Mark Mateschitz-O πλουσιότερος millennial της Ευρώπης, η περιουσία των 15,7 δισ. δολ. και το Red Bull

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Εκτός από την ιδιοκτησία του 50% της μεγαλύτερης εταιρείας ενεργειακών ποτών στον κόσμο και δύο αγωνιστικών ομάδων της Formula 1, ο Mark Mateschitz κατέχει μια ακόμη διάκριση: είναι ο πλουσιότερος millennial της Ευρώπης.


Ο 30χρονος Αυστριακός, ο οποίος κληρονόμησε το 49% των μετοχών της Red Bull μετά τον θάνατο του πατέρα του Dietrich τον περασμένο μήνα, έχει πλέον περιουσία 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.


Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ο Dietrich Mateschitz εκμεταλλεύτηκε τη δημοτικότητα της Red Bull για να χτίσει μια αυτοκρατορία αθλητικού μάρκετινγκ που περιλαμβάνει τα πάντα, από ποδόσφαιρο και αγώνες αυτοκινήτου μέχρι ορεινή ποδηλασία.

Ο Mark Mateschitz, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του οργανικού τμήματος της Red Bull για ποτά που παρασκευάζονται από φυσικές πηγές, σχεδιάζει τώρα να επικεντρωθεί στον νέο του ρόλο ως μέτοχος αντί να βοηθά στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας όπως ο πατέρας του, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος στους εργαζόμενους μέσω επιστολής.

Τα τρία βασικά στελέχη που εργάστηκαν στην Red Bull όσο ο Dietrich Mateschitz βρισκόταν εν ζωή, παραιτήθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της διοίκησης.

Θα παραμείνουν ως σύμβουλοι στην εταιρεία ποτών, η οποία κατέχει επίσης τη γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα RB Leipzig και κατέβαλε μέρισμα ρεκόρ 866 εκατομμυρίων ευρώ (888 εκατομμυρίων δολαρίων) στον Dietrich για τα αποτελέσματα του περασμένου έτους. Δύο από αυτούς θα συνεργαστούν απευθείας με τον Mark ως στελέχη της εταιρείας χαρτοφυλακίου του για τη Red Bull.

«Θα υποστηρίξουν όχι μόνο το διοικητικό συμβούλιο, αλλά όλους εμάς, ώστε να συνεχίσουμε με επιτυχία το έργο του πατέρα μου»,
ανέφερε στην επιστολή ο Mateschitz, ο οποίος είναι πλέον και ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστρίας. «Όπως θα ήθελε ο ίδιος», τόνισε.

Ο Mark Mateschitz είναι πλέον ο πλουσιότερος millennial της Ευρώπης

Η ίδρυση της Red Bull

Ο Dietrich Mateschitz συνίδρυσε τη Red Bull το 1984 με τον Ταϊλανδό επιχειρηματία Chaleo Yoovidhya, όταν ανακάλυψε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ασία ότι τα ποτά με καφεΐνη μείωσαν το jet lag του. Η οικογένεια Yoovidhya ελέγχει την υπόλοιπη επιχείρηση και είναι από τις πλουσιότερες της Ασίας.

Καθώς η περιουσία του εκτινάχθηκε, ο Dietrich Mateschitz απέκτησε ένα νησί Φίτζι και εξαγόρασε κάστρα και βίλες στην πατρίδα του, η οποία δεν επιβάλει φόρους κληρονομιάς.

Αγόρασε επίσης ένα ακίνητο πέρυσι στην περιοχή Knightsbridge του Λονδίνου έναντι 32 εκατομμυρίων στερλίνων (37 εκατομμύρια δολάρια) όπου τώρα στεγάζεται το brand μόδας της Red Bull, AlphaTauri.

Ο Mark Mateschitz, μοναχοπαίδι, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Σάλτσμπουργκ. Ασχολήθηκε από νωρίς με τις δραστηριότητες του πατέρα του, συνοδεύοντάς τον στους αγώνες της Formula 1 πριν γίνει έφηβος.

Πριν από το θάνατο του Dietrich Mateschitz, ο Mark ήταν ήδη μέτοχος μαζί του σε μια επιχείρηση που είχε επενδύσεις σε αυστριακά ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης μίας έκτασης που διέθετε ελικοδρόμιο και ενός αμπελώνα που αγοράστηκε το 2014, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το 2018, ξεκίνησε μια επιχείρηση ποτών που φτιάχνει μπύρα και λεμονάδα χρησιμοποιώντας νερό από μια από τις παλαιότερες πηγές της Αυστρίας.

Δεν είναι γνωστό εάν ο Mateschitz κληρονομεί άλλα περιουσιακά στοιχεία από τον πατέρα του, ο οποίος έλαβε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα από την Red Bull την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Ο Mateschitz συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο ενός ερευνητικού ιδρύματος νωτιαίου μυελού που ιδρύθηκε από τον πατέρα του και διευθύνεται από τη μητέρα του, Anita Gerhardter, 57 ετών.

Η παραίτηση από την θέση που κατείχε στην Red Bull ήταν «μια απόφαση που δεν ήταν εύκολη», έγραψε ο ίδιος στην επιστολή. Η παραγωγή βιολογικών ποτών «ήταν πάντα ένα έργο πολύ κοντά στην καρδιά μου».
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template