει. Στην πραγματικότητα, ο Ντάλιο αναζητά άτομα που μπορεί να διαφωνήσουν μαζί του, ώστε να κατανοήσει το σκεπτικό τους. Μόνο αφού έχει εξετάσει όλες τις απόψεις και τις σχετικές πληροφορίες παίρνει μια απόφαση.

«Όσο πιο ανοιχτόμυαλος είσαι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εξαπατήσεις τον εαυτό σου – και τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να είναι απέναντι σου ειλικρινείς», γράφει.
2. Εργαστείτε σε μια «αξιοκρατία ιδεών»

Οι πιο ικανοποιητικοί χώροι εργασίας είναι αυτοί όπου κερδίζουν οι καλύτερες ιδέες, από ποιον κι αν προέρχονται.

«Οι πιο ουσιαστικές σχέσεις επιτυγχάνονται όταν εσείς και οι άλλοι μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά ο ένας στον άλλο για όλα όσα είναι σημαντικά, να μάθετε μαζί και να κατανοήσετε την ανάγκη να λογοδοτείτε ο ένας τον άλλον για να είστε όσο καλύτεροι μπορείτε», γράφει.

Για να λειτουργήσει μια «αξιοκρατία ιδεών», οι διαφωνίες πρέπει να είναι εποικοδομητικές και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Δεν πρέπει να είστε ανέντιμοι ή κακοπροαίρετοι με τους συναδέλφους σας.

«Όλοι στην αξιοκρατία της ιδέας πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι και να σέβονται τη διαδικασία. Δεν πρέπει να εκνευρίζεσαι αν η αξιοκρατία της ιδέας δεν παράγει την απόφαση που ήθελες προσωπικά».
3. Προσοχή στους «γρήγορους ομιλητές»

«Οι γρήγοροι ομιλητές είναι άνθρωποι που λένε τα πράγματα πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αξιολογηθούν προκειμένου να προωθήσουν την ατζέντα τους ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις των άλλων», γράφει ο Ντάλιο.

Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να εκφοβιστεί από αυτούς τους ανθρώπους. Έχετε την «ευθύνη να κατανοήσετε τα πράγματα» για τον εαυτό σας, αντί να προσποιείστε ότι καταλαβαίνετε αυτό που μπορεί να λέει ένας γρήγορος ομιλητής.

«Αν νιώθετε πίεση, πείτε «Συγγνώμη που είμαι ηλίθιος, αλλά θα χρειαστεί να μιλάτε πιο αργά για να μπορώ να καταλάβω τι λέτε. Και τότε κάντε τις ερωτήσεις σας»
, λέει ο Ντάλιο.

4. Μάθετε από τα λάθη σας

«Όλοι κάνουν λάθη. Η βασική διαφορά είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν από αυτά και οι αποτυχημένοι όχι», γράφει ο Ντάλιο.

«Τα οδυνηρά λάθη μου με μετατόπισαν από την άποψη του «Ξέρω ότι έχω δίκιο» στο «Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω δίκιο;» μου έδωσαν την ταπεινότητα που χρειαζόμουν για να ισορροπήσω το θράσος μου»
.

Ακόμη και όταν είναι δύσκολο, είναι σημαντικό να πιέσετε τον εαυτό σας να μάθει. «Αν δεν μπορείς να ανεχθείς να κάνεις λάθος, δεν θα μεγαλώσεις, θα κάνεις τον εαυτό σου και όλους τους γύρω σου δυστυχισμένους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...