Πώς το ρωσικό Su-27 συνέτριψε το αμερικανικό F-15, άρπαξε τα παγκόσμια ρεκόρ– Το MQ-9 Reaper καταρρίφθηκε αλλά όχι το Bayraktar TB2

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023


Το ρωσικό Su-27 Flanker έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο μετά την «κατάρριψη» του drone MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) στις 14 Μαρτίου 2023....Ωστόσο ενώ το αμερικανικό drone αξίας άνω των 13 εκατ δολαρίων καταρρίφθηκε... το τουρκικό Bayraktar TB2 που είναι πολύ - πολύ φθηνότερο διασώθηκε.


Το μαχητικό Su-27 που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1980 είναι ένα αριστούργημα της σχεδίασης της σοβιετικής αεροπορίας που συνεχίζει να γίνεται πρωτοσέλιδο αναφέρουν οι Eurasian Times.

Είναι ενδιαφέρον ότι το Su-27 βασίζεται εν μέρει στην αμερικανική τεχνολογία που οδήγησε στην ανάπτυξη του μαχητικού αεροσκάφους F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο επέτρεψε στο Flanker να αρπάξει τα παγκόσμια ρεκόρ που έθεσε το Streak Eagle (μια ελαφρύτερη έκδοση του F- 15).

Όπως τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη σοβιετικής προέλευσης, το Su-27 προοριζόταν να αντισταθμίσει ή να ξεπεράσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Το 1969, η Σοβιετική Ένωση ανακάλυψε ότι η USAF εργαζόταν στο πρόγραμμα «F-X», το οποίο τελικά κατέληξε στο F-15.

Η σοβιετική ηγεσία συνειδητοποίησε την ανάγκη να ενεργήσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή από τα αμερικανικά μαχητικά και έθεσε σε κίνηση ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός μαχητικού με καλή ευελιξία και εξελιγμένα συστήματα.

Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός για το νέο αεροσκάφος πραγματοποιήθηκε κυρίως από το Central Aerohydrodynamic Institute (Tsentralnyy Aerogidrodinamicheskiy Institut ή TsAGI) σε συνεργασία με το Sukhoi Design Bureau.

Η προσπάθεια ενισχύθηκε περαιτέρω από τα αμερικανικά τεχνολογικά μυστικά που απέκτησε η σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών.

«Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι πράκτορες πληροφοριών μας κατά κάποιο τρόπο έπιασαν τα σχέδια του F-15 Eagle, που σχεδίασε ο McDonnell Douglas, και τα παρέδωσαν στο Γραφείο Σχεδιασμού της Sukhoi.
Σοβιετικοί μηχανικοί τα χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν το πρώτο πρωτότυπο του νέου μαχητικού».

Ωστόσο, τα δεδομένα πληροφοριών που ελήφθησαν ήταν ελλιπή, επομένως το «μοντέλο F-15» δεν είχε την πραγματική υπερηχητική ταχύτητα και αεροδυναμική απόδοση του αεροσκάφους.
«Στο τέλος, αποφασίστηκε να συνδυαστεί το μοντέλο με τη σοβιετική τεχνολογία της δεκαετίας του 1970 και το 1981 το πρώτο T-10S ανέβηκε στους ουρανούς, αργότερα γνωστό ως Su-27».

Όλα τα επόμενα μοντέλα που σχεδιάστηκαν από το Sukhoi Design Bureau βασίστηκαν στο Su-27, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα προηγμένα μοντέλα Sukhoi που λειτουργούν σήμερα από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS), όπως Su-30, Su-34, Su-35, Su-57

Το Sukhoi Su-27 είναι ένα δικινητήριο υπερεξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος σχεδιασμένο κυρίως για αεροπορική υπεροχή. Ωστόσο, οι επόμενες παραλλαγές αεροσκαφών μπορούν να εκτελέσουν όλους τους τύπους επιχειρήσεων εναέριου πολέμου.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με ένα πυροβόλο Gryazev-Shipunov GSh-30-1 των 30 χιλιοστών με 150 φυσίγγια και δέκα θέσεις για πυραύλους αέρος-αέρος κατευθυνόμενων από ραντάρ και υπέρυθρων, καθοδηγούμενων βλημάτων καθώς και συμβατικές βόμβες και βόμβες διασποράς.

Το μαχητικό διαθέτει σύστημα αναζήτησης και ίχνους υπέρυθρης ακτινοβολίας, αποστασιόμετρο λέιζερ, ραντάρ και προσδιοριστή στόχου τοποθετημένο στο κράνος, παρέχοντας ικανότητα ανίχνευσης, παρακολούθησης και επίθεσης.

Το αεροσκάφος είναι επίσης εξοπλισμένο με αντίμετρα, όπως δέκτη προειδοποίησης ραντάρ φωτισμού πιλότου, δολώματα και υπέρυθρες, και ενεργό σύστημα πολλαπλών λειτουργιών στα άκρα των πτερυγίων για παρεμβολές.
Για να επεκτείνει τις δυνατότητες και τη διάρκεια ζωής των υπαρχόντων Su-27, τα οποία είχαν εισέλθει σε σειριακή παραγωγή κατά τη σοβιετική εποχή, η Ρωσία ξεκίνησε το πρόγραμμα ενημέρωσης μέσης διάρκειας ζωής 27SM το 2003.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης επικεντρώθηκε σε ένα βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός.

Τα πρώτα αναβαθμισμένα Su-27SM επέστρεψαν σε λειτουργία στα τέλη του 2004 και άρχισαν να αναπτύσσονται στην αεροπορική βάση Belbek στη πρόσφατα προσαρτημένη Κριμαία το 2014.

Εκτός από τα αναβαθμισμένα Su-27SM, μια παρτίδα 12 νεότευκτων αεροσκαφών ολοκληρώθηκε επίσης σε βελτιωμένο πρότυπο το 2009, γνωστό ως αεροσκάφος Su-27SM3, το οποίο διαθέτει περαιτέρω βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός και άλλες τροποποιήσεις.
Εξωτερικά, τα Su-27SM μοιάζουν αρκετά με την παλαιότερη έκδοση των Su-27.
Ωστόσο, πρόσφατα βίντεο από το πιλοτήριο αποκάλυψαν ότι πολλά από τα παλιά αναλογικά όργανα και μετρητές έχουν αντικατασταθεί από πολυλειτουργικές οθόνες.

Το νέο σύστημα ελέγχου πυρός λέγεται ότι προέρχεται από αυτό που χρησιμοποιείται στα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη Su-30MK2.
Περιλαμβάνει ένα ελαφρώς βελτιωμένο ραντάρ και σύστημα ηλεκτροοπτικής παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης της υπέρυθρης αναζήτησης και παρακολούθησης, και έναν πιο προηγμένο υπολογιστή αποστολής.
Το νέο σύστημα επιτρέπει τη χαρτογράφηση εδάφους με συνθετικό άνοιγμα και τον εντοπισμό στόχων θαλάσσιας επιφάνειας.

Επιπλέον, το νέο σύστημα ελέγχου πυρός επεκτείνει επίσης το εύρος των όπλων που μπορεί να αναπτύξει το Flanker, το οποίο προηγουμένως περιοριζόταν σε πυραύλους αέρος-αέρος R-27 και R-73 και σε μη κατευθυνόμενες βόμβες και ρουκέτες.
Το Su-27SM μπορεί να αναπτύξει πυραύλους κατά πλοίων Kh-31A/P, πυραύλους κατευθυνόμενους με λέιζερ Kh-29L/T/TD και βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ.

Το Su-27SM μπορεί να φέρει τον ενεργό πύραυλο αέρος-αέρος R-77-1 που κατευθύνεται από ραντάρ για αεράμυνα, παρέχοντας μια πολύ βελτιωμένη ικανότητα πέρα από το οπτικό βεληνεκές.

Όταν το Su-27 ξεπερνά τα F-15

Το Su-27 σημείωσε πάνω από 30 αεροπορικά παγκόσμια ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένου του ύψους και της ικανότητας μεταφοράς. Είναι ενδιαφέρον ότι το Flanker άρπαξε ακόμη και μερικά παγκόσμια ρεκόρ από το F-15, από το οποίο προήλθε εν μέρει.

Το F-15 Eagle τροφοδοτείται από δύο κινητήρες turbofan Pratt & Whitney F100-PW-100, ο καθένας από τους οποίους παράγει περίπου 23000-25000 λίβρες ώθησης (με μετακαυστήρες), παρέχοντας πολύ υψηλή αναλογία ώσης προς βάρος (TWR) περίπου 1,19.
Εν τω μεταξύ, το Su-27 έχει ακόμη μεγαλύτερο TWR 1,23.

Υψηλότερο TWR σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι σχετικά ελαφρύ για την ποσότητα ώσης που παράγουν οι κινητήρες του.
Το υψηλό TWR του F-15 επιταχύνει γρήγορα, ακόμη και όταν εκτελεί κατακόρυφη ανάβαση.

Το 1986, το Su-27, χωρίς κάθε οπλισμό, ραντάρ και επιχειρησιακό εξοπλισμό, έσπασε οκτώ ρεκόρ χρόνου αναρρίχησης που είχαν τεθεί το 1975 από ένα παρόμοια τροποποιημένο F-15 Streak Eagle.

Το αμερικανικό αεροσκάφος κατάφερε να ανέβει στα 30.000 μέτρα σε λιγότερο από 3,5 λεπτά και τα 3.000 μέτρα σε μόλις 27,57 δευτερόλεπτα έναντι του MiG-25 34,5 δευτερόλεπτα.

Το F-15 ξέσπασε επίσης τα ρεκόρ 6.000 μέτρων, 9.000 μέτρων, 12.000 μέτρων και 15.000 μέτρων.
Τα 15.000 μέτρα γκρεμίστηκαν με χρόνο 77,05 δευτερολέπτων.

Το φθινόπωρο του 1986, το σοβιετικό Su-27 Flanker έσπασε ξανά αυτά τα οκτώ ρεκόρ χρόνου αναρρίχησης.

Η έκδοση χωρίς εξοπλισμό του Su-27, που ονομάζεται Streak Flanker, μπόρεσε να ανέβει στα 3.000 μέτρα σε μόλις 15,6 δευτερόλεπτα και στα 15.000 μέτρα σε μόλις 70,329 δευτερόλεπτα, έναντι 27,57 δευτερόλεπτα και 77,05 δευτερόλεπτα από το F-15, αντίστοιχα.

Το αμερικανικό F-15



Το ρωσικό Su-27 Flanker




Το ρωσικό Su-27 «επιτέθηκε» στο Bayraktar TB2 σχεδόν σαν το MQ-9 Reaper... αλλά το Τουρκικό drone διασώθηκε

Ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 φέρεται να δέχτηκε επίθεση από ένα Su-27 Flanker, λίγες μέρες αφότου η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ρωσικό μαχητικό Su-27 Flanker επιτέθηκε στο MQ-9 Reaper, το οποίο συνετρίβη.

Βίντεο δείχνει ένα μαχητικό Su-27 της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας (VKS) να προσπαθεί να καταρρίψει ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως και το περιστατικό με το MQ-9 Reaper, έτσι και αυτό το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα πάνω από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και, πιο συγκεκριμένα, κοντά στην ακτή της Κριμαίας.
Σύμφωνα με αναφορές σε τοπικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Su-27 πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε jet wash στο τουρκικό drone για να διαταράξει την πτήση του drone.
Το Jet wash είναι ουσιαστικά ο στροβιλισμός που σχηματίζεται στο πίσω μέρος του αεροσκάφους καθώς διέρχεται από τον αέρα.
Ωστόσο, το Τουρκικό TB2 κατάφερε και διασώθηκε...


Σε μια πλήρη απόκλιση από τη συνήθη πρακτική του να καταρρίπτει εναέρια συστήματα που λειτουργούν από τον ουκρανικό στρατό, το Su-27 δεν χρησιμοποίησε κανέναν πύραυλο αέρος-αέρος για να καταρρίψει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος TB2.
Αυτό έδωσε την εντύπωση ότι ο πιλότος που πετούσε το Su-27 δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει εάν το drone ανήκε ή το χειριζόταν η Ουκρανία.
Ένας λογαριασμός στο Twitter που χρησιμοποιείται από τον «Ukraine Weapons Tracker» έγραψε σε ένα tweet, «είναι άγνωστο γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι αέρος-αέρος για την καταστροφή του drone, ωστόσο, είναι πιθανό ο πιλότος να μην ήξερε τι drone του, ήταν και ποιος το χειριζόταν».
Το βίντεο δείχνει δύο προσπάθειες που έγιναν από το Su-27 για την κατάρριψη του Bayraktar TB2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν τα δικαιώματά τους να καταρρίψουν το drone.
Ορισμένοι στρατιωτικοί παρατηρητές έχουν επίσης σημειώσει ότι υπάρχει πιθανότητα το μαχητικό αεροσκάφος να μην ήταν οπλισμένο με πύραυλους αέρος-αέρος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD) δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις αναφορές.

Το περιστατικό συνέβη πέντε ημέρες αφότου το ρωσικό Su-27 Flanker έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως μετά τον ισχυρισμό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ότι το αεροσκάφος κατέρριψε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) στις 14 Μαρτίου.

Στις αρχές του πολέμου της Ουκρανίας, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 εμφανίστηκαν ως το «ιδανικό όπλο» που πιστεύεται ότι είχε την ικανότητα να αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα drones βοήθησαν σε πολλές επιτυχημένες αποστολές, όπως η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva στην οποία πιθανότατα βοήθησαν τα drones TB2.
Πολλά βίντεο που δείχνουν ουκρανικά drones να καταστρέφουν ρωσικό πολεμικό υλικό κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία αυτών των drones.
Ωστόσο, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτά τα drones έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από το πεδίο της μάχης.
Η ξαφνική εξαφάνιση αυτών των drones από τη μάχη έχει προκαλέσει σύγχυση...

Η Τουρκία ανέφερε ότι προμήθευσε μόλις 50 μονάδες TB2 στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η ρωσική πλευρά ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολύ περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 από όσα υποτίθεται ότι έλαβε η Ουκρανία από την Τουρκία.
Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης τον Δεκέμβριο του 2022 σημείωσαν ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είχαν τόσο καλή απόδοση όσο στη Λιβύη, τη Συρία και ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου του Nagorno Karabakh.

Μία σημαντική στιγμή για τα Τουρκικά TB2 σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων στο Snake Island, που ξεκίνησαν τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2022.
Αρκετοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει μάθει από τα λάθη της και βελτίωσε την αποτελεσματικότητα του πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας της...



www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template