Ρωσία: Από την πτώση στην ανάκαμψη – Οι τράπεζες μετά τις κυρώσεις

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023


Oι ρωσικές τράπεζες έχουν καταγράψει ράλι μετά το αρχικό πλήγμα που δέχθηκαν από την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, με τους πιστωτικούς ομίλους να προσπαθούν τώρα να αποσπάσουν δραστηριότητες από το κράτος, ειδικά από έναν ιδιαίτερα ισχυρό αμυντικό προϋπολογισμό.


Η κίνηση των μεγάλων τραπεζών της Δύσης να μπλοκάρουν την Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT έπληξε τις διεθνείς δραστηριότητες των ρωσικών πιστωτικών ιδρυμάτων και οδήγησε σε πτώση των κερδών τους κατά 90%.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις ρωσικές τράπεζες να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους και την κεντρική τράπεζα μαζί με την κυβέρνηση να σταθεροποιήσουν τον τομέα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την ρωσική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 2,1% πολύ λιγότερο από τους αρχικούς φόβους για διψήφιο ποσοστό συρρίκνωσης.

Την ίδια στιγμή, το πλεονάσμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας άγγιξε επίπεδα ρεκόρ το 2022 χάρη στις ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει την χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής.
Ωστόσο για τις τράπεζες, οι κυρώσεις σήμαναν αλλαγή στον τρόπο προσέλκυσης καταθέσεων και χορήγησης δανείων.

«Το βασικό εργαλείο τώρα είναι οι μεγάλοι εταιρικοί πελάτες και οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού», αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Όταν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια στο 20% μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φερουαρίου, σχεδόν οδήγησε στον τερματισμό κάθε δραστηριότητας χορήγησης πιστώσεων.

Όμως έκτοτε, η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το βασικό επιτόκιό της στο 7,5% και ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας ανέκαμψε από τις ζημίες ύψους 1,5 τρισ.ρουβλίων (20 δισ.δολαρίων) του πρώτου εξαμήνου του 2022 παρουσιάζοντας κέρδη 203 δισ.ρουβλίων για ολόκληρο το 2022.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν τώρα σημαντική άνοδο κερδών, καθώς οι ρωσικές τράπεζες αξιοποίησαν στο έπακρο τα προνομιακά κρατικά προγράμματα δανείων, τις δημοπρασίες άντλησης ρευστότητας και έναν αμυντικό τομέα διψασμένο για χρηματοδότηση καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

«Κρίνοντας από τη δυναμική των τελευταίων μηνών, μπορούμε να μιλήσουμε για ολοκληρωτική σχεδόν προσαρμογή των τραπεζών στις προκλήσεις των αρχών του 2022», αναφέρει ο Μιχαήλ Ζέλτσερ, αναλυτής της BCS World of Investments.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι τράπεζες VTB σε καλή κατάσταση. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, που αγόρασε την Otkritie Bank από την κεντρική τράπεζα, αποδίδει στις κυρώσεις τις ζημίες της για το 2022 τις οποίες ωστόσο δεν έχει δημοσιεύσει.

Η αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και το πάγωμα των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας αξίας άνω των 30 δισ.δολαρίων έπιασαν εξ απήνης τη Μόσχα. Όπως ανέφερε ο τραπεζίτης που διατηρεί την ανωνυμία του, η Μόσχα δεν είχε προετοιμαστεί για το πάγωμα του ρευστοποιήσουμε ενεργητικού της.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template