Εκτός νόμου στην Ελβετία οι συναλλαγές μόνο με πιστωτικές κάρτες, παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα – Δημοψήφισμα υπέρ μετρητών

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023


Όπως και στη γειτονική Γερμανία και Αυστρία, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι βασιλιάς στην Ελβετία, αν και πολύ μειωμένα. Αλλά οι Ελβετοί θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να ψηφίσουν για το αν θα διατηρήσουν τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα επ' αόριστον σε κυκλοφορία στη χώρα τους.



Αυτή είναι μια σπάνια θετική είδηση που, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, έχει λάβει σχεδόν καθόλου προσοχή πέρα από τα ελβετικά σύνορα.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μια ελβετική ομάδα πίεσης με ελευθεριακές τάσεις που ονομάζεται Swiss Freedom Movement (FBS) ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές (111.000) για να προκαλέσει εθνικό δημοψήφισμα για τη διατήρηση των μετρητών.
Εάν εγκριθεί, η πρωτοβουλία θα απαιτούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα νομίσματα και τα τραπεζογραμμάτια είναι πάντα διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.
Επιπλέον, οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του ελβετικού φράγκου με ένα άλλο νόμισμα - πιθανότατα αναφορά σε ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας - θα πρέπει επίσης να τεθεί σε ψηφοφορία.

Η ρήτρα για τα τραπεζογραμμάτια

Οι Ελβετοί πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η οικονομία τους δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα μετρητά, δήλωσε η ομάδα πίεσης, αφού συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές τη Δευτέρα για να προκαλέσει μια λαϊκή ψηφοφορία για το θέμα.
Το Free Switzerland Movement (FBS) λέει ότι τα μετρητά διαδραματίζουν συρρικνούμενο ρόλο σε πολλές οικονομίες, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές γίνονται μομόδρομος για συναλλαγές σε όλο και πιο ψηφιοποιημένες κοινωνίες, διευκολύνοντας το κράτος να παρακολουθεί τις ενέργειες των πολιτών του.

Θέλει να προστεθεί μια ρήτρα στον νόμο περί νομισμάτων της Ελβετίας, η οποία διέπει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση διαχειρίζονται την προσφορά χρήματος, ορίζοντας ότι μια «ικανή ποσότητα» τραπεζογραμματίων ή κερμάτων πρέπει να παραμένει πάντα σε κυκλοφορία…

Παρακολουθήσεις από το κράτος


Σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, η πρόταση θα γίνει νόμος εάν εγκριθεί από τους ψηφοφόρους, αν και η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα αποφάσιζαν πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.
Η FBS λέει ότι τα μετρητά διαδραματίζουν μειούμενο ρόλο σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, καθώς οι μέθοδοι ψηφιακών πληρωμών έρχονται στο προσκήνιο, διευκολύνοντας το κράτος και την κεντρική τράπεζα να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των πολιτών.
«Είναι σαφές ότι… η απαλλαγή από μετρητά δεν αγγίζει μόνο ζητήματα διαφάνειας, απλότητας ή ασφάλειας… αλλά εγκυμονεί επίσης έναν τεράστιο κίνδυνο ολοκληρωτικής επιτήρησης», δήλωσε ο πρόεδρος της FBS Richard Koller στον ιστότοπο της ομάδας.

Cash Still King...

Όπως και στη γειτονική Γερμανία και Αυστρία, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι βασιλιάς στην Ελβετία, αν και ο ρόλος τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας για τις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων, που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2020, το 97% των Ελβετών πολιτών εξακολουθούν να κρατούν μετρητά στο πορτοφόλι τους ή στο σπίτι για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, τα οποία είναι σημαντικά υψηλότερα από τις περισσότερες χώρες.

Το 40% των συναλλαγών εξακολουθούσαν να γίνονται με μετρητά, το οποίο είναι επίσης υψηλότερο από πολλούς από τους πιο χωρίς μετρητά ευρωπαίους γείτονες της Ελβετίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 15%), η Σουηδία (κάτω από 10%) και η Νορβηγία (3-4%, το χαμηλότερο επίπεδο χρήσης μετρητών στον κόσμο).
Αλλά αυτό μειώθηκε από περίπου 70% τρία χρόνια νωρίτερα.
Επιπλέον, όσον αφορά την αξία συναλλαγής, η χρεωστική κάρτα ξεπέρασε πρόσφατα τα μετρητά ως η μέθοδος πληρωμής με το υψηλότερο μερίδιο για μη επαναλαμβανόμενες πληρωμές.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι, όσον αφορά τον αριθμό των πληρωμών που έγιναν, τα μετρητά συνεχίζουν να είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται συχνότερα από τον ελβετικό πληθυσμό», δήλωσε ο Fritz Zurbrugge, τότε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.
«Σε σύγκριση με το 2017, ωστόσο, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα τρόπων πληρωμής, το μερίδιο χρήσης του έχει μειωθεί σημαντικά.

Η ώθηση με την πανδημία


Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε πρόσθετη ώθηση σε αυτή τη στροφή από τους τρόπους πληρωμής με μετρητά σε μη μετρητά».
Όπως γνωρίζουν καλά οι αναγνώστες, η πανδημία ενέτεινε γρήγορα τις προϋπάρχουσες δυνάμεις, κυρίως λόγω των αβάσιμων φόβων ότι τα μετρητά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εξάπλωση του COVID. Αυτοί οι φόβοι τροφοδοτήθηκαν και μεγεθύνθηκαν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι λιανοπωλητές (όπως το βρετανικό σούπερ μάρκετ Tesco) για να δικαιολογήσουν την ενθάρρυνση
όλους τους πελάτες να αποφύγουν τις πληρωμές με μετρητά.
Ακόμη και σήμερα, με τα περισσότερα μέτρα για τη δημόσια υγεία (τουλάχιστον της μη φαρμακευτικής ποικιλίας) να αποστέλλονται στο πίσω μέρος, οι λιανοπωλητές σε ορισμένες χώρες συνεχίζουν να απορρίπτουν μετρητά.



Τρία μοναδικά οφέλη από μετρητά, σύμφωνα με την SNB

Η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την πρωτοβουλία για τα μετρητά δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα της Ελβετίας δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία.

Υπογράμμισε επίσης τα ελευθεριακά διαπιστευτήρια του FSB, ενώ παρομοίασε την πρωτοβουλία μετρητών με την αποτυχημένη πρωτοβουλία κρατικού χρήματος του Ιουνίου 2018, επίσης γνωστή ως Vollgeld, η οποία προσπάθησε να θέσει τέλος στην τραπεζική αποθεματικών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας λογιστικού χρήματος στη εντολή (mandate) της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB).
Το SNB αντιτάχθηκε σε αυτό το δημοψήφισμα.
Δεν είναι ακόμη σαφές τι κάνει με την πρωτοβουλία για μετρητά.

Επισήμως, η κεντρική τράπεζα δεν έχει καμία προτίμηση ως προς το αν οι άνθρωποι πληρώνουν με μετρητά ή με ψηφιακές εναλλακτικές λύσεις.
Η ελευθερία επιλογής είναι αυτό που έχει σημασία.
Σε μια ομιλία του τον περασμένο Νοέμβριο με τίτλο «Δημοφιλές, αλλά υπό πίεση – Μετρητά στην ψηφιακή εποχή», ο Martin Schlegel, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SNB, τόνισε τρία βασικά πλεονεκτήματα που έχουν τα μετρητά έναντι των ψηφιακών πληρωμών:
Πρώτον, τα μετρητά κάνουν τη διαχείριση των χρημάτων σας σαφή και απλή.
Είναι πιο εύκολο να καταλάβετε σταθερά τις δαπάνες σας με χαρτονομίσματα και κέρματα.
Δεν έχετε παρά να ανοίξετε το πορτοφόλι σας για να δείτε αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά επιπλέον έξοδα.
Είναι δικαιολογημένο ότι οι γονείς συνήθως δίνουν στα παιδιά το χαρτζιλίκι τους σε μετρητά.
Αντίθετα, όταν κρατάτε μια πλαστική κάρτα μέχρι ένα τερματικό πληρωμής, το μόνο που βλέπετε είναι ένα ποσό που θα χρεωθεί από τον λογαριασμό σας κάποια στιγμή στο μέλλον.
Δεύτερον, χάρη στην απλότητα χρήσης τους, τα μετρητά επιτρέπουν σε όλους να συμμετέχουν στην οικονομία στην κοινωνική ζωή.
Δεν χρειάζεστε λογαριασμό ή κινητό τηλέφωνο για να πληρώσετε με κέρματα και τραπεζογραμμάτια, ούτε χρειάζεστε συγγένεια με την ψηφιακή τεχνολογία.
Τρίτον, όταν πληρώνετε με μετρητά, δεν χρειάζεται να δώσετε προσωπικά στοιχεία όπως το όνομα ή τον αριθμό της κάρτας σας.
Με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, ωστόσο, αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με τα πρόσωπα που πραγματοποιούν την πληρωμή και τη συμπεριφορά πληρωμής τους.
Για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτά τα οφέλη, ο Schlegel είπε ότι η SNB πρέπει να βοηθήσει στη διατήρηση της υποδομής μετρητών της Ελβετίας, η οποία περιλαμβάνει χειριστές επεξεργασίας μετρητών και εμπορικές τράπεζες. Σημαίνει επίσης τη διασφάλιση ότι τα καταστήματα συνεχίζουν να δέχονται χαρτονομίσματα και κέρματα για αγορές.

Αλλά πριν προλάβουμε, στην Ελβετία το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος δεν γίνεται αυτόματα νόμος. Όπως επεσήμανε ευγενικά ο αναγνώστης του NC Irrational, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η ελβετική κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, τα δικαστήρια και οι επίσημες υπηρεσίες έχουν καθυστερήσει ή/και αποδυναμώσει την ανεπιθύμητη νομοθεσία που εγκρίθηκε από το κοινό.


Διπλό νόμισμα και η πρόταση του ΔΝΤ

Το 2019, μια ανάρτηση ιστολογίου στον ιστότοπο του ΔΝΤ, με τίτλο «Cashing In: How to Make Negative Interest Rates Work», βασισμένη σε μελέτη του προσωπικού του ΔΝΤ, πρότεινε τη θέσπιση ενός συστήματος διπλού νομίσματος στο οποίο τα μετρητά θα υποτιμώνονταν σταδιακά έναντι του ηλεκτρονικού χρήματος, επομένως επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να ορίσει «όσο αρνητικό επιτόκιο είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση μιας ύφεσης, χωρίς να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας αντικαταστάσεις σε μετρητά».
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι συντάκτες της ανάρτησης, η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος «θα απαιτούσε σημαντικές τροποποιήσεις του χρηματοπιστωτικού και νομικού συστήματος» σε κάθε χώρα.
«Συγκεκριμένα», συνεχίζουν, «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θεμελιώδη ζητήματα που σχετίζονται με το νομισματικό δίκαιο και θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέπεια με το νομικό πλαίσιο του ΔΝΤ.
Επίσης, θα απαιτούσε μια τεράστια προσπάθεια επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών συστήμάτων».
Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες, εάν ζητούνταν σωστά η γνώμη, προφανώς θα επέλεγαν να μην ζουν σε μια οικονομία όπου τα επιτόκια ήταν σημαντικά κάτω από το μηδέν και τα μετρητά υποτίμησαν, από σχέδιο και νόμο, διαρκώς την αξία τους, ακόμη περισσότερο από είναι σήμερα.
Πιθανότατα θα προτιμούσαν επίσης να μην ζουν σε μια οικονομία βασισμένη στο CBDC (ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας), όπου οι κεντρικές τράπεζες που σε μεγάλο βαθμό δεν λογοδοτούν θα είχαν άνευ προηγουμένου εξουσίες επιτήρησης και ελέγχου του πληθυσμού.

Η δημόσια διαβούλευση και η σημαία υπεράσπισης των μετρητών

Αυτό είναι το πρόβλημα: το κοινό, είτε στη Νιγηρία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στη Βραζιλία ή στην ευρωζώνη, δεν ζητείται η γνώμη του. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτό που συμβαίνει στην Ελβετία είναι δυνητικά τόσο σημαντικό.
Τουλάχιστον θα υπάρξει δημόσια συζήτηση γιατο θέμα.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της FBS Richard Koller, η προώθηση τέτοιων εγγυήσεων για πρόσβαση σε μετρητά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεπαγόταν τη «σχεδόν αδύνατη» διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης και από τα 27 κράτη μέλη.
Θα συνεπαγόταν επίσης έναν βαθμό δημόσιας διαβούλευσης, εκπροσώπησης και λογοδοσίας που απλώς δεν υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ.
Εάν το δημοψήφισμα της FBS για τη διατήρηση των μετρητών επρόκειτο πράγματι να περάσει και η κυβέρνηση να θεσπίσει πραγματικά τη νομοθεσία χωρίς να την υποτιμήσει πολύ (δύο μεγάλα "IF"), η Ελβετία θα μπορούσε να γίνει ένας πιθανός... ευρωπαϊκός σημαιοφόρος για την υπεράσπιση των μετρητών. », λέει ο Koller.
Και αυτό, κατά τη γνώμη αυτού του ταπεινού blogger, θα ήταν καλό!

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template