«Αιμορραγούν» οι τραπεζικές μετοχές με απώλειες 3,8% -Ταρακούνημα για την Deutsche Bank

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023


Νέο ταρακούνημα έφερε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το sell off στις τραπεζικές μετοχές καθώς επανήλθαν δριμύτερα οι ανησυχίες για τη σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με την Deutsche Bank να μπαίνει σε περιδίνηση, καθώς το κόστος ασφάλισης της γερμανικής τράπεζας έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών εκτοξεύθηκε σε υψηλό άνω των τεσσάρων ετών.


Η τράπεζα αποτελεί το μεγαλύτερο χαμένο μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, από τη στιγμή που ανακοίνωσε σχέδιο επαναγοράς χρέους, μία κίνηση που υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται σημάδι ισχύος. 

Αναλυτές δυσκολεύονται να εξηγήσουν το sell off, που ανάγκασε μάλιστα και τον ίδιο τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς να παρέμβει και να κάνει δήλωση δημόσιας στήριξης προς την τράπεζα. Αναλυτές της Citigroup χαρακτήρισαν την απότομη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank αλόγιστη κίνηση.


Η μετοχή της Deutsche Bank βυθίστηκε 15%, στη μεγαλύτερη πτώση από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το Μάρτιο του 2020, προτού καλύψει μέρος των απωλειών της. Σε απότομη πτώση και οι ανταγωνιστές της Commerzbank, ισπανική Banco de Sabadell και γαλλική Societe Generale.

Αντίστοιχα, η μετοχή της UBS και της Credit Suisse υποχώρησε 3,6% και 5,2% αντίστοιχα, από τη στιγμή που το Bloomberg ανέφερε ότι συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των τραπεζών που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν παρείχαν υπηρεσίες σε Ρώσους ολιγάρχους που βρίσκονταν σε καθεστώς κυρώσεων.


Σε πτώση 8% και η αυστριακή Raiffeisen Bank International, μετά από τηλεγράφημα του Reuters που θέλει την ΕΚΤ να πιέζει την τράπεζα να «ξεφορτωθεί» το άκρως κερδοφόρο τμήμα της στην Ρωσία.

«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σκηνικό της αγοράς που πρώτα έχουμε ρευστοποιήσεις και μετά τίθενται οι ερωτήσεις», αναφέρει ο Πολ ντε λα Μπόμ, στρατηγικός αναλυτής της FlowBank.

To κόστος ασφάλισης της Deutsche Bank σε ό,τι αφορά τα πενταετή ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης εκτνάχθηκε στις 200 μονάδες βάσης, απέχοντας ωστόσο παρασάγγας από τις 3.000 μονάδες βάσης που εκτινάχθηκαν τα CDS της Credit Suisse διάρκειας ενός έτους πριν από λίγες ημέρες στην κορύφωσης της τραπεζικής κρίσης.






Αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι η έκθεση της Deutsche Bank στο αμερικανικό real estate για επαγγελματική χρήση και το μεγάλο βιβλίο της σε παράγωγα, σύμφωνα με τον Στιούαρτ Γκράχαμ, αναλυτής της Autonomous Research.

«Η Deutsche Bank έχει εκ βάθρων εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει το επιχειρησιακό της μοντέλο και αποτελεί μία πολύ κερδοφόρο τράπεζα. Δεν υπάρχει ανάγκη να ανησυχούμε για τίποτε», ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Δεν ανησυχούμε για τη βιωσιμότητα της Deutsche ή για το ενεργητικό. Για να είμαστε πιο σαφείς, η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse»,
είπε ο Γκράχαμ.

Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια άποψη. Ο Ντέιβιντ Γκέμπελ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Evelyn Partners, θεωρεί ότι η Deutsche Bank βρίσκεται τώρα στη θέση της Credit Suisse ως ο επόμενος αδύναμος κρίκος της τραπεζικής αλυσίδας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,4%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση κατάφερε να κρατήσει αντιστάσεις και να παρουσιάσει άνοδο, χάρη στην ανάκαμψη στην αρχή της εβδομάδας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν 3,8% παρουσιάζοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα καθώς η τραπεζική κρίση που άρχισε με τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες και έφθασε έως τη Credit Suisse βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. και η ΕΚΤ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές προβάλοντας κοινό μέτωπο στον τραπεζικό κλάδο και στέλνοντας το μήνυμα ότι οι τράπεζες της Ε.Ε. διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα χάρη στα μαθήματα που έχουν πάρει από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο STOXX 600 καταγράφει άνοδο 3,5%, παρουσιάζοντας μάλιστα κάποια στιγμή άνοδο έως και 10%. Συγκριτικά, ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street ενισχύεται 2,9% από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,66%, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,74% της αξίας του, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που έκλεισε με πτώση -1,26%.

Παρόμοια εικόνα και στις αγορές της ευρωπεριφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 2,23%, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που υποχώρησε 1,98%.
Η εικόνα στο ΧΑ

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,10%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί κατά 9,57%, ενώ από τις αρχές του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 9,83%.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,96%. Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-6,03%), της Εθνικής (-5,97%), της Eurobank (-5,71%), της Πειραιώς (-5,17%) και της Jumbo (-4,26%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης της Υγείας (+1,66%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-5,78%), των Προσωπικών Προϊόντων (-3,92%) και των Πρώτων Υλών (-3,30%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 13.351.944 και 7.804.231 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 14,83 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 12,51 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 17 μετοχές, 84 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ακρίτας +11,11% και Μουζάκης +8,59%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Frigoglass -9,21% και Κέκροψ -7,86%.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template