Οι ΗΠΑ έχουν να πληρώσουν όλο το Χρέος τους από το 1835. [Ανάλυση που σε αφορά από τη The Wall Street Journal]

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023


Tετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023. Μια ανάλυση του αμερικανικού χρέους η οποία σε αφορά.

Τι είναι αυτό που ωθεί το εθνικό χρέος στα όριά του;
Η επικείμενη ανάγκη να αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους ανανεώνει τη συζήτηση για τους ομοσπονδιακούς φόρους και τις δαπάνες

Το χρέος των ΗΠΑ που κατέχεται από το κοινό ως μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα τέλη Ιανουαρίου 2020, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος πάνω από 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.



Τα ειδικά λογιστικά μέτρα για την αποφυγή παραβίασης του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξαντληθούν ήδη από τον Ιούνιο-σημειώνουν στο ρεπορτάζ τους στη The Wall Street Journal οι James Benedict και Anthony DeBarros

Όταν οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπερβαίνουν τα έσοδα, δημιουργώντας δημοσιονομικό έλλειμμα, οι ΗΠΑ καλύπτουν το κενό πουλώντας τίτλους, όπως ομόλογα του Δημοσίου. Το εθνικό χρέος είναι η συσσώρευση όλων των προηγούμενων ελλειμμάτων συν τους τόκους που οφείλονται στο χρέος που προκύπτει. Η μέτρηση του χρέους ως μεριδίου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος επιτρέπει τη σύγκριση του επιπέδου του χρέους διαχρονικά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ και για συγκρίσεις με τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ άλλων χωρών.



Το ομοσπονδιακό χρέος που κατέχει το δημόσιο, μη συμπεριλαμβανομένων των ενδοκυβερνητικών συμμετοχών, έφτασε στο 100,3% του ΑΕΠ το 2020, αποτέλεσμα μιας δημοσιονομικής απάντησης πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην πανδημία του κορωνοϊού και της απότομης πτώσης της οικονομικής παραγωγής. 

Οι οικονομικές πτώσεις συχνά επεκτείνουν το έλλειμμα σε δύο μέτωπα – η κυβέρνηση δαπανά περισσότερα σε κοινωνικά προγράμματα και χρηματοπιστωτική σταθεροποίηση, και μια οικονομία ψύξης μειώνει τα φορολογικά έσοδα ακόμα κι αν οι συντελεστές δεν έχουν αλλάξει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ετήσια ελλείμματα για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους – είχαν 75 εκατομμύρια δολάρια σε χρέη από τον Επαναστατικό Πόλεμο – και δεν έχουν πληρώσει όλο το χρέος τους από το 1835. Η τελευταία φορά που το έθνος έφερε περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε ήταν 2001.

Στη δεκαετία του 1990, οι κρατικές εισπράξεις αυξήθηκαν ταχύτερα από τις δαπάνες, ενώ η επίδραση των αυξήσεων φόρων και των δαπανών ελέγχεται από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και την ψήφιση του νόμου περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του 1997. Αλλά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους και αύξησε τις δαπάνες, δημιουργώντας ξανά ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα έως το 2002.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για δημοσιονομικά κίνητρα και οικονομική στήριξη για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Εν τω μεταξύ, μεταξύ των οικονομικών ετών 2007 και 2009, μια αδύναμη οικονομία προκάλεσε πτώση των εσόδων κατά 18%, με την κυβέρνηση να μειώνει επίσης φόρους το 2017. Το συνολικό χρέος υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2007 και 2018.


Η κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19, τόσο σε προγράμματα κοινωνικής ασφάλειας όσο και σε οικονομική σταθεροποίηση.
Σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, ενισχύθηκαν από μια ισχυρή χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο, τα έξοδα επισκίασαν αυτά τα κέρδη.

Οι ευκαιρίες περικοπής του κόστους είναι περιορισμένες, με μόνο το ένα τρίτο περίπου των ομοσπονδιακών δαπανών να χαρακτηρίζονται ως διακριτικές, που απαιτούν έγκριση από το Κογκρέσο μέσω ετήσιων λογαριασμών πιστώσεων. Το υπόλοιπο είναι υποχρεωτική δαπάνη και περιλαμβάνει δικαιώματα όπως Medicare, Medicaid και Κοινωνική Ασφάλιση.

Η κοινωνική ασφάλιση προβλεπόταν να αντιπροσωπεύει το 21% των δαπανών το 2022, σύμφωνα με το CBO, και μαζί με το Medicare ήταν πάνω από το ένα τρίτο των δαπανών. Το ποσοστό κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να αυξηθεί στο 24% το 2027, καθώς η γήρανση του πληθυσμού αυξάνει το κόστος και των δύο προγραμμάτων. Η εθνική άμυνα αντιπροσωπεύει το 13% των δαπανών και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα μη δικαιώματος.

Το CBO (Congressional Budget Office) αναμένει επίσης ότι οι καθαροί τόκοι θα αντιπροσωπεύουν το 11% των δαπανών έως το 2027, από 7% το 2022.

Τι είναι το CBO

Από το 1975, το CBO παράγει ανεξάρτητες αναλύσεις δημοσιονομικών και οικονομικών θεμάτων για να υποστηρίξει τη διαδικασία προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Κάθε χρόνο, οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές προϋπολογισμού του οργανισμού παράγουν δεκάδες εκθέσεις και εκατοντάδες εκτιμήσεις κόστους για την προτεινόμενη νομοθεσία.

Το CBO είναι αυστηρά ακομμάτιστο. διεξάγει αντικειμενική, αμερόληπτη ανάλυση· και προσλαμβάνει τους υπαλλήλους της αποκλειστικά με βάση την επαγγελματική τους ικανότητα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές πεποιθήσεις. Το CBO δεν κάνει συστάσεις πολιτικής και κάθε έκθεση και εκτίμηση κόστους συνοψίζει τη μεθοδολογία που βασίζεται στην ανάλυση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δέσμευση του CBO (Congressional Budget Office) για αντικειμενικότητα και διαφάνεια.

Το έργο του CBO ακολουθεί διαδικασίες που καθορίζονται στον Νόμο του Κογκρέσου για τον Έλεγχο Προϋπολογισμού και Κατακράτησης του 1974 (που ίδρυσε την υπηρεσία) ή αναπτύχθηκε από τον οργανισμό σε συνεννόηση με τις Επιτροπές Προϋπολογισμού της Βουλής και της Γερουσίας και την ηγεσία του Κογκρέσου.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template