Διαπραγματεύσεις για την κυριαρχία των Φόκλαντ ζητά πάλι το Μπουένος Αϊρες: Τα νησιά είναι βρετανικά απαντά το Λονδίνο

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο έγραψε στο Twitter ότι ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι για την απόφαση της χώρας του να βάλει τέλος σε μια συμφωνία συνεργασίας που επιτεύχθηκε το 2016 με τη δέσμευση “να βελτιώσει τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος του Νοτίου Ατλαντικού”. 
Ζήτησε επίσης να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για την κυριαρχία των νησιών, πρόταση που απέρριψε το Λονδίνο.

Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στη σύνοδο της G20 στην Ινδία, ο Τζέιμς Κλέβερλι απάντησε κοφτά στο Twitter “τα Φόκλαντς είναι βρετανικά”. Οι κάτοικοί τους “έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους – επέλεξαν να μείνουν ένα υπερπόντιο βρετανικό έδαφος”.

Η αποχώρηση της Αργεντινής από τη συμφωνία είναι μια “απογοητευτική απόφαση”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την αμερικανική ήπειρο Ντέιβιντ Ράτλεϊ. “Η Αργεντινή επέλεξε να αποχωρήσει από μια συμφωνία που έφερε παρηγοριά στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση του 1982.”

Ο πόλεμος μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής διήρκησε 74 ημέρες το 1982 και άφησε πίσω περισσότερους από 900 νεκρούς: 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες, καθώς και τρεις αμάχους.

Σαράντα χρόνια αργότερα, αν για την Αργεντινή ο πόλεμος των Φώκλαντς είναι μια πληγή που παραμένει ζωντανή, για τη βρετανική πλευρά παρουσιάζεται ως “απελευθέρωση” που επέτρεψε την ευημερία των νησιών αυτών στον Νότιο Ατλαντικό, που βρίσκονται σε απόσταση 400 χλμ. από τις ακτές της Αργεντινής και σχεδόν 13.000 χλμ. από το Λονδίνο.

Για την Αργεντινή, οι νήσοι Μαλβίνες που κληρονόμησε από το ισπανικό στέμμα μετά την ανεξαρτησία της χώρας, καταλήφθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα το 1833, και ο κυβερνήτης και οι Αργεντινοί άποικοι εκδιώχθηκαν τότε στην ηπειρωτική χώρα.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι σχεδόν το 100% των 2.000 κατοίκων του αρχιπελάγους, το οποίο ονομάζει Φόκλαντς, ενέκρινε την παραμονή υπό βρετανικό έλεγχο σε δημοψήφισμα το 2013.”

Αυτό είναι το κύριο επιχείρημα του Λονδίνου για να αγνοήσει ψήφισμα του ΟΗΕ του 1965 που κάνει λόγο για διαφωνία σχετικά με την κυριαρχία των νησιών και καλεί τις δύο χώρες να διαπραγματευτούν.


ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa
Λονδίνο, United Kingdom
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template