Συναγερμός στην Wall Street: Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχασαν σε μία ημέρα 52 δισ. δολάρια σε αποτίμηση

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023


Οι μεγάλες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε πτώση την Πέμπτη, καθώς η αναταραχή στη μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank πυροδότησε φόβους στους επενδυτές για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 6% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και δύο χρόνια, αφού η SVB Financial Group ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να καλύψει ζημιά 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση επενδύσεων.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ -JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup- είδαν τις τιμές των μετοχών τους να βυθίζονται μεταξύ 4% και 6%, εξαλείφοντας 52,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συλλογικές κεφαλαιοποιήσεις αγοράς τους για την ημέρα.


Οι μετοχές υποχώρησαν γενικά στη Wall Street, με τον Dow Jones Industrial Average να υποχωρεί 543 μονάδες ή 1,66%. Ο S&P 500 έχασε 1,85% και ο Nasdaq composite υποχώρησε 2,05%.




Οι μετοχές της SVB Financial, στην οποία ανήκει η Silicon Valley Bank, υποχώρησαν περισσότερο από 60% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε πώληση νέων μετοχών για την κάλυψη ζημιών από την πώληση κρατικών ομολόγων. Η SVB αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας λόγω της μείωσης των καταθέσεων από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που παλεύουν με την ανομβρία της χρηματοδότησης κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις της εταιρείας είχαν σχεδόν διπλασιαστεί το 2021 και η τράπεζα διοχέτευσε μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και άλλα κρατικά ομόλογα. Όμως, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια έπληξαν τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας που εξυπηρετεί κυρίως η τράπεζα, η μείωση των καταθέσεων ανάγκασε την SVB να πουλήσει τα ομόλογα -τα οποία στο μεταξύ είχαν βυθιστεί σε αγοραία αξία λόγω του περιβάλλοντος των αυξανόμενων επιτοκίων.

Η αναταραχή στην SVP πυροδότησε ένα ξεπούλημα σε ομοτίμους με παρόμοια έκθεση, με την First Republic που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο να υποχωρεί 16,52% αφού έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Οι πτώσεις στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ενώ ήταν μικρότερες σε ποσοστό, έσυραν τις αγορές χαμηλότερα, με την απώλεια 5,4% στην JPMorgan να ζυγίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μετοχή στον S&P 500.


Ένας κρίσιμος δανειστής για επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου, η SVB είναι ο τραπεζικός εταίρος για σχεδόν τις μισές εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ που εισήχθησαν στα χρηματιστήρια το 2022.


Greg Becker

«Ενώ η ανάπτυξη του VC (venture capital) έχει παρακολουθήσει τις προσδοκίες μας, η καύση μετρητών πελατών παρέμεινε αυξημένη και ενισχύθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα χαμηλότερες καταθέσεις από τις προβλεπόμενες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της SVB Greg Becker σε επιστολή του προς τους επενδυτές.

Το τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης είναι αποτέλεσμα της αδυσώπητης αύξησης του κόστους δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον περασμένο χρόνο, καθώς και του αυξημένου πληθωρισμού.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Πέμπτης, η μετοχή της SVB υποχώρησε σχεδόν 63%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, αφού η τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για το 2023 και ξεκίνησε την πώληση μετοχών.

Η αναταραχή της SVB αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για ευρύτερους κινδύνους στον κλάδο.

Οι επενδυτές αντιμετώπισαν επίσης την πτώση της τράπεζας Silvergate Capital που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, ο οποίος σημείωσε πτώση 22% αφού ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να τερματίσει τις εργασίες της και να ρευστοποιήσει οικειοθελώς αφού επλήγη με απώλειες μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX. Οι μετοχές της Silvergate peer Signature bank υποχώρησαν 9,4%.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template