Πως έσκασε με κρότο η πανδημική φούσκα των Big Tech: Οι παινεμένοι δισεκατομμυριούχοι δεν πρόβλεψαν το γκρεμό μπροστά τους

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023


Tον Ιανουάριο του 2021, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella,
μιλούσε με θριαμβευτικούς τόνους για το πώς το πρώτο έτος της πανδημίας είχε πυροδοτήσει μια εκπληκτική στροφή προς τις διαδικτυακές υπηρεσίες, προς όφελος της εταιρείας του. «Αυτό που είδαμε τον περασμένο χρόνο είναι η αυγή ενός δεύτερου κύματος ψηφιακού μετασχηματισμού που σαρώνει κάθε εταιρεία και κάθε κλάδο», έλεγε.

Από την Clare Duffy/CNN

Δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση φαίνεται να έχει αντιστραφεί δραματικά. Αυτή την εβδομάδα, η Microsoft ανέφερε ότι σχεδιάζει να απολύσει 10.000 υπαλλήλους της, καθώς οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τις ψηφιακές τους δαπάνες στην εποχή της πανδημίας και αντιμετωπίζουν ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα. Οι πελάτες της Microsoft, ανέφερε ο Nadella, προσπαθούν πλέον «να κάνουν περισσότερα με λιγότερα».

Η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρεία που βιώνει μια τόσο δραματική ανατροπή. Μέρες αργότερα, η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet ακολούθησε το παράδειγμά της, λέγοντας ότι σχεδιάζει να περικόψει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 6% του προσωπικού της.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Amazon, η Google, η Microsoft και η μητρική Meta του Facebook ανακοίνωσαν σχέδια για αποκοπή περισσότερων από 50.000 εργαζομένων συνολικά, μια ακραία δρματική ανατροπή από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, όταν οι τεχνολογικοί γίγαντες αυξάνονταν με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση από αμέτρητα νοικοκυριά που ζούσαν, ψώνιζαν και εργάζονταν μέσω του διαδικτύου. Εκείνη την περίοδο, πολλοί ηγέτες της τεχνολογίας φαινόταν ότι περίμεναν ότι η ανάπτυξη θα συνεχίζονταν αμείωτη.




Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, η Amazon (AMZN) είχε υπερδιπλασιάσει το εταιρικό της προσωπικό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, προσλαμβάνοντας περισσότερους από μισό εκατομμύριο επιπλέον εργαζομένους και διευρύνοντας κατά πολύ το αποτύπωμα των αποθηκών της. Η Meta σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων της μεταξύ Μαρτίου 2020 και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Η Microsoft (MSFT) και η Google (GOOGL GOOGLE) προσέλαβαν επίσης χιλιάδες επιπλέον εργαζομένους, όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Salesforce (CRM), η Snap (SNAP) και το Twitter, οι οποίες ανακοίνωσαν επίσης απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά πολλοί από αυτούς τους ίδιους ηγέτες φαίνεται να εκτίμησαν λανθασμένα πόσο θα συνεχιζόταν η ανάπτυξη, που υποκινούνταν από την πανδημία, όταν οι άνθρωποι θα επέστρεφαν στην καθημερινότητα τους εκτός διαδικτυακής σύνδεσης.

Τους τελευταίους μήνες, τα υψηλότερα επιτόκια, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση που προκάλεσαν υποχώρηση στις διαφημιστικές και καταναλωτικές δαπάνες έχουν επιβαρύνει τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας. Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν τώρα μονοψήφια αύξηση εσόδων κατά τη διάρκεια του πολύ σημαντικού τριμήνου του Δεκεμβρίου για την Google, τη Microsoft και την Amazon και πτώση για τη Meta και την Apple, όταν θα αναφέρουν τα κέρδη τους τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.


Οι πρόσφατες περικοπές, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιστοιχούν σε ένα σχετικά μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού εργαζομένων κάθε εταιρείας, διαγράφοντας ουσιαστικά τα κέρδη του τελευταίου έτους για ορισμένους, αλλά αφήνοντάς τους με δεκάδες ή σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες εναπομείναντες εργαζομένους. Ωστόσο, ανατρέπει τις ζωές πολλών εργαζομένων που πλέον μένουν να αναζητούν νέες θέσεις εργασίας μετά την έξοδο από τις εταιρείες τους μετά από μια περίοδο φαινομενικά απεριόριστης ανάπτυξης.



«Από το να ήταν στην κορυφή του κόσμου έπρεπε να λάβουν κάποιες πραγματικά δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο Scott Kessler, παγκόσμιος επικεφαλής στον τομέα της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών στην επενδυτική εταιρεία Third Bridge. «Για να δούμε αυτή τη δραματική αντιστροφή των τύχων… δεν είναι μόνο το μέγεθος αυτών των κινήσεων αλλά η ταχύτητα τους. Είδαμε μεγάλες εταιρείες να παίρνουν λάθος στρατηγικές αποφάσεις σε λάθος στιγμές».

Η Apple (AAPL) παραμένει η μόνη από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει απολύσεις, αν και η κατασκευάστρια του iPhone φέρεται να έχει θεσπίσει πάγωμα προσλήψεων σε όλους τους τομείς εκτός από την έρευνα και την ανάπτυξη. Η Apple (AAPL) αύξησε το προσωπικό της κατά 20% από το 2019 έως το περασμένο έτος, σημαντικά λιγότερο από ορισμένους από τους ομολόγους της.

«Έχουν υιοθετήσει μια πιο φαινομενικά στοχαστική προσέγγιση για την πρόσληψη και τη συνολική διαχείριση της εταιρείας», είπε ο Kessler.

Οι CEOs της τεχνολογίας, από τον Mark Zuckerberg της Meta μέχρι τον Marc Benioff της Salesforce, έχουν κατηγορήσει τους εαυτούς τους για τις υπερβολικές προσλήψεις στις αρχές της πανδημίας και ότι παρερμήνευσαν το πώς θα μειωνόταν η αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα τους μόλις θα χαλάρωναν οι περιορισμοί της Covid-19. Ο Pichai, την Παρασκευή, ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις περικοπές της Alphabet και είπε ότι σχεδιάζει να επαναφέρει την εστίαση της εταιρείας στις βασικές της δραστηριότητες και στις «υψηλές προτεραιότητές της».

«Το γεγονός ότι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις ζωές των υπαλλήλων της Google με βαραίνει πολύ και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ», ανέφερε σε ένα email προς τους υπαλλήλους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας την Παρασκευή.



Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κανένας από τους Διευθύνοντες Σύμβουλους εταιρειών Big Tech που επιβλέπουν τώρα τις απολύσεις δεν φαίνεται να έχει πληγεί από οποιαδήποτε αλλαγή στην αποζημίωση ή τον τίτλο του.

Οι ανακοινώσεις για απολύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας είναι πιθανό να συνεχιστούν και στην επερχόμενη σεζόν, είπε ο Kessler, εν μέσω συνεχιζόμενων οικονομικών προειδοποιητικών ενδείξεων. Και ακόμη και εταιρείες που μπορεί να μην αισθάνονται ακόμη τον πόνο μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων στην περικοπή του εργατικού τους δυναμικού.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα στοιχείο [κάποιες εταιρείες να λένε]: “Μπορεί να μην το βλέπουμε τώρα, αλλά όλες αυτές οι άλλες μεγάλες εταιρείες, αυτές οι εταιρείες με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε, τις οποίες γνωρίζουμε, τις οποίες σεβόμαστε, κάνουν αυτού του είδους τις ενέργειες, οπότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε ανάλογα”», κατέληξε ο Kessler.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template