Επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στην Αθήνα: Η Μοσάντ δείχνει τις ιρανικές τρομοκρατικές ταξιαρχίες «Quds Force» ως εγκέφαλο

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023


Αμφότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατάγονται από το Πακιστάν από όπου φέρεται να προέρχεται και ο 30χρονος «εγκέφαλος» της επίθεσης, η οποία βρισκόταν σε προκεχωρημένο επίπεδο σχεδιασμού προτού, ευτυχώς, αποτραπεί.



Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή οι δύο συλληφθέντες είχαν ίσως επιχειρησιακή σχέση με το Ιράν επιβεβαιώνονται από ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εκ μέρους της Μοσάντ.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται:


«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια επιπλέον απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο».

Χωρίς να την κατονομάζει, η ισραηλινή πλευρά φωτογραφίζει ουσιαστικά την διαβόητη ιρανική Quds Force.

Πρόκειται για τη μυστική υπηρεσία της οποίας επικεφαλής υπήρξε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί που εξοντώθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες το 2020, και έκτοτε, ανασυνταχθείσα, επανήλθε ενεργά στο προσκήνιο.


Η Quds Force είναι τμήμα των «Φρουρών της Επανάστασης» και θεωρείται ότι είναι το σώμα που εκτελεί «επιχειρήσεις εκτός του Ιράν για να προωθήσει την Ισλαμική Επανάσταση», όπως έχει περιγράψει στο NBC ο Δρ Τζακ Γουότλινγκ, ερευνητής στο Royal United Services Institute, ένα βρετανικό think tank.

Πόσο ισχυρή είναι η Quds;

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά ο Γουότλινγκ εκτιμά ότι πιθανότατα πρόκειται για «στρατιωτικό σχηματισμό ισχύος από 17.000 έως 21.000 μελών, ο οποίος χωρίζεται σε περιφερειακά ευθυγραμμισμένες ταξιαρχίες στρατιωτών».



Ωστόσο, οι αριθμοί καθίστανται «πολύ ασαφείς» επειδή η Quds Force προσελκύei άτομα από το ευρύτερο σώμα των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και μισθοφόρους.



Ως αποτέλεσμα, «οι αριθμοί γίνονται αρκετά δύσκολο να προβλεφθούν Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιος είναι υπάλληλος της Quds Force και ποιος πράκτοράς της.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους

Η ΕΥΠ, παρατηρώντας την κινητικότητα που υπήρχε σε Κύπρο και Τουρκία τους τελευταίους μήνες, έκανε έρευνες στις κοινότητες των Πακιστανών, «λόκαρε» σε συγκεκριμένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και κατέληξε σε δυο ύποπτους ισλαμιστές Σιίτες που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο. Ενημέρωσαν την Αντιτρομοκρατική και άρχισε η παρακολούθησή τους και μάλιστα ο ένας από τους δύο, όπως διαπιστώθηκε, είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο, καθώς δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα.

Τελικά, στα μέσα Φεβρουάριου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική και κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση και έτσι κατέσχεσαν τα κινητά τους και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανέσυραν τις επαφές και τις συνομιλίες που είχαν μεσώ διαδικτυακών εφαρμογών.

Όπως προέκυψε, πρώτος στόχος ήταν το εστιατόριο-εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, ενώ κατέγραφαν και κινήσεις ισραηλινών προσώπων, οι οποίοι υποτίθεται θα ήταν οι επόμενοι στόχοι.

Μάλιστα, στα κινητά τους σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρέθηκαν και βίντεο από την κατόπτευση στο εστιατόριο που είχε μπει στο στόχαστρό τους. Η έρευνα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, συνεχίζεται καθώς στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μεταφερθεί τηλέφωνα, usb και άλλα στοιχεία που ελέγχονται.

Οι δυο συλληφθέντες, λένε οι πληροφορίες, δούλευαν σε αγροτικές εργασίες και περιγράφονται ως ιδιαίτερα σκληρά άτομα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό που τους ενδιέφερε, λένε οι αναλυτές των δύο υπηρεσιών, είναι να σκοτώσουν όσο πιο πολλά άτομα μπορούσαν, καθώς η αμοιβή τους θα ήταν 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό πολίτη. Ήταν, δε, εμποτισμένοι με θρησκευτικό φανατισμό.

Προετοίμαζαν καιρό το χτύπημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑθηναΪκού Πρακτορείου, οι συλληφθέντες ετοίμαζαν για αρκετό διάστημα το χτύπημα στο συγκεκριμένο εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν κατά κύριο λόγο Ισραηλινοί, είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών. Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές:

Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Την Παρασκευή στον ανακριτή: Το κατηγορητήριο

Οισυλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους την Παρασκευή. Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία γνωστοποιήθηκε η υπόθεση αναφέρεται:

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template