Δεν ήταν μόνο ο Bill Gates: Ο «άγνωστος» ιδρυτής της Microsoft και η συλλογή τέχνης του 1 δισ. δολαρίων

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022


Θα είναι η μεγαλύτερη δημοπρασία έργων τέχνης στην ιστορία. Η τεράστια ιδιωτική συλλογή του αείμνηστου συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, αναμένεται να φτάσει στο ποσό-ρεκόρ του 1 δισ. δολαρίων όταν δημοπρατηθεί την επόμενη εβδομάδα.


Η συλλογή με τα περισσότερα από 150 αριστουργήματα περιλαμβάνει τα έργα «Les Poseuses» του Georges Seurat και «La Montagne Sainte-Victoire» του Paul Cézanne, που αναμένεται ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Το έργο του Gustav Klimt «Birch Forest», έχει εκτιμηθεί στα 90 εκατ. δολάρια.
Η συλλογή, η οποία πωλείται από τον οίκο Christie’s, περιλαμβάνει επίσης έργα των Botticelli, Renoir, David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud και JMW Turner.


Ο Paul Allen επέλεξε προσωπικά όλα τα κομμάτια, αντί να βασιστεί σε έναν επαγγελματία αγοραστή έργων τέχνης, όπως κάνουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι.Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, θα είναι «η μεγαλύτερη και πιο εξαιρετική δημοπρασία τέχνης στην ιστορία», αφού τα έσοδά της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 922 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε η πώληση της συλλογής Macklowe τον Μάιο, μετά το διαζύγιο του μεγιστάνα ακινήτων Harry Macklowe από τη σύζυγό του, Linda.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως επιθυμούσε ο Allen, ο οποίος πέθανε το 2018 σε ηλικία 65 ετών από επιπλοκές του λεμφώματος non-Hodgkin.Το 2010, όταν ήταν ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη αξία 13,5 δισ. δολαρίων, ο Allen υποσχέθηκε να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιουσίας σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Allen, ο οποίος ίδρυσε τη Microsoft το 1975 με τον παιδικό του φίλο Bill Gates, δώρισε περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του, σε διάφορους σκοπούς που είχαν σχέση με τη βιοεπιστήμη, τη διάσωση επαπειλούμενων ειδών, τις νέες τεχνολογίες και την εξερεύνηση των ωκεανών.

Είχε εμμονή με τους ωκεανούς του κόσμου και είχε στην κατοχή του το Octopus, ένα τεράστιο σκάφος που ήταν το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο όταν κατασκευάστηκε το 2003 και είχε την ικανότητα να εξερευνά βαθιά ύδατα, πέραν των πολυτελειών που προσέφερε. Το Octopus πουλήθηκε για κάτι λιγότερο από 230 εκατ. ευρώ πέρυσι.


Πώς ο Bill Gates προσπάθησε να τον «ρίξει»

Οι δυο συνιδρυτές της Microsoft γνωρίστηκαν στο σχολείο, όταν ο Gates ήταν 12 ετών και ο Allen 14. Όπως θα έγραφε αργότερα στο βιβλίο του «Idea Man» ο Allen, o Gates ήταν παιδί ακόμα όταν έβαλε στόχο να στήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Προερχόμενος από μια εύπορη οικογένεια, διάβαζε με θρησκευτική ευλάβεια το περιοδικό Fortune, στο οποίο οι γονείς του είχαν συνδρομή. «Μία μέρα μου έδειξε το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού και με ρώτησε ‘Πώς πιστεύεις ότι είναι να τρέχεις μια εταιρεία του Fortune 500;’. Δεν είχα ιδέα. Και ο Bill είπε ‘Ίσως να έχουμε τη δική μας εταιρεία μια μέρα’. Ήταν 13 ετών και ήδη, ήταν ένας εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας», έγραφε ο Allen.


Το 1975, όταν οι δυο τους ίδρυσαν την Micro-Soft (όπως ονομαζόταν τότε, από τις λέξεις microprocessors και software), ξεκίνησαν να φτιάχνουν λογισμικό για υπολογιστές σε μία εποχή που οι περισσότεροι Αμερικανοί ακόμα χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές.φωτ.: Microsoft

Ο Allen παραιτήθηκε από τη δουλειά του στη Βοστώνη και ο Gates εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να εστιάσουν στην εταιρεία τους. Αρχικά, η Microsoft έφτιαχνε λογισμικό για την MITS, την εταιρεία του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Altair 8800, για αυτό και διάλεξε για έδρα της το Αλμπουκέρκι στο Νιού Μέξικο.

Τον καιρό εκείνο, ο Bill Gates έτρεχε τόσο πολύ με την Porsche του στην έρημο του Νιού Μέξικο ώστε μια φορά, ο Paul Allen χρειάστηκε να τον βγάλει από τη φυλακή, όπου είχε καταλήξει έπειτα από τη σύλληψή του για παραβίαση του κ.ο.κ. φωτ.: Αστυνομία του Αλμπουκέρκι

Τελικά, η Microsoft μετακόμισε στο Σιάτλ το 1979 και έγινε πολυεθνική (σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο), ενώ ο Bill Gates έγινε ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου στα 31 του χρόνια, όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο.

Ο Allen αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, αφότου διεγνώσθη με λέμφωμα Hodgkin. Την εποχή εκείνη υποβαλλόταν σε ακτινοβολίες, με αποτέλεσμα η συνεισφορά του στην εταιρεία να έχει μειωθεί, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Bill Gates και τον τότε CEO της Microsoft, Steve Ballmer.

«Ένα απόγευμα προς τα τέλη του Δεκεμβρίου του 1982, άκουσα τον Bill και τον Steve να μιλάνε έντονα στο γραφείο του Bill και σταμάτησα απ΄έξω για να ακούσω. Ήταν εύκολο να καταλάβω το νόημα της συζήτησης. Διαμαρτύρονταν για την έλλειψη παραγωγής εκ μέρους μου και συζητούσαν το πώς μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό μου στην Microsoft εκδίδοντας options για τους εαυτούς τους και τους άλλους μετόχους. Ήταν σαφές ότι το σκέφτονταν αυτό για καιρό», έγραφε ο Allen στο βιβλίο του.

Ήταν πια αποφασισμένος να αποχωρήσει, παρότι τόσο ο Gates όσο και ο Ballmer του ζήτησαν συγνώμη. Όμως, ο παιδικός του φίλος θα προσπαθούσε και πάλι να τον «ρίξει». Του πρότεινε να αγοράσει το ποσοστό του μόλις για 5 δολάρια ανά μετοχή. «Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι διατεθειμένος να πουλήσω, αλλά δεν θα συζητούσα τίποτα λιγότερο από 10 δολάρια ανά μετοχή», ήταν η απάντηση του Allen. Ο Bill Gates αρνήθηκε και όπως αποδείχθηκε, του έκανε μεγάλη χάρη.

Κρατώντας το ποσοστό του στην Microsoft αφότου είχε παραιτηθεί από την εταιρεία, ο Allen μπόρεσε να γίνει δισεκατομμυριούχος.
Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο ο Allen προσεγγίζει το γεγονός της αποχώρησής του από τη Microsoft στο βιβλίο του, αποτελεί ένα μάθημα ζωής.

«Εάν ο καρκίνος επέστρεφε θα ήταν ανώφελο -εάν όχι επικίνδυνο- να επιστρέψω στα άγχη της Microsoft. Εάν συνέχιζα να αναρρώνω, πλέον καταλάβαινα ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να την περνάς δυστυχισμένος».

Ο Paul Allen πέθανε το 2018, σε ηλικία 65 ετών, έπειτα από την επανεμφάνιση του καρκίνου του. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, την εποχή του θανάτου του είχε περιουσία 26,1 δισ. δολαρίων. Μετά την αποχώρησή του από τη Microsoft, ασχολήθηκε με τις επενδύσεις και τη φιλανθρωπία.

«Ο Paul ήταν ένας πραγματικός συνέταιρος και αγαπημένος φίλος. Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτόν»,
είπε ο Bill Gates μετά τον θάνατό του.

«Με τον δικό του ήσυχο και επίμονο τρόπο, δημιουργούσε μαγικά προϊόντα, εμπειρίες και θεσμούς και κάνοντάς το, άλλαξε τον κόσμο», είπε ο σημερινός CEO της Microsoft, Satya Nadella.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template