Δημήτρης Κοντομηνάς: Το μεγάλο σφυρί για το «ράντσο» του στο Σκάλωμα

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022


Το μεγάλο σφυρί για τα ακίνητα του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά στην περιοχή της Αργολίδας δρομολόγησε η Eurobank, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το newmoney.gr, το οποίο είχε προαναγγείλει με εκτενές αποκλειστικό ρεπορτάζ τη συγκεκριμένη εξέλιξη από τις 7 Ιουνίου 2022.


Πρόκειται για ομάδα πλειστηριασμών που στρέφεται σε βάρος των εταιρειών «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» και «Διευρωπαική Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων-Οικονομοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων», συμφερόντων, κατά το παρελθόν του Δ. Κοντομήνα, οι οποίες εδρεύουν στο γνωστό συγκρότημα της Αττικής Οδού στην Κάντζα.

Η συνολική τιμή εκκίνησης για τις εκτάσεις και τις κατοικίες ανέρχεται σε 15.909.316 ευρώ και οι πλειστηριασμοί έχουν οριστεί για τις 29 Μαρτίου 2023.

Τι θα βγει στον πλειστηριασμό

Στο σφυρί αναμένεται να βγει κατά τμήματα το ποσοστό 100% της πλήρους κυριότητας των ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στη θέση “Σκάλωμα, Μεγάλη Λάκκα, Καμμένα Μανδριά” της κτηματικής περιφερείας πρώην Σαμπάριζας, τέως Δήμου Ερμιόνης, πρώην της Κοινότητας Γαλατά Τροιζηνίας Πόρου, και ήδη της Δημοτικής Ενότητας Τροιζήνος, του Δήμου Τροιζηνίας, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα:1-Το ποσοστό 95/100 εξ αδιαιρέτου ενός αγροκτήματος μετά των επ’ αυτού υφισταμένων δύο οικιών, ήτοι της πρώτης αποτελούμενης από ισόγειο και πρώτο όροφο, συνολικής επιφάνειας 260,43 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους, 100,46 τ.μ. και της δεύτερης αποτελούμενης από υπόγειο 191,75 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων και ισόγειο 81,25 τ.μ. Μαζί με αυτές και έκταση 73.104 τ.μ. με καρποφόρα δένδρα που βρίσκεται στο 20ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Γαλατά-Ερμιόνης.

2- Το ποσοστό 95/100 εξ αδιαιρέτου ενός αγροκτήματος, έκτασης 300.642 τ.μ. στην ίδια περιοχή μετά των επ’ αυτού υφισταμένων δύο οικιών, ήτοι της πρώτης αποτελούμενης από υπόγειο 44 τ.μ. και ισόγειο 85 τ.μ. και της δεύτερης (πρώην ποιμνιοστάσιο) αποτελούμενης από ισόγειο 153 τ.μ.

3) Το ποσοστό 95/100 εξ αδιαιρέτου μίας έκτασης 114.761 τ.μ. στην ίδια περιοχή.


4) Το ποσοστό 95/100 εξ αδιαιρέτου μίας έκτασης 122.154 τ.μ. στην ίδια περιοχή.

Συνολικά έχουν ανεγερθεί πέντε κτήρια εκ των οποίων τα τρία αποτελούν κατοικίες και τα άλλα δύο λειτουργούν ως βοηθητικοί χώροι και αποθήκες. Στα ακίνητα αυτά ωστόσο έχουν παρατηρηθεί πολεοδομικές αυθαιρεσίες οι οποίες φαίνεται πως στο σύνολο τους έχουν τακτοποιηθεί.

Τα κτήρια έχουν φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος με εξωτερική επένδυση πέτρας ενώ εσωτερικά στο σύνολό τους φέρουν ξύλινο laminated δάπεδο ή δάπεδο από κεραμικά πλακίδια, πλήρωση τοιχοποιίας από επιχρισμένη πλινθοδομή και ξύλινη κεραμοσκεπή.


Τα εξωτερικά ανοίγματα έχουν ξύλινο σκελετό, απλού πάχους υαλοπίνακες και παντζούρια με ταμπλάδες.Ειδικότερα:


Κτήριο Α: Ως κτήριο Α ορίζονται τρεις συνενωμένες κατοικίες συνολικής επιφάνειας 235,98 μ2 κατασκευασμένες προ του 1955 και ανακαινισμένες με βάση την οικοδομική άδεια 125/89.

Κτήριο Β: Το κτήριο Β ακολουθεί την ίδια διαρρύθμιση και αρχιτεκτονική με το σύνολο των κτηρίων Α, είναι επιφάνειας 40,05 m2 κατασκευασμένο προ του 1955 και ανακαινισμένο με βάση την οικοδομική άδεια 125/89.

Κτήριο Γ: Το κτήριο Γ έχει χαρακτηριστεί ως αποθήκη, σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης, επιφάνειας 32,73 μ2 παρόλα αυτά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε σαν βοηθητικός χώρος γενικής χρήσης ο οποίος στέγαζε ψυγεία και λοιπό βοηθητικό εξοπλισμό.


Κτήριο Δ: Το κτήριο Δ είναι βοηθητικό επιφάνειας 14,44 μ2 το οποίο χρησιμοποιούνταν ως WC / λουτρό.

Κτήριο Ε: Το κτήριο Ε αποτελεί υπόσκαφη κατοικία επιφάνειας 125,13 μ2 και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσε την κατοικία του επιστάτη. Στο υπόγειο μέρος του διαμορφώνεται με αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στο επίγειο μέρος του υπάρχουν χώροι διαμονής και διημέρευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι οικίες Α Β βρίσκονται εντός ζώνης παραλίας και αιγιαλού παρόλα αυτά εξαιτίας του έτους κατασκευής τους (προ του 1955 κατασκευή) υφίστανται νομίμως.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα ακίνητα απέχουν προσεγγιστικά 8,2χλμ. από το Porto Hydra Village, το ομώνυμο ξενοδοχείο και το Barceló Hydra Beach τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης. Η πρόσβαση σε αυτά επιτυγχάνεται μέσω της επαρχιακής οδού Ερμιόνης – Γαλατά, ενώ στα υπό εκτίμηση ακίνητα συμπεριλαμβάνεται και ελικοδρόμιο το οποίο ενισχύει την προσβασιμότητα τους.

Στο σύνολο της η περιοχή χαρακτηρίζεται ως αγροτική και δασική αλλά υπάρχουν και θύλακες οικιστικών αναπτύξεων βάσει της εκτός σχεδίου δόμησης, ενώ παράλληλα υπάρχει και η προαναφερθείσα τουριστική ανάπτυξη του Porto Hydra.Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς αυτές με βάση την έκθεση εκτίμησης έχουν οριστεί:

-Για το πρώτο τμήμα στα 5.795.594,22 ευρώ

-Για το δεύτερο σε 7.840.936,79 ευρώ.

-Για το τρίτο σε 927.563,75 ευρώ.

-Για το τέταρτο σε 549.757,43 ευρώ.


Έτσι για τους πλειστηριασμούς σε βάρος της «Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach» η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 15.113.852,19 ευρώ.

Για το υπόλοιπο ποσοστό 5/100 εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας των παραπάνω ακινήτων που ανήκε στην «Διευρωπαϊκή Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων-Οικονομοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων» η συνολική τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 795.465,89 ευρώ.

Επομένως, για το 100% της κυριότητας η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 15.909.316 ευρώ.
Η προσπάθεια πώλησης και τι περιλαμβάνει το μυθικό κτήμα

Το απαράμιλλης ομορφιάς κτήμα του Δ. Κοντομηνά στην Αργολίδα βρίσκεται απέναντι από την Ύδρα και όπως είχε αποκαλύψει η στήλη Dark Room, στις 26 Απριλίου 2021, βγήκε προς πώληση μέσω γνωστού μεσιτικού γραφείου με τίμημα 30 εκατ. ευρώ.

Παρότι όμως φέρεται να έγιναν κρούσεις προς ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες δεν υπήρξε τελικά συμφωνία για την αγορά του.Αυτό το μυθικό κτήμα στο Σκάλωμα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, χιλιάδες δένδρα μέχρι και ελικοδρόμιο.

Το ακίνητο έχει πρόσωπο στη θάλασσα και διαθέτει κτιριακό συγκρότημα – με πολυτελή βίλα – χτισμένο σχεδόν πάνω στην ιδιόκτητη παραλία. Αυτό το παραθαλάσσιο τμήμα καλύπτει έκταση 73.104 τ.μ., ενώ χωρίζεται από το υπόλοιπο που αναπτύσσεται προς το βουνό, από την επαρχιακή οδό.

Στο κτήμα έχουν φυτευτεί χιλιάδες δέντρα, ελιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και πολλά άλλα, ενώ διαθέτει μονοπάτια και είναι πλήρως περιφραγμένο.Σύμφωνα με τον ενημερωτικό φάκελο του μεσιτικού γραφείου που παρεχόταν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, η έκταση περιλαμβάνει τέσσερις κατοικίες:

-Τη βίλα του κτήματος, επιφάνειας 260 τετραγωνικών μέτρων, με βοηθητικούς χώρους 86 τ.μ.

-Τη δεύτερη κατοικία επιφάνειας 85 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 43 τ.μ.

-Την τρίτη κατοικία επιφάνειας 81 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 191 τ.μ.

-Την τέταρτη κατοικία επιφάνειας 153 τ.μ., με 15 τ.μ. βοηθητικούς χώρους.

Συνολικά, τα κτίσματα έχουν εμβαδόν 916 τ.μ., με κάποια από αυτά να χρησιμοποιούνται από το προσωπικό και τους εργάτες του κτήματος.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι κατοικίες είναι πολυτελώς διαμορφωμένες, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα κατασκευής, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη διακόσμησή τους, ώστε να ταιριάζουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Κατά την τελευταία διετία ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης, οπότε εκτιμάται ότι έχουν σημειωθεί αρκετές φθορές.

Ακόμη, το κτήμα διαθέτει απόλυτη αυτονομία, με δικές του πηγές νερού και γεωτρήσεις.


Τα διαδοχικά σφυριά

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του πλειστηριασμού για το εκπληκτικό αρχοντικό του εκλιπόντος μεγαλοεπιχειρηματία στην Ύδρα, καθώς και αρκετών ακόμη πλειστηριασμών για σειρά περιουσιακών στοιχείων του.

Σημειώνεται ότι εκτός από τη δραματική περιπέτεια της υγείας του, που τον κράτησε μακριά από την ενεργό δράση τα τελευταία χρόνια, αυτός ο «μάγος των deals» και ολόκληρο το επιχειρηματικό και περιουσιακό του οικοδόμημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλα χρέη του παρελθόντος. Έτσι, μετά τη μεταβίβαση ορισμένων εταιρειών και την πώληση ακινήτων από την οικογένειά του, όλα τα υπόλοιπα τίθενται σταδιακά στο στόχαστρο των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα, μετά τη συμφωνία πώλησης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA στον Όμιλο Βαρδινογιάννη το 2018, η Eurobank πέρυσι τον Ιούλιο πήρε στον έλεγχό της το πακέτο μετοχών ποσοστού 29,5% που είχε ο επιχειρηματίας στην εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Intertech.Λίγες ημέρες αργότερα η τράπεζα έβγαλε στο σφυρί και τις μετοχές της Village Roadshow, από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις του. Ο πλειστηριασμός έγινε σε βάρος της εταιρείας του Demco λόγω ενεχύρου. Η ιστορία ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν η Intertel Services Συστήματα Ηλεκτρονικών και Επικοινωνίας Α.Ε., συμφερόντων του Κοντομηνά, εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 48 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Παράλληλα, ορίστηκε ότι «οι πάσης φύσεως απαιτήσεις των ομολογιούχων κατά της εκδότριας και των εγγυητών, οι οποίες απορρέουν ή θα απορρεύσουν από αυτό -τις εξασφαλίσεις και τις ομολογίες- όπως απαιτήσεις από κεφάλαιο, τόκους κάθε είδους (ενδεικτικά υπερημερίας κ.ά.), εισφορές, φόρους, έξοδα και δαπάνες πάσης φύσεως», θα καλύπτονται από την εγγύηση της ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική.
Ως βασική εξασφάλιση συνεστήθη ενέχυρο Α’ Τάξης επί 124.300 κοινών μετοχών της Village Roadshow, δηλαδή για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου αξίας 2.068.352 ευρώ, καθώς ήδη από τον Απρίλιο του 2010 η Intertel είχε συγχωνευτεί διά απορροφήσεως με τη Village Roadshow Οργάνωση και Εκμετάλλευση Επιχειρήσεων Κινηματογράφου και Ψυχαγωγίας Ελλάς Α.Ε., η οποία και τη διαδέχτηκε στις υποχρεώσεις της, μεταξύ των οποίων και αυτές του δανείου.Το 2013 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συγχωνεύτηκε από τη Eurobank, που απέκτησε και το ενέχυρο με τις μετοχές της Village Roadshow. Έτσι, στις 8 Ιουλίου 2021 η τράπεζα έδωσε εντολή επίσπευσης του πλειστηριασμού και οι μετοχές της Village Roadshow, βγήκαν στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς και κατακύρωσης στις 994.400 ευρώ.

Λίγες ημέρες προτού φύγει από τη ζωή ο Δημήτρης Κοντομηνάς, συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου, βγήκε σε πλειστηριασμό από την Intrum και η Mediterra Οινοποιητική, που άλλαξε χέρια με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 1.570.001 ευρώ. Ήταν από τις αγαπημένες επενδύσεις του μεγαλοεπιχειρηματία, καθώς υπήρξε λάτρης του καλού κρασιού.

Η κατάσχεση έγινε τον Μάιο του 2019 και από πέρυσι προγραμματίστηκε αρκετές φορές να βγει σε πλειστηριασμό, χωρίς αυτός να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους. Τελικά τον περασμένο Μάρτιο βγήκε στο σφυρί όλο το βιομηχανικό συγκρότημα της Mediterra Οινοποιητική – Creta Olympias Α.Ε. στην Κρήτη.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template