Σε νέο σφυρί η εμβληματική Βίλα Μεταξά – Γιατί ανέβηκε η τιμή στα 12 εκατ. (pics)

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022


Σε σήριαλ με πολλά επεισόδια έχει εξελιχθεί η τύχη της εμβληματικής «βίλας Μεταξά» στο Σούνιο που βγαίνει και ξαναβγαίνει στο σφυρί, αλλά παραμένει.. ανέγγιχτη.


Στο…προηγούμενο επεισόδιο, το οποίο διαδραματίστηκε στις 26 Οκτωβρίου είχαμε άλλη μια ανατροπή καθώς ο προγραμματισμένος πλειστηριασμός αναρτήθηκε με τιμή πρώτης προσφοράς 5.998.000 ευρώ, αλλά πραγματοποιήθηκε με τη διπλάσια, στα 12 εκατ. ευρώ και κατέληξε άγονος.

Είχε προηγηθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, λίγες μέρες νωρίτερα, με την οποία το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή του Νικόλαου Μεταξά κατά της επισπεύδουσας Intrum, διατάσσοντας το διπλασιασμό της τιμής εκκίνησης στα 12 εκατ. ευρώ.






Με αυτή την τιμή έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει και το επόμενο σφυρί στις 16 Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να υπάρχουν και πολλές ελπίδες ότι θα φανεί κάποιος ενδιαφερόμενος…

Τα «πάνω-κάτω» στην τιμή

Και τούτο καθώς όσες φορές κι αν βγήκε, ακόμη και με τον πήχη πολύ χαμηλότερα, δεν βρέθηκε υποψήφιος επενδυτής.

Η πολύχρονη εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς ξεκίνησε το 2014 και μετά το 2017 με τιμές πρώτης προσφοράς 2 εκατ. ευρώ και 5.205.000 ευρώ, αντίστοιχα. Ωστόσο με τότε αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή εκκίνησης είχε αυξηθεί στα 9 εκατ. ευρώ και στα 11 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.


Μετά από άγονους πλειστηριασμούς η τιμή άρχισε να πέφτει. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε μειωθεί στα 6,8 εκατ. και τον Οκτώβριο του 2020 στα 6 εκατ. ευρώ. Για φέτος τον Οκτώβριο είχε υποχωρήσει λίγο παρακάτω, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, ήρθε η νέα ανατροπή μέσω δικαστηρίου.




Πρόκειται για ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες του Σουνίου, το οποίο ανήκε στον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties. Αποκτήθηκε από τον ίδιο «κατά πλήρη κυριότητα και σε ποσοστό 100% εξ αδιαιρέτου» τον Δεκέμβριο του 1990.

Το οικόπεδο έχει έκταση 7,3 στρέμματα και σε αυτό προϋπήρχε παλαιά οικία 93 τ.μ. αποτελούμενη από τρία κύρια δωμάτια και βεράντα. Η οικία ανακαινίστηκε περί το 1992 και «σύμφωνα με την υπ’ αρ. 19.685/95 αίτηση του οφειλέτη έγινε νέα υποβολή σχεδίου, όπου φαίνεται η πλήρης διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου». Έτσι πλέον επί του οικοπέδου υπάρχει κυρίως κτίσμα (οικία), που αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας 101,61 τ.μ. και 259,54 τ.μ. αντίστοιχα. Πέραν αυτού υπάρχουν δύο ανεξάρτητα ισόγεια κτίσματα συνολικής 120 τ.μ. καθώς και πισίνα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «όλα τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα με φέροντα οργανισμό από φυσική πέτρα και με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται οι όγκοι αυτών όσο απομακρύνεσαι απ’ αυτά», ενώ ο περιβάλλοντας χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και πλήρως διαμορφωμένος με πέτρινους αναβαθμούς.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Πιο αναλυτικά έχουν κατασκευασθεί τα παρακάτω κτίσματα:


• Κτίριο Α, το οποίο έχει επιφάνεια 95 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού – τραπεζαρίας και δύο μικρότερους χώρους (wc καλεσμένων και κουζινάκι σερβιρίσματος), ενώ ανατολικά του ίδιου κτιρίου υπάρχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί στο ημιυπόγειο (Κτίριο Β). Το κτίριο έχει στεγασμένη βεράντα επιφάνειας 120 τ.μ.

• Κτίριο Β, το οποίο έχει επιφάνεια 250 τ.μ. και έχει κατασκευασθεί ως υπόγεια προσθήκη του κτιρίου Α΄, βρίσκεται όμως σε στάθμη λόγω υψομετρικής διαφοράς του εδάφους και της υπάρχουσας φυσικής κλίσης, αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα master bedroom με εσωτερικό μπάνιο, καθιστικό, μπιλιάρδο και καθιστικό με home cinema, ενώ επικοινωνεί απευθείας με το κτίριο Α μέσω εσωτερικής σκάλας. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο , ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του τελεί υπό ανακαίνιση.

• Κτίριο Β2, το οποίο είναι ισόγειος χώρος συνολικής επιφάνειας 128 τ.μ.
και εξυπηρετεί το κτίριο Α, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενους όγκους που δημιουργούν ένα σχήμα γάμμα (Γ), νοητά χωροθετημένο πίσω από το κτίριο Α, δημιουργώντας εσωτερική αυλή μεταξύ των κτισμάτων. Στον έναν χώρο του κτιρίου αυτού βρίσκεται η βασική κουζίνα με ένα μπάνιο, ενώ στον άλλο χώρο αυτόνομος χώρος κατοικίας, αποτελούμενος από καθιστικό, τζάκι, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα κτίρια Α και Β και έχει τη δυνατότητα ανεξάρτητης φιλοξενίας μέχρι και τεσσάρων ατόμων. Το τμήμα του κτιρίου αυτού (Β2) με την αυτόνομη κατοικία βρίσκεται σε νοητή ευθεία από την πισίνα.

• Κτίριο Γ, συνολικής επιφάνειας 24 τ.μ., αποτελούμενο από υπνοδωμάτιο, καθιστικό και τουαλέτα το οποίο χωροθετείται σε απόσταση από το υπόλοιπο σύμπλεγμα κτιρίων και σε άλλο επίπεδο, αυτό της πισίνας, προς την οποία παρουσιάζει χαρακτηριστική εγγύτητα, είναι αυτόνομο ως προς τα υπόλοιπα κτίρια και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας δύο ατόμων. Εξωτερικά είναι πλήρως αποπερατωμένο, ενώ ως προς τους εσωτερικούς χώρους του είναι ημιτελές.


• Το κελάρι και αποθήκη, συνολικής επιφανείας 21 τ.μ.,
το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, στο ύψος της κεντρικής εισόδου. Ο χώρος στεγάζει ξύλινα βαρέλια και διάφορα κηπευτικά εργαλεία.

• Το ημιϋπαίθριο Barbeque (BBQ), το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Β2 και δημιουργεί ένα σχήμα Π από πέτρα και σκυρόδεμα σε γήινο χρώμα ενώ περιλαμβάνει τον σχετικό απαραίτητο εξοπλισμό.

• Πισίνα συνολικής επιφανείας 175 τ.μ. και βάθους από 90 εκατοστά έως 2,20 μέτρα, η οποία είναι χωροθετημένη ελαφρώς δυτικά σε σχέση με το ακίνητο και βρίσκεται ένα επίπεδο χαμηλότερα από το κτίριο Α, σε σχήμα ημικυκλίου, με φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Η πρόσβαση στην πισίνα γίνεται από πλατιά σκαλοπάτια με θέα προς το Ναό του Ποσειδώνα και τη θάλασσα.

Οι εξωτερικοί χώροι

Σύμφωνα με την έκθεση, το ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο ύψους 1,70 έως 2,00 μέτρα, που καθορίζει τα όρια του ακινήτου προς τις όμορες ιδιοκτησίες και το δρόμο και ιδιαίτερα επιβλητική είσοδο προς τον εσωτερικό χώρο και το δρόμο.



Στο βόρειο τμήμα του ακινήτου είναι δεντροφυτεμένος με φυτά και δέντρα τοπικής προέλευσης (62 ελαιόδεντρα, 12 εσπεριδοειδή, 10 ροδιές, 2 κυδωνιές, 2 συκιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, σκίνα, θυμάρι και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου), ενώ ο υπόλοιπος περιβάλλων χώρος οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους, δίκτυο μονοπατιών και επιφάνειες πρασίνου.

Τα διάφορα επίπεδα του κτήματος είναι κατασκευασμένα από κεραμικά πλακίδια terracotta και πέτρινα σκαλοπάτια με πέτρινα χαμηλού ύψους τοιχία, με τελείωμα σε κάποιες περιπτώσεις από σκυρόδεμα απόχρωσης ώχρας (πεζούλια).

Από την είσοδο, που βρίσκεται βορειοανατολικά του ακινήτου, υπάρχει διάδρομος στρωμένος από κυβόλιθους που οδηγεί σε εξωτερικές θέσεις στάθμευσης και σε κοντινή απόσταση από την εσωτερική αυλή που διαμορφώνουν τα κτίρια A, Β και Β2, ενώ στο κέντρο του ακινήτου υπάρχει πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στο νοτιότερο άκρο του σε ειδικά διαμορφωμένο κυκλικό πλάτωμα.

Τέλος, το ακίνητο διαθέτει φωτισμό ανάδειξης των κτιρίων και του κτήματος, ο οποίος έχει τοποθετηθεί κατόπιν ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης φωτισμού, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας. Έτσι αναδεικνύονται οι χώροι και διάδρομοι των κτιρίων και του κτήματος, χωρίς να επηρεάζεται η παρουσία το αρχαιολογικού Ναού του Ποσειδώνα.

Τι «είδε» το δικαστήριο

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, στο σκεπτικό του διαπιστώνει ουσιώδεις ελλείψεις στην έκθεση εκτίμησης που υπολογίζει την αξία 5.998.000 ευρώ και συγκεκριμένα δεν αναφέρεται:

– Ότι το ακίνητο διαθέτει περιφερειακό δίκτυο ύδρευσης, μήκους 350 μ. με ανεξάρτητες παροχές στην κατοικία και στα επιμέρους τμήματα του περιβάλλοντα χώρου και ότι η παροχή της κατοικίας διέρχεται από ειδικό επαγγελματικό φίλτρο καθαρισμού του νερού,

-Ότι το ακίνητο παρουσιάζει βιοκλιματική αρχιτεκτονική και οικολογική δόμηση (περιφερειακοί πέτρινοι τοίχοι 60 εκ. και φυτεμένα δώματα), που του εξασφαλίζουν χαμηλές ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη,

-Ότι διαθέτει άμεση πρόσβαση σε παραλία πρακτικά ιδιωτική,

-Ότι η έκθεση συντάχθηκε χωρίς αυτοψία στους εσωτερικούς χώρους, που από τις προσαγόμενες φωτογραφίες, πιθανολογείται ότι είναι υψηλής αισθητικής και σε εξαιρετική κατάσταση.

Έτσι, κατά το δικαστήριο, πρόκειται για ένα ακίνητο μοναδικό ως προς τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική του και οικολογική δόμηση, τη θέση και τη θέα του, καθώς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα και έχει πρόσωπο 123 μέτρων στον αιγιαλό και πέραν αυτού στη θάλασσα, με οπτική γωνία προς αυτήν που υπερβαίνει τις 180 μοίρες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι στο σημείο που βρίσκεται υπάρχουν μόνο επτά ακόμη κατοικίες, κατάσταση η οποία δεν θα μεταβληθεί μελλοντικά, καθώς η περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικός χώρος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση, πλην της πραγματοποίησης επισκευών και ανακαινίσεων στα ήδη ανεγερθέντα ακίνητα.



«Κατ’ επέκταση πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο που απευθύνεται σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό σε διεθνές επίπεδο».

Το γεγονός ότι παρά τα διαδοχικά σφυριά παραμένει απούλητο, κατά την κρίση του δικαστηρίου «δεν ασκεί επιρροή στον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας λαμβανομένου υπόψη και του ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όχι μόνο σταθεροποίηση, αλλά και τάση ανόδου της αξίας των ακινήτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως δε οι αξίες των ακινήτων της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση, ανοδικό δε είναι και το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών εντός και εκτός Ελλάδας». Κατόπιν αυτών, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε το διπλασιασμό της τιμής εκκίνησης για τον πλειστηριασμό της 26ης Οκτωβρίου 2022 στα 12 εκατ. ευρώ.

Η κατάσχεση και τα θολά σημεία

Το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η νέα τελευταία κατάσχεση για λογαριασμό της Intrum, στις 28 Μαρτίου 2022, είναι 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου.

Παράλληλα, το ακίνητο φέρει πολλές προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και ιδιωτών για ποσά ύψους 7,1 εκατ. ευρώ.



Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται ότι αφορά τη νομιμότητα των κτισμάτων, κάτι που εξηγεί και το γιατί τόσα χρόνια, ένα τόσο πολυτελές και ξεχωριστό ακίνητο παρότι βγαίνει στο σφυρί, μένει χωρίς μνηστήρες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα), οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε της βίλας την περίοδο της εξαγοράς. Στη συνέχεια παρότι έγιναν καταγγελίες, οι εργασίες ανέγερσης των νέων κτισμάτων εξελίχθηκαν απρόσκοπτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και νόμιμα.  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template