Γκρεγκ Άμπελ: Αυτός είναι ο διάδοχος του Γουόρεν Μπάφετ – Πόσα κερδίζει τον χρόνο

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022


Ένα χρόνο αφότου ανακοινώθηκε και επίσημα πως ο Γκρεγκ Άμπελ θα είναι «ο αντικαταστάτης» του 92χρονου Γουόρεν Μπάφετ, ο αντιπρόεδρος Μη Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων του ομίλου απέκτησε περίπου 68 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire Hathaway.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι και συγκεκριμένα, την 1η Μαΐου 2021, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της Berkshire Hathaway, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, Τσάρλι Μάνγκερ, αποκάλυψε πως ο άνθρωπος που θα διαδεχόταν τον διάσημο «θρύλο των επενδύσεων» ως διευθύνων σύμβουλος θα ήταν ο 60χρονος Γκρεγκ Άμπελ.

Μέχρι και σήμερα, ο Άμπελ είναι ο αντιπρόεδρος Μη Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων του ομίλου. Ο Μπάφετ επιβεβαίωσε την είδηση ​​σε συνέντευξή του στο CNBC μερικές ημέρες αργότερα. Αδιαμφισβήτητα, ο Άμπελ θεωρείται ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη της Berkshire, κερδίζοντας περισσότερα από 19 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Ποιος είναι ο διάδοχος του Μπάφετ

Γεννημένος την 1η Ιουνίου 1962 και μεγαλωμένος στο Έντμοντον του Καναδά, ο Γκρέγκορι Άμπελ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα το 1984 με πτυχίο εμπορίου. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως λογιστής, στην εταιρεία PwC, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα, το 1992 εντάχθηκε σε μια μικρή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, την CalEnergy.

Ανέλαβε την προεδρία της επιχείρησης, το 1998. Η εταιρεία έστρεψε την προσοχή της στις ενεργειακές δραστηριότητες αλλάζοντας μάλιστα, το όνομά της σε MidAmerican Energy Holdings. Ο Άμπελ εντάχθηκε στην Berkshire Hathaway όταν ο όμιλος αγόρασε τη MidAmerican το 2000. Η εταιρεία τελικά μετονομάστηκε σε Berkshire Hathaway Energy (BHE) και ο Άμπελ διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος από το 2008 έως το 2018. Αυτή τη στιγμή, είναι πρόεδρος της συγκεκριμένης εταιρείας.


Με θυγατρικές που δίνουν έμφαση στον άνθρακα, το φυσικό αέριο, την υδροηλεκτρική, την αιολική, την ηλιακή, τη γεωθερμία και την πυρηνική ενέργεια, η BHE είχε περίπου 23.800 υπαλλήλους και ανέφερε περισσότερα από 20,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα το 2020.


Αξιοσημείωτα επιτεύγματα

Η BHE συμμετείχε σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εξαγορές της Berkshire, όπως η PacifiCorp το 2005, η εταιρεία κοινής ωφελείας της Νεβάδα NV Energy το 2013 καθώς και η επιχείρηση αγωγών της Dominion Energy το 2020. Ο Άμπελ δημιούργησε επίσης, την Home Services, μια μικρή μεσιτική εταιρεία ακινήτων που είναι πλέον μία από τις πιο επιτυχημένες εκμεταλλεύσεις της Berkshire.

Παράλληλα, επιβλέπει όλες τις θυγατρικές σιδηροδρομικές, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας αυτοκινήτων, την κατασκευή και το κλάδο λιανικού εμπορίου της Berkshire, περισσότερες από 90 εταιρείες συνολικά. Σημειώνεται, πως οι μη ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου αντιπροσωπεύουν 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις και απασχολούν τουλάχιστον, 250.000 υπαλλήλους.

Τόσο στη MidAmerican όσο και στη Berkshire, ο Άμπελ είχε ως μέντορα τον Ντέιβιντ Σόκολ. Ήταν ο πιθανότερος διάδοχος του Γουόρεν Μπάφετ μέχρι την παραίτησή του από την εταιρεία το 2011.


Είναι βέβαιο, πως ο Γκρεγκ Άμπελ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις αφού αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Μια ομάδα μετόχων της Berkshire με ολοένα και περισσότερους ακτιβιστές αγωνίζεται ώστε η εταιρεία να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να προωθήσει τη διαφορετικότητα.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template