Foreign Affairs: Η Κίνα προετοιμάζεται για πόλεμο και πρέπει να τη λάβετε σοβαρά υπόψη – Θα μιλήσει στις ΗΠΑ με… σκληρή γλώσσα

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023


Η Κίνα είναι αποφασισμένη για ένα πόλεμο μεγάλης κλίμακας και προετοιμάζεται πυρετωδώς με τον πρόεδρο της χώρας Xi Jinping να δίνει το «παράγγελμα» της στρατιωτικής ετοιμότητας
.Ο κινεζικός στρατός (PLA) και ο λαός πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, ανέφερε το Foreign Affairs.
Το αμερικανικό περιοδικό εστιάζει στο περιεχόμενο τεσσάρων εκ των ομιλιών του Xi που εκφώνησε κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων τον τελευταίο καιρό.
Σε αυτές τις ομιλίες ο Xi Jinping δήλωσε ότι «προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο».
Είπε επίσης πως προέτρεψε τους στρατηγούς του PLA «να μην φοβούνται να πολεμήσουν και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις».

Σκληρή γλώσσα

«Μπροστά στους πολέμους που μπορεί να μας επιβάλουν, πρέπει να μιλήσουμε στους εχθρούς μας σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και να χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο τη νίκη για να κερδίσουμε την ειρήνη και τον σεβασμό.
Στη νέα εποχή, ο PLA επιμένει στη χρήση στρατιωτικής δύναμης για τον τερματισμό των εχθροπραξιών », έγραψε ο Xi Jinping σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε πριν από τις συνεδριάσεις του κινεζικού κοινοβουλίου τον Μάρτιο.
Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Xi διέταξε να συσταθούν νέες στρατιωτικές επιτροπές και στρατολογικά γραφεία σε όλη την Κίνα, έτσι ώστε το Πεκίνο να μπορέσει να εντάξει τις εφεδρικές δυνάμεις του το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και να εφαρμόσει ένα σύστημα για την αναπλήρωση μάχιμων μονάδων σε περίπτωση του πολέμου.
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 7,2% στον αμυντικό προϋπολογισμό της Κίνας, ο οποίος έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθώς και σχέδια να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τις ξένες εισαγωγές σιτηρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Tan Kefei δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας.
Ο κινεζικός και ο ρωσικός στρατός σχεδιάζουν να ενισχύσουν τον στρατηγικό συντονισμό και να διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις, καθώς και αεροπορικές και θαλάσσιες περιπολίες, πρόσθεσε.

Οι πολεμικές ομιλίες Xi


Στις ομιλίες αυτές ο Xi περιέγραψε ένα ζοφερό γεωπολιτικό τοπίο, ξεχώρισε τις ΗΠΑ ως αντίπαλο της Κίνας, προέτρεψε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς στόχους του Πεκίνου και επανέλαβε ότι θεωρεί την ένωση της Ταϊβάν και της ηπειρωτικής χώρας ως ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πολιτικής του που αποσκοπεί «στη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».
Ο Xi κατακεραύνωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ευθέως στην ομιλία του, ανατρέποντας την πρακτική του να μην κατονομάζει την Ουάσιγκτον ως αντίπαλο παρά μόνο σε ιστορικά πλαίσια.
Περιέγραψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ως κύριες αιτίες των σημερινών προβλημάτων της Κίνας.
«Οι δυτικές χώρες με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εφαρμόσει περιορισμό από όλες τις κατευθύνσεις, περικύκλωση και καταστολή εναντίον μας, κάτι που έχει φέρει πρωτοφανείς σοβαρές προκλήσεις στην ανάπτυξη της χώρας μας», σημείωσε.
Στις 5 Μαρτίου, ο Xi έδωσε μια δεύτερη ομιλία παρουσιάζοντας ένα όραμα για την κινεζική αυτάρκεια και προχώρησε πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες συζητήσεις του για το θέμα, λέγοντας ότι η πορεία της Κίνας προς τον εκσυγχρονισμό εξαρτάται από τη διάρρηξη της τεχνολογικής εξάρτησης από τις ξένες οικονομίες - εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη και άλλες βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες.
Ο Xi είπε επίσης ότι θέλει η Κίνα να σταματήσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές σιτηρών και βιομηχανικών προϊόντων.
«Σε περίπτωση που δεν έχουμε κανένα από τα δύο, η διεθνής αγορά δεν θα μας προστατεύσει», δήλωσε.
Στην τρίτη ομιλία του, στις 8 Μαρτίου σε εκπροσώπους του PLA και της Λαϊκής Ένοπλες Αστυνομίας, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες καινοτομίας της στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας και να δημιουργήσει ένα δίκτυο εθνικών εφεδρικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε καιρό πολέμου.
Ο Xi ζήτησε επίσης μια εκστρατεία «Εκπαίδευση Εθνικής Άμυνας» για να ενώσει την κοινωνία πίσω από τον PLA, επικαλούμενος ως έμπνευση το Κίνημα Διπλής Υποστήριξης, μια εκστρατεία του 1943 από τους κομμουνιστές για να στρατιωτικοποιήσουν την κοινωνία στην περιοχή βάσης τους στο Yanan.
Στην τέταρτη ομιλία του (και την πρώτη του ως τρίτη θητεία προέδρου), στις 13 Μαρτίου, διακήρυξε ότι η «ουσία» της μεγάλης εκστρατείας αναζωογόνησης είναι «η ενοποίηση της πατρίδας», υπονοώντας την απορρόφηση της Ταϊβάν.

Πολεμικές προετοιμασίες

Τέτοια μέτρα, όπως παρατήρησαν οι αναλυτές Lyle Goldstein και Nathan Waechter, υποδηλώνουν ότι ο Xi μπορεί να έχει αντλήσει διδάγματα σχετικά με τη στρατιωτική κινητοποίηση από τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε με την επιστράτευση ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στην Ουκρανία.
Ο νόμος που διέπει τους στρατιωτικούς εφέδρους δεν είναι η μόνη νομική αλλαγή που υπαινίσσεται τις προετοιμασίες του Πεκίνου.
Τον Φεβρουάριο, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου ενέκρινε την απόφαση για την προσαρμογή ορισμένων διατάξεων του κινεζικού δικαίου κατά τη διάρκεια μίας στρατιωτικής αναμέτρησης.
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα χρησιμοποιηθεί η απόφαση, θα μπορούσε να γίνει όπλο για να στοχοποιηθούν άτομα που αντιτίθενται στην προσάρτηση της Ταϊβάν.
Ο κινεζικός στρατός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τη νομική δικαιοδοσία σε μια δυνητικά κατεχόμενη περιοχή, όπως η Ταϊβάν.
Ή το Πεκίνο θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να υποχρεώσει τους Κινέζους πολίτες να υποστηρίξουν τις αποφάσεις του κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Την ίδια στιγμή, πόλεις στην επαρχία Fujian, πέρα από τα στενά της Ταϊβάν, έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν ή να αναβαθμίζουν καταφύγια αεροπορικών επιδρομών και τουλάχιστον ένα «νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης εν καιρώ πολέμου», σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Τον Μάρτιο, η Fujian και αρκετές πόλεις της επαρχίας άρχισαν να παρεμποδίζουν τις υπερπόντιες διευθύνσεις IP από την πρόσβαση σε κυβερνητικούς ιστότοπους, πιθανώς για να βάλουν φραγμό στην παρακολούθηση των προετοιμασιών της Κίνας για πόλεμο.

Η αυστηρή προειδοποίηση Κίνας στις ΗΠΑ

Ενδεικτική της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας είναι η αυστηρή προειδοποίηση του Πεκίνου στην Ουάσινγκτον λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, διαφορετικά θα φέρουν την ευθύνη για τυχόν ενδεχόμενα επεισόδια, προειδοποίησε την Πέμπτη (30/3/2023) ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Tan Kefei.
Το σχόλιο αυτό ήταν η απάντηση του Tan σε ένα πλοίο του αμερικανικού ναυτικού που φέρεται να έπλεε κοντά στα ελεγχόμενα από την Κίνα νησιά Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Απαιτούμε αυστηρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τέτοιες προκλήσεις, διαφορετικά θα φέρουν την πλήρη ευθύνη για όλες τις σοβαρές συνέπειες που θα προκαλέσουν ένα πιθανό επεισόδιο», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας και θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», διαβεβαίωσε ο Tan.

Το αντιτορπιλικό USS Milius έπλευσε κοντά στα νησιά Paracel.
Η κορυφαία ομάδα της Κίνας ισχυρίστηκε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε την πλεύση χωρίς την άδεια της κινεζικής κυβέρνησης και είχε παραβιάσει την κυριαρχία του Πεκίνου.
Ο 7ος στόλος των ΗΠΑ απάντησε λέγοντας σε δελτίο τύπου ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό είχε ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ διεξήγαγε επιχείρηση ελευθερίας πλοήγησης (FONOP).
Το Πεκίνο αμφισβητεί την εδαφική δικαιοδοσία ορισμένων νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπου βρέθηκαν μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων μαζί με το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία.
Τα πιο αμφισβητούμενα εδάφη είναι τα νησιά Xisha, γνωστά και ως νησιά Paracel, τα νησιά Nansha ή Spratly και το νησί Huangyan (ύφαλος Scarborough).

Μήνυμα Κίνας σε Ταϊβάν

Εν τω μεταξύ η Κίνα προειδοποιεί για μία αυστηρή απάντηση εάν η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Kevin McCarthy κατά την περιοδεία της στις ΗΠΑ και την Κεντρική Αμερική την επόμενη εβδομάδα.
Το αεροσκάφος της Tsai προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη αργά την Τετάρτη (29/3) και μετά από μια σύντομη περιοδεία στην αμερικανική πόλη αναμένεται να κατευθυνθεί στη Γουατεμάλα και την Μπελίζ.
Αλλά το Associated Press παραθέτει το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο: «Αναμένεται να σταματήσει στο Λος Άντζελες στο δρόμο της επιστροφής στην Ταϊβάν στις 5 Απριλίου, όταν έχει προγραμματιστεί προσωρινά μια συνάντηση με τον McCarthy».
Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό εξόργισε την Κίνα, με το AP να συνεχίζει: «Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, Zhu Fenglian, κατήγγειλε τις ενδιάμεσες στάσεις της Τσάι και απαίτησε να μην συναντηθεί κανένας αξιωματούχος των ΗΠΑ μαζί της».
Ο Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι εάν η Tsai «έχει επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα είναι άλλη μια πρόκληση που παραβιάζει σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας, βλάπτει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby υπερασπίστηκε το ταξίδι, λέγοντας ότι «είναι απόφαση της Ταϊβάν να κάνει αυτές τις διελεύσεις με βάση το δικό της πρόγραμμα, οι διελεύσεις δεν είναι επισκέψεις, είναι ιδιωτικές και ανεπίσημες».
Ωστόσο, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον απάντησε, λέγοντας ότι μια τέτοια συνάντηση είναι πιθανό να προκαλέσει αντιπαράθεση και ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα λάθη του παρελθόντος ως δικαιολογίες για να τα επαναλάβουν σήμερα», σύμφωνα με τα λόγια του επιτετραμμένου Xu Xueyuan.


www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template