Επίσκεψη Σι στη Σαουδ. Αραβία – Στο επίκεντρο συμφωνίες 30 δισ. δολ.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022


Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε μία επίσκεψη που το Πεκίνο δήλωσε ότι σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διπλωματική του πρωτοβουλία στον αραβικό κόσμο, καθώς το Ριάντ επεκτείνει τις συμμαχίες του σε όλο τον κόσμο πέρα από μια μακροχρόνια εταιρική σχέση με τη Δύση.


Η συνάντηση μεταξύ της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και του ενεργειακού γίγαντα του Κόλπου έρχεται την ώρα που οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες λόγω της αμερικανικής κριτικής για το ιστορικό του Ριάντ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και της σαουδαραβικής υποστήριξης για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, αναφέρει το Reuters.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η επίσκεψη του Σι αποτελεί παράδειγμα των κινεζικών προσπαθειών άσκησης επιρροής και ότι αυτό δεν θα αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής.

«Έχουμε κατά νου την επιρροή που προσπαθεί να αναπτύξει η Κίνα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου. Οι διμερείς δεσμοί έχουν επεκταθεί στο πλαίσιο της ώθησης της οικονομικής διαφοροποίησης της περιοχής, εγείροντας ανησυχίες στις ΗΠΑ για την αυξανόμενη κινεζική εμπλοκή σε ευαίσθητες υποδομές στον Κόλπο.

Ο υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ριάντ θα παραμείνει ένας «έμπιστος και αξιόπιστος» ενεργειακός εταίρος για το Πεκίνο και ότι οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία στις αλυσίδες ενεργειακού εφοδιασμού με τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου στο βασίλειο για τα κινεζικά εργοστάσια.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας και η επίσκεψη του Σι πραγματοποιείται ενώ η αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές ενέργειας μετά την επιβολή από τις δυτικές δυνάμεις ανώτατου ορίου τιμών στις πωλήσεις πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία έχει αυξήσει τις ποσότητες πετρελαίου προς την Κίνα με μειωμένες τιμές.

Η κινεζική αντιπροσωπεία αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ριάντ, όπως είχαν αναφέρει τα σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι συναντήθηκε με τον κυβερνήτη του Ριάντ, τον υπουργό Εξωτερικών του βασιλείου και τον διοικητή του κρατικού επενδυτικού ταμείου PIF.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναμένεται να προσφέρει στον Σι μια πλούσια υποδοχή, σε αντίθεση με τη χαμηλών τόνων υποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η αποδοκιμασία του οποίου προς τον de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας αποτέλεσε το σκηνικό για μια τεταμένη συνάντηση τον Ιούλιο.

Ο Σι θα έχει διμερείς συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και το Ριάντ θα φιλοξενήσει αργότερα μια ευρύτερη συνάντηση με τα αραβικά κράτη του Κόλπου και μια σύνοδο κορυφής με τους Άραβες ηγέτες, η οποία θα αποτελέσει «ένα κοσμοϊστορικό ορόσημο στην ιστορία της ανάπτυξης των κινεζο-αραβικών σχέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

Κατά την άφιξή του στο Ριάντ, ο Σι δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) και άλλους Άραβες ηγέτες «για να προωθήσουν τις κινεζοαραβικές σχέσεις και τις σχέσεις Κίνας-ΣΣΚΚ σε ένα νέο επίπεδο», μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Για το Ριάντ, που είναι απογοητευμένο από αυτό που βλέπει ως σταδιακή απομάκρυνση της Ουάσινγκτον από τη Μέση Ανατολή και αργή διάβρωση των εγγυήσεων ασφαλείας της, η Κίνα προσφέρει μια ευκαιρία για οικονομικά οφέλη χωρίς τις εντάσεις που έχουν που έχουν αρχίσει να θολώνουν τη σχέση με τις ΗΠΑ.

«Το Πεκίνο δεν επιβαρύνει τους εταίρους του με απαιτήσεις ή πολιτικές προσδοκίες και αποφεύγει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις», έγραψε ο Σαουδάραβας αρθρογράφος Abdulrahman Al-Rashed στην σαουδαραβικής ιδιοκτησίας εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο διατηρεί καλές σχέσεις με τον περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ, το Ιράν, έναν άλλο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας και έχει δείξει μικρό ενδιαφέρον στο να εμπλακεί ενεργά σε πολιτικά θέματα ή θέματα ασφαλείας που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του Ισλάμ, είχε υποστηρίξει τις πολιτικές της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν διαπραχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η περιφερειακή ασφάλεια θα είναι στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Σι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ και δεκαετίες ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας και παραμένουν ο κύριος αμυντικός προμηθευτής της, αλλά το Ριάντ έχει ενοχληθεί από τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ προς το βασίλειο.

Το Ριάντ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει τις συνεργασίες για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων και των συμφερόντων ασφαλείας, παρά τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ για τους δεσμούς του Κόλπου τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template