Budd Dwyer -Μια αυτοκτονία απο ενα έντιμο άνθρωπο σε απευθείας μετάδοση – «Σας αγαπώ, αντίο»

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023


Ήταν πριν 36 χρόνια ακριβώς, σαν σήμερα, όταν οι τηλεθεατές έγιναν μάρτυρες μιας αυτοκτονίας σε ζωντανή μετάδοση, μια εικόνα που σίγουρα δεν σβήστηκε ποτέ από τη μνήμη τους.


Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιανουαρίου του 1987 όταν ο Budd Dwyer , ένας πολιτικός, έβγαλε όπλο την ώρα μιας ομιλίας του και έβαλε τέλος στη ζώνη του.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η Πενσυλβάνια ανακάλυψε ότι οι κρατικοί της υπάλληλοι είχαν πληρώσει υπερβολικά ομοσπονδιακούς φόρους λόγω σφαλμάτων στην κρατική παρακράτηση πριν από τη διοίκηση του Ντουάιερ.

Απαιτήθηκε ένα συμβόλαιο ανάκτησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να καθοριστεί η αποζημίωση που έπρεπε να δοθεί σε κάθε εργαζόμενο.



Το 1986, ο Ντουάιερ καταδικάστηκε για δωροδοκία από Computer Technology Associates (CTA) για να τους αναθέσει τη σύμβαση.

Κρίθηκε ένοχος για 11 κατηγορίες συνωμοσίας , απάτης αλληλογραφίας , ψευδορκίας και διακρατικής μεταφοράς σε βοήθεια εκβιασμού και είχε προγραμματιστεί να καταδικαστεί στις 23 Ιανουαρίου 1987.

Η μοιραία συνέντευξη Τύπου

Σε μια συνάντηση στο σπίτι του στις 15 Ιανουαρίου 1987, ο Ντουάιερ συζήτησε την ιδέα μιας συνέντευξης Τύπου.

Το επόμενο πρωί, ο Ντουάιερ πήγε στη συνέντευξη Τύπου όπως είχε προγραμματιστεί. Στεκόταν πίσω από ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι που τον χώριζε από εννέα τηλεοπτικές κάμερες, τέσσερις φωτογράφους της υπηρεσίας καλωδίων και περίπου 20 ρεπόρτερ τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εφημερίδων. Άρχισε να διαβάζει από ένα έτοιμο κείμενο 21 σελίδων, ενώ οι βοηθοί παρέδωσαν μια έκδοση 20 σελίδων στα μέσα ενημέρωσης. Η τελευταία σελίδα αναμενόταν να είναι η ανακοίνωσή του ότι θα παραιτηθεί.



Νευρικός και ταραγμένος, ο Ντουάιερ δήλωσε ξανά την αθωότητά του και κατηγόρησε τον εν ενεργεία εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζέιμς Γουέστ, πράκτορες του FBI, τον δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Μάλκολμ Μιούιρ , τα μέσα ενημέρωσης και άλλους ότι αμαύρωσαν το δικαστικό σύστημα και τον κατέστρεψαν.

Αυτή η ομιλία διήρκεσε σχεδόν 30 λεπτά και περίπου στα μισά της διαδρομής, χωρίς εμφανές τέλος, μερικοί από τους συγκεντρωμένους τύπους άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους και να φεύγουν. Ο Ντουάιερ όταν το κατάλαβε διέκοψε και είπε: «Όσοι αφήνετε τις κάμερές σας, νομίζω ότι πρέπει να μείνετε γιατί δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Η τελευταία σελίδα

Μόλις έφτασε στην τελευταία σελίδα της δήλωσής του, η οποία δεν είχε διανεμηθεί στον Τύπο ούτε στον γραμματέα Τύπου, ο Ντουάιερ σταμάτησε. «… και είμαι στην τελευταία σελίδα τώρα…».

«Πείτε την ιστορία μου σε κάθε ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό και σε κάθε εφημερίδα και περιοδικό στις ΗΠΑ. Παρακαλώ φύγετε αμέσως εάν έχετε αδύναμο στομάχι, καθώς δεν θέλω να προκαλέσω σωματική ή ψυχική δυσφορία. Joanne, Rob, DeeDee – Σ ‘αγαπώ! Σας ευχαριστώ που κάνατε τη ζωή μου τόσο ευτυχισμένη. Αντίο σε όλους σας με την καταμέτρηση του 3. Βεβαιωθείτε ότι η θυσία της ζωής μου δεν είναι μάταιη».


Η αυτοκτονία

Αφού τελείωσε την ομιλία του και μοίρασε τις σημειώσεις στους υπαλλήλους του, ο Ντουάιερ δημιούργησε έβγαλε έναν με ένα περίστροφο Model 19 .357 Magnum μέσα. Όταν το πλήθος στο δωμάτιο είδε τι είχε βγάλει ο Ντουάιερ από τον φάκελο, η διάθεση άλλαξε αμέσως από μια αναμονή για να δει αν θα παραιτηθεί από το γραφείο του σε κατάσταση πανικού, καθώς κανείς δεν ήξερε τι σχεδίαζε να κάνει με το όπλο.

Οι δημοσιογράφοι David Morris του Associated Press, Thom Cole του UPI και Gary Warner της απογευματινής εφημερίδας The Pittsburgh Press ήταν στο πίσω μέρος της αίθουσας, περιμένοντας τον Ντουάιερ να πει ότι είχε παραιτηθεί, ώστε να τρέξουν στο διάδρομο στα τηλέφωνα για να δώσουν την είδηση.

Οι συντάκτες θα μπορούσαν να δημοσιεύσουν προ-γραμμένες ιστορίες και να προσθέσουν το άμεσο απόσπασμα του Ντουάιερ. Όταν ο Ντουάιερ απασφάλισε το όπλο, οι τρεις έτρεξαν στο διάδρομο και επιχείρησαν να φωνάξουν αστυνομικούς να παρέμβουν.

Ο Ντουάιερ στηρίχτηκε στον τοίχο, κρατώντας το όπλο κοντά στο σώμα του και είπε ήρεμα: «Παρακαλώ, φύγετε από το δωμάτιο αν αυτό πρόκειται να σας επηρεάσει».

Μεταξύ αυτών που έμειναν, κάποιοι παρακάλεσαν τον Ντουάιερ να παραδώσει το όπλο, ενώ άλλοι προσπάθησαν να τον πλησιάσουν και να αρπάξουν το όπλο. Ο Ντουάιερ προειδοποίησε για οποιαδήποτε ενέργεια, αναφωνώντας τα τελευταία του λόγια : «Μην, μην, μην, αυτό θα βλάψει κάποιον»

Ο Ντουάιερ έβαλε γρήγορα το στόμιο του όπλου στο στόμα του και τράβηξε τη σκανδάλη, πυροβολώντας μια φορά. Κατέρρευσε στο πάτωμα, νεκρός.
Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template