Αυτός είναι ο πιο δύσκολος αγώνας αντοχής στον κόσμο και είναι μόνο για 290 άτομα – Ενα τρίαθλο στόχος ζωής

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Της Μάρθας Κορινθίου
«Αυτός ο αγώνας δεν είναι για σένα. Αυτός ο αγώνας δεν είναι για όλους. Είναι για τους αποφασισμένους, τους επίμονους, τους πεισματάρηδες» ξεκαθαρίζει το Norseman, o πιο δύσκολος αγώνας τριάθλου στον κόσμο. Οι 290 τυχεροί που επιλέγονται κάθε χρόνο από τους χιλιάδες αιτούντες, πρέπει να καλύψουν 3,8 χλμ. κολύμβησης, 180 χλμ. ποδηλασίας και 42 χλμ. τρεξίματος σε μία ημέρα, στο άγριο νορβηγικό τοπίο.




Προετοιμασία των αθλητών πριν από την έναρξη του Isklar Norseman Extreme Triathlon στο Eidfjord της Νορβηγίας




250 αθλητές ετοιμάζονται να βουτήξουν στα νερά του φιορδ κατά τη διάρκεια του Norseman Xtreme Triathlon




















Το όραμα που είχε ο ιδρυτής του Norseman, Hårek Stranheim στην αλλαγή της χιλιετίας ήταν να διοργανώσει κάτι μοναδικό: «Εναν αγώνα εντελώς διαφορετικό, ένα ταξίδι στην πιο όμορφη φύση της Νορβηγίας, όπου η εμπειρία θα είναι πιο σημαντική από τον χρόνο τερματισμού. Εναν αγώνα που θα τερματίζει στην κορυφή ενός βουνού, και θα είναι το πιο δύσκολο τρίαθλο πλήρους απόστασης στον πλανήτη Γη». Εκείνα τα χρόνια, η Νορβηγία είχε ελάχιστους ενεργούς τριαθλητές. Ο Stranheim ήθελε να σχεδιάσει έναν αγώνα που θα προσέλκυε Γερμανούς τριαθλητές, οι οποίοι, όπως λέει «θα έδειχναν στους Νορβηγούς τι χάνουν». Στις 19 Ιουλίου 2003, μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, 21 άνδρες άκουσαν τον ήχο από το πιστόλι εκκίνησης και βούτηξαν στα νερά του φιόρδ Hardanger. Το νερό ήταν ζεστό, ο καιρός αίθριος και ο Christian Houge-Thiis ήταν ο νικητής με χρόνο 12 ώρες και 48 λεπτά.





Από φιορδ σε κορυφή, όταν οι αθλητές περνούν τη γραμμή τερματισμού, έχουν ολοκληρώσει έναν αγώνα με συνολική υψομετρική διαφορά 5.000 μέτρα. Ενα κατόρθωμα που ξεκινά από το επίπεδο της θάλασσας, με τους αθλητές να πηδούν στο νερό από τέσσερα μέτρα υψόμετρο από ένα πλοίο, και να κολυμπούν στα κρύα νερά του Hardangerfjord, για 3.800 μ. Στη συνέχεια, διασχίζουν με ποδήλατο το οροπέδιο Hardangervidda, μια ατέλειωτη έκταση παρθένου τοπίου που ορίζεται από παγετώνες, απόκρημνες κορυφές, λίμνες και ποτάμια για να ξεκινήσουν έναν μαραθώνιο που τερματίζει στην βραχώδη κορυφή του βουνού Gaustatoppen, στα 1.850 μέτρα υψόμετρο.

«Μια μεγάλη ημέρα σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Νορβηγίας», ο αγώνας Norseman δοκιμάζει τα όρια, τις αντοχές και την πίστη των ανθρώπων. Το νερό στο φιόρδ είναι κρύο, καθαρό και ελαφρώς αλατισμένο και ο καιρός μπορεί να είναι οτιδήποτε, από λιακάδα μέχρι χιονοθύελλα, μερικές φορές όλα αυτά μαζί μέσα στην ίδια μέρα. Η άγρια ζωή αποκαλύπτεται στα μάτια των αθλητών -αν είναι πραγματικά τυχεροί, θα δουν φώκιες, όρκες και ταράνδους.




Τριαθλητής διασχίζει με ποδήλατο το οροπέδιο Hardangervidda στο Eodfjord, Νορβηγία




Οι τριαθλητές καλούνται να καλύψουν με ποδήλατο απόσταση 180 χλμ.







Τα πρώτα 40 χλμ. είναι ανηφορικά φτάνοντας τα 1.200 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Στο Norseman, είναι μόνο ο αθλητής και η φύση. «Δεν υπάρχει κανένας που να σε βλέπει, να σε ακούει ή να σε επευφημεί. Είστε μόνο εσείς, και η θέληση να φτάσετε στη γραμμή του τερματισμού» εξηγούν οι διοργανωτές. Οι κοινότητες του χωριού Eidfjord (απ’ όπου ξεκινά ο αγώνας) και της κωμόπολης Rjukan επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον αγώνα από τα πρώτα χρόνια. Οι διοργανωτές, οι ντόπιοι, οι φίλοι και οι οικογένειες των αθλητών είναι μια ενωμένη ομάδα που συμμετέχει σε έναν φόρο τιμής στο τρίαθλο, στον πιο συναρπαστικό αγώνα που γίνεται στη γη.


Ποτέ δεν θα είσαι τέλεια προετοιμασμένος για όλα όσα έχεις να αντιμετωπίσεις στον αγώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Stranheim, μαζί με τον Jorge Melau, Safety Director του Νοrseman αποκαλούν τους λόφους που οδηγούν στην κορυφή του βουνού Gausta, “zombie hills”. Είναι το κατάλληλο όνομα, λένε, αφού οι αθλητές όταν εμφανίζονται σε εκείνους τους λόφους, μοιάζουν με ζόμπι… Γι’ αυτό οι διοργανωτές ετοιμάζουν μια σειρά βίντεο με τίτλο Υοu Are Not Ready, στα οποία οι αθλητές μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα που δεν θα είχαν φανταστεί ποτέ: όπως για παράδειγμα, ότι μετά την κολύμβηση, τα δάχτυλά τους είναι τόσο παγωμένα, ώστε το βγάλσιμο της στολής είναι ένας μικρός άθλος και ο χειρισμός του ποδηλάτου δυσκολότερος.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στον αγώνα. Το 2015, η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνούσε τους 9,8 βαθμούς Κελσίου. Εκτιμώντας, μετά από μελέτες, ότι οι περισσότεροι αρχάριοι θα υπέφεραν από υποθερμία, αποφάσισαν να μειώσουν τον αγώνα κολύμβησης στο μισό (1.900 μέτρα).



Κατα την διάρκεια του μαραθωνίου ο καιρός μπορεί να αλλάξει γρήγορα από ηλιοφάνεια σε βροχή, ομίχλη, ακόμη και σε χιονοπτώσεις





Η δυσκολία, η διάρκεια και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες καθιστούν το Norseman, το τέλειο πεδίο έρευνας για την ανθρώπινη φυσιολογία. Μια ομάδα ερευνητών φτάνει κάθε χρόνο σε αυτή την απομακρυσμένη γωνιά της Νορβηγίας για να μελετήσει πως αντιδρά ο οργανισμός των αθλητών και να κάνει τους αγώνες πιο ασφαλείς.

Ο χρόνος είναι αμείλικτος: οι αθλητές δεν πρέπει να υπερβούν τις 2 ώρες και 15 λεπτά στο νερό, ούτε τις 12 ώρες μέχρι να ολοκληρώσουν το σκέλος της ποδηλασίας – αλλιώς κόβονται. Και μόνο οι πρώτοι 160 αθλητές που θα περάσουν από το 37,5o χιλιόμετρο του αγώνα τρεξίματος, θα λάβουν το μαύρο t-shirt “Norsemen” στην απονομή.

Ο Κωστής Καπόπουλος, συνιδρυτής τoυ PR & communication consulting agency W2Strategy, o oποίος έχει συμμετάσχει σε δύο αγώνες Ηalf Ironman και προπονείται για έναν ακόμα αγώνα τριάθλου που θα γίνει στην Ολλανδία φέτος το καλοκαίρι, εξηγεί: «Είναι ένας εξόχως πνευματικός αγώνας. Το σώμα αντιδρά και το μυαλό σου πρέπει να αντέχει. Κατά την διάρκεια του, σκέφτεσαι πολλές φορές να τα παρατήσεις κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η νίκη είναι να φτάσεις στον τερματισμό». Χρειάζεται πολύ σκληρή προετοιμασία για την συμμετοχή σε έναν αγώνα τριάθλου, με τουλάχιστον 20-25 ώρες την εβδομάδα προπόνηση για έξι μήνες.







Η Lucy Gossage από την Μ. Βρετανία κερδίζει το Xtri World Tour κατά την διάρκεια του Isklar Norseman Xtreme Triathlon, το 2019



Ο Νορβηγός Jon Saeveras Breivold τερματίζει πρώτος στο Zalaris Norseman Xtreme Triathlon, 2021


Φέτος, ο αγώνας Zalaris Norseman Xtreme Triathlon θα γίνει στις 5 Αυγούστου. Θα έχουν προηγηθεί φιλικοί αγώνες κολύμβησης και τρεξίματος, κινηματογραφικές βραδιές, ομιλίες και σεμινάρια για το σωστό ντύσιμο στην ποδηλασία, καθώς και εργαστήρια για τους υποστηρικτές των αθλητών: «Πώς να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες με το κινητό σου κατά την διάρκεια του αγώνα» και «Πώς να οδηγήσετε με ασφάλεια, χαρά και ταχύτητα τον αθλητή σας στην γραμμή τερματισμού». Mετά τον αγώνα, αθλητές και ομάδες support θα συναντηθούν για δείπνο στο oρεινό resort Gaustablikk Høyfjellshotell, ενώ το επόμενο πρωί θα γίνει η τελετή απονομής των t-shirt.

Το σήμα εκκίνησης για τον αγώνα των 226 χιλιομέτρων θα δοθεί στις πέντε το πρωί. Και για άλλη μια φορά, με φόντο την πάχνη, τα στενά φιόρδ και τις δυσπρόσιτες κορυφές, τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων θα ξεπεραστούν.

H συμμετοχή στον αγώνα κοστίζει 4.300 κορόνες Νορβηγίας, δηλαδή περίπου 397 ευρώ.
Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται τον Νοέμβριο, και ακολουθεί κλήρωση στην οποία κληρώνονται 215 αθλητές (εκ των οποίων μίνιμουμ 15% είναι γυναίκες). Συνολικά, οι συμμετοχές είναι 350, αλλά περίπου 265 αθλητές εμφανίζονται στον αγώνα.
Το Νοrseman έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της σειράς τρίαθλου ΧΤRI World Tour, που διοργανώνει extreme αγώνες σε όλο τον κόσμο.
https://nxtri.com/

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template