Στα 70 δισ. η «τρύπα» του ομίλου Adani – «Στοχευμένη επίθεση» από το αμερικανικό fund

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023


Βαθαίνει η πληγή στην επιχειρηματική αυτοκρατορία της Ινδίας, την Adani Group, μετά την έκθεση της αμερικανικής Hindenburg Research, η οποία κατά τον όμιλο αποτέλεσε «στοχευμένη επίθεση».


Μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, αποτέλεσμα διετούς έρευνας, η οποία κατέληγε πως ο πολυσχιδής όμιλος Adani έχει διατελέσει τη μεγαλύτερη απάτη στην επιχειρηματική ιστορία, η μετοχική του αξία έχει συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 70 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η περιουσία του επικεφαλής του ομίλου και πλουσιότερου άνδρα της Ασίας, Γκαουτάμ Αντάνι, έχει συρρικνωθεί κατά 30 δισ. δολάρια.

Η αντίδραση

Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Hindenburg Research αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για «επαίσχυντη λογιστική απάτη, χειραγώγηση αγοράς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Μερικές ώρες μετά τη δημοσίευση, ο ινδικός όμιλος δήλωσε ότι η έκθεση ήταν αβάσιμη και κακοήθης, ενώ την Πέμπτη δήλωσε ότι ενδέχεται να κινηθεί δικαστικά. 

Χθες, ο όμιλος εξέδωσε απάντηση περίπου 400 σελίδων, όπου ανέφερε ότι οι κατηγορίες ήταν «αβάσιμες και δυσφημιστικές» και ότι η αμερικανική εταιρεία έχει κρυφά κίνητρα, ψάχνοντας τρόπους να επωφεληθεί από την κατάρρευση της Adani.

Μία σανίδα σωτηρίας

Η έκθεση της Hindenburg Research δημοσιεύθηκε ενόσω ο όμιλος προσπαθεί να διευρύνει το επενδυτικό του δίκτυο μέσω πώλησης μετοχών αξίας 2,5 δισ. δολαρίων. Είχε ήδη αρχίσει να προσελκύει επενδυτές πριν τη δημοσίευση της έκθεσης, αλλά στη συνέχεια υπήρχαν ανησυχίες για μείωση του ενδιαφέροντος.
Σήμερα όμως η IHC., την οποία ελέγχει μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, δήλωσε ότι θα επενδύσει 400 εκατ. δολάρια, καλύπτοντας έτσι περίπου το 16% της συνολικής προσφοράς. «Το ενδιαφέρον μας στον όμιλο Adani οδηγείται από την αυτοπεποίθησή μας και την εμπιστοσύνη στις αξίες της Adani Enterprises. Βλέπουμε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο και προστιθέμενη αξία για τους μετόχους μας», δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της IHC, Syed Basar Shueb.

Στόχος της επένδυσης είναι η διαφοροποίηση της δραστηριότητάς της IHC, καθώς και η αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Νότιο Αμερική.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template