Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Σιγκαπούρης έχασε (σχεδόν) τα πάντα – Η κατάρρευση της Sea

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022


Ο «πόνος» για την Sea Ltd υποτίθεται ότι θα ήταν σύντομος. Η εταιρεία ανάπτυξης και έκδοσης των γνωστών και πολύ πετυχημένων παιχνιδιών Free Fire είδε το μεγάλο ράλι της πανδημικής περιόδου να ξεφουσκώνει
. Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος και ένας εκ των ιδρυτών, Φόρεστ Λι, αισιοδοξούσε ότι τα όποια πρόβλημα θα επιλύνονταν γρήγορα. Θεωρούσε, εξάλλου, ότι η εταιρεία του ήταν διεθνώς ισχυρή.

Όμως, έκανε λάθος. Σήμερα η Sea είναι αντιμέτωπη με την ύφεση και τον πληθωρισμό, αλλά και με ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, το οποίο έρχεται να «κουμπώσει» στο ευρύτερο sell off του τεχνολογικού τομέα.

Το αποτέλεσμα; Η εταιρεία από τη Σιγκαπούρη αναγκάζεται να περικόψει θέσεις εργασίας, να περιορίσει τη δραστηριότητά της σε ορισμένες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, καθώς και να βάλει «μαχαίρι» στις δαπάνες.

Η βουτιά του 87%


Κάποια στιγμή πέρυσι, η συνολική περιουσία του Λι έφθανε τα 22 δισ. δολάρια, χαρίζοντάς του τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στη Σιγκαπούρη. Σήμερα, το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνάει μετά βίας τα 3 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της Sea έχει εξαϋλωθεί, χάνοντας το 87% της αξίας της σε σχέση με το 2021.


Πέραν του Λι, μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί και οι άλλοι δύο ιδρυτές της Sea. Ο λόγος για τους Γιανγκ Γιε και Ντέιβιντ Τσεν, των οποίων η περιουσία κάποτε έφθανε τα 13,5 δισ. ευρώ. Τώρα ο πρώτος έχει μόλις 2 δισ. δολάρια, ενώ ο δεύτερος δεν θεωρείται καν… δισεκατομμυριούχος.

Και οι τρεις έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος να λαμβάνουν μισθό, έως ότου η εταιρεία φθάσει σ’ ένα «ικανοποιητικό επίπεδο», όπως έχουν εξηγήσει. Χωρίς να διευκρινίσουν τι ακριβώς εννοούν μ’ αυτό.

Αναμφίβολα, πάντως, η όλη κατάσταση είναι εξαιρετικά αρνητική για μία μετοχή, η οποία θεωρούταν πολύ υποσχόμενη. «Οι προκλήσεις είναι πολυάριθμες» αναγνωρίζει ο Κε Γιαν, αναλυτής της DZT Research. «Πρέπει να αποδείξει ότι το ηλεκτρονικό εμπόδιο είναι κερδοφόρο και να λανσάρει περισσότερα πετυχημένα παιχνίδια» επισημαίνει, μιλώντας στο Bloomberg.
Sea, όπως Zoom και Moderna

O Λι συγκαταλέγεται στην ομάδα των δισεκατομμυριούχων, των οποίων η περιουσία εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη συνέχεια συρρικνώθηκε σημαντικά. Όπως δηλαδή έγινε με τον ιδρυτή του Zoom, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Moderna κ.α.

Γεννημένος στην Κίνα, ο Λι μετακόμισε στη Σιγκαπούρη, λίγο αφότου τελείωσε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Εκεί, το 2009, ίδρυσε τη Sea -αρχικά ονομαζόταν Garena- έναν πάροχο online παιχνιδιών.

Χάρη στην αρχική επιτυχία, η εταιρεία επεκτάθηκε και στο ηλεκτρονικό εμπόδιο, με την πλατφόρμα Shopee προσφέρει περισσότερο από το 50% των συνολικών κερδών. Στα τέλη του 2020, παράλληλα, η Sea έλαβε άδεια ψηφιακής τράπεζας, σε μια προσπάθεια διείσδυσης στον τομέα του fintech.

Όμως, σταδιακά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, με τις ζημιές να διευρύνονται διαρκώς. Τον Ιανουάριο του 2022, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του project, η Tencent Holdings, αποφάσισε να περιορίσει τη στήριξή της. Λίγο αργότερα, η Ινδία απαγόρευσε τα online παιχνίδια της Sea, ενώ η Shopee αναγκάστηκε να αποχωρήσει από μια σειρά αγορών, όπως της Γαλλίας και της Αργεντινής.

Ενώ τον Μάρτιο ο Λι αισιοδοξούσε ότι η αρνητική εικόνα θα αντιστραφεί, τον Σεπτέμβριο παραδέχθηκε ότι οι δυσκολίες δεν θα περάσουν γρήγορα και θα επιμείνουν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, επιβεβαιώνοντας ότι το πάλαι ποτέ «χρυσό παιδί» της Σιγκαπούρη έχει να διαβεί έναν Γολγοθά.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template