Jeff Bezos: O «κανόνας με τις δύο πίτσες» και τα άλλα μυστικά που τον έκαναν δισεκατομμυριούχο

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022


Ιδιοφυής τεχνολόγος και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Jeff Bezos δεν είναι μόνο ένας γκουρού του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά ένας παντοδύναμος θνητός.


Παρ΄ότι μάλιστα ο ίδιος παραιτήθηκε πέρσι από τον ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Amazon, εξακολουθεί να παραμένει ιδιοκτήτης της αεροδιαστημικής εταιρείας Blue Origin καθώς και της εφημερίδας The Washington Post. Η καθαρή του αξία υπολογίζεται σε περίπου 122 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πώς γίνεσαι όμως από το μηδέν, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ξεχωριστό στιλ ηγεσίας του έχει μεγάλη σχέση με αυτό.

Οι 14 αρχές

Η Amazon έχει ως γνωστόν 14 ηγετικές αρχές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εταιρείας και της λήψης αποφάσεων, όπως η «εμμονή με τον πελάτη», η «εφευρετικότητα και η απλούστεuση στις διαδικασίες». Αυτές οι αξίες αναδεικνύουν την πεποίθηση του Bezos ότι ένα ισχυρό σύνολο αρχών συμβάλλει στην επιτυχία και ότι οι ηγέτες πρέπει να λογοδοτούν στο αγοραστικό κοινό.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Bezos η τέταρτη ηγετική αρχή της Amazon είναι το «να έχεις δίκιο».

«Οι καλοί ηγέτες έχουν δίκιο», δήλωσε ο Bezos σε ομιλία του στο Σιάλτ το 2016 προσθέτοντας πως «δεν γίνεται να έχεις πάντα δίκιο, αλλά με εξάσκηση μπορείς να έχεις συχνά δίκιο».

Θάρρος, περιέργεια και… πάνω απ΄όλα ο πελάτης

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Νταρμουθ, Σίντνει Φινκελστάιν, «η άγραφη φιλοσοφία του Bezos είναι το θάρρος και η περιέργεια, δύο χαρακτηριστικά που έχουν οι περισσότεροι ηγέτες στον κόσμο».

Σε συνέντευξή του στο Insider το 2018, ο Bezos δήλωσε ότι ο χρόνος που πέρασε στο ράντσο των παππούδων του τον δίδαξε πόσο σημαντικό είναι να είσαι επινοητικός.

«Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, υπάρχει μια λύση», είχε πει.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που λέγεται πως έκανε ο Bezos ήταν πως στα meetings με τα στελέχη της Amazon άφηνε μία κενή θέση προκειμένου να μπορεί να «υποδύεται» τον πελάτη. Γι’ αυτόν μάλιστα ο πελάτης ήταν «το πιο σημαντικό πρόσωπο στο δωμάτιο».

O ίδιος διατήρησε επίσης τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Jeff@amazon.com και λέγεται ότι προωθούσε τα σχόλια των πελατών στα αρμόδια στελέχη της εταιρίας.

Συνεδριάσεις με “δύο πίτσες” και άλλοι κανόνες αποδοτικότητας

Ωστόσο ο Bezos λέγεται πως δεν ενθουσιαζόταν πολύ με τα meetings. Αντιθέτως προτιμούσε να παρευρίσκεται στα απολύτως απαραίτητα. Όταν όμως δεν μπορούσε να αποφύγει το meeting, εφάρμοζε τον «κανόνα με τις δύο πίτσες».

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα ένα meeting είχε τόσα άτομα όσα χρειάζονται για να φάνε δύο πίτσες. Με πιο απλά λόγια προτιμούσε λίγα άτομα στις συναντήσεις, καθώς πίστευε πως το αντίθετο δεν ήταν παραγωγικό.

Αυτό που κάνει τον Bezos να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο εξισορροπεί την τάση του για αποτελεσματικότητα με το θάρρος και την περιέργειά του, αναφέρει ο Φινκελστάιν.

Η δύναμη των «αδιέξοδων δρόμων»

Ένας άλλος βασικός πυλώνας της κουλτούρας της Amazon είναι η προσέγγιση της καινοτομίας στα «αδιέξοδα».

Το σκεπτικό λέει πως υπάρχουν κάποιες ιδέες που είναι αδιέξοδες. Ωστόσο αν κάποιος καταφέρει να κάνει τους πελάτες να αγκαλιάσουν έναν νέο τρόπο λειτουργίας, τότε δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο.

Η θεωρία βασίζεται στη γενική πεποίθηση του Bezos ότι πρέπει να δίνεται προσοχή σε αυτό που θέλουν οι πελάτες και όχι σε αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι. Ή, όπως το έθεσε ο ίδιος το 2004, «αν παρακολουθείτε τους ανταγωνιστές σας είναι απίθανο να εφεύρετε ένα σωρό πράγματα μόνοι σας».

Διατήρηση της νοοτροπίας της «πρώτης ημέρας»


Ο Φινκελστάιν δήλωσε ότι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του Bezos είναι ότι είναι ένας ψηφιακός ιθαγενής και όχι ένας… ψηφιακός μετανάστης.
«Η σημαντική ηγετική νοοτροπία που επέτρεψε στην Amazon την επιτυχία της είναι η νοοτροπία της πρώτης και της δεύτερης ημέρας.

Τι σήμαινει αυτό; Πως ο Bezos διοικούσε την Amazon σαν να επρόκειτο για μία νεοσύστατη επιχείρηση. Ήταν ιδιαίτερα λιτός δηλαδή όσον αφορά τα έξοδα της εταιρίας, ενώ δεν υπήρχαν δωρεάν γεύματα, όπως σε άλλες εταιρίες και κανένα από τα στελέχη δεν πετούσε στην πρώτη θέση. Μάλιστα ακόμη και ο ίδιος ο Bezos είχε αγοράσει ένα τζετ με δικά του χρήματα.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template