Wall Street: Πτώση για δεύτερη εβδομάδα – Μεγάλο ερωτηματικό η ύφεση

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022


Με πτώση έκλεισε και σήμερα η Wall Street καθώς οι επενδυτές συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις καθώς η επιθετική στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ έφερε στο προσκήνιο την απειλή της ύφεσης το επόμενο έτος.

Ο Dow Jones υποχώρησε 282 μονάδες ή 0,85% στις 32.920,46 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,11% στις 3.852,36 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,97% στις 10.705,41 μονάδες.



Kαι οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών. Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 50 υποχωρεί 2,09%, ενώ το Δεκέμβριο οι απώλειες φθάνουν το 6%, καθώς απομακρύνονται οι ελπίδες για ένα ράλι του Άη-Βασίλη στο τέλος του έτους και στις αρχές του επόμενου. O Dow Jones και ο Nasdaq υποχώρησαν 1,7% και 2,7% αντίστοιχα.

Η συνεδρίαση ήταν εξαιρετική νευρική σήμερα καθώς λήγει μεγάλος όγκος σε οψιόν, που σύμφωνα με τη Goldman Sachs φθάνει την αξία των 2,6 τρισ.δολαρίων, το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών. Προς στιγμή, οι απώλειες του Dow Jones έφθασαν τις 547,63 μονάδες, για να μετριαστούν προς το κλείσιμο.


Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη ο Dow έχει βουλιάξει κατά 1.300 μονάδες και σε αυτό δεν βοηθά ο Δεκέμβριος καθότι ήδη πολλοί traders έχουν αποχωρήσει για διακοπές με τον όγκο να είναι εξαιρετικά μικρός και η όποια μεταβολή να γίνεται πιο έντονη.

To sell off διευρύνθηκε σε όλους τους κλάδους με μόνο 11 εταιρείες του S&P 500 να καταγράφουν άνοδο. Το real estate και τα επιλεγμένα καταναλωτικά είδη επλήγησαν περισσότερο, με πτώση άνω του 3,5% και 2% αντίστοιχα.

Από τις λιγοστές εξαιρέσεις η Meta που ενισχύθηκε περίπου 3% από τη στιγμή που η JPMorgan αναβάθμισε την επενδυτική αξιολόγηση της εταιρείας social media σε overweight από ουδέτερη. Το ίδιο και η Adobe, που ενισχύθηκε περισσότερο από 3% καθώς η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε κέρδη τέταρτου τριμήνου οικονομικής χρήσης καλύτερα των προσδοκιών.


Το μήνυμα των κεντρικών τραπεζών

Το μήνυμα που έδωσαν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα ήταν απόλυτα σαφές: ο υφιστάμενος κύκλος αύξησης των επιτοκίων απέχει ακόμη μακριά από το τέλος του, παρά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο Τζόρτζ Σαραβέλος, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων για το ξένο συνάλλαγμα στη Deutsche Bank, αναφέρει ότι στις αρχές του 2022 το βασικό ήταν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Τώρα όμως οι κεντρικές τράπεζες το έχουν κάνει αυτό, το σημείο αναφοράς για το 2023 είναι διαφορετικό, να αποφευχθεί μία μείωση των επιτοκίων, αναφέρει ο αναλυτής.

«Η αγορά ριψοκίνδυνου ενεργητικού με την προϋπόθεση της εξασθένησης του πληθωρισμού δημιουργεί την εξής αντίφαση: η χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που συνεπάγεται υπονομεύει το ίδιο το επιχείρημα της αποδυνάμωσης του πληθωρισμού»,
αναφέρει.
πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template