Ποιοι χάνουν την έκπτωση 50% στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και γιατί

Τρίτη 18 Απριλίου 2023


Μέχρι το τέλος του μήνα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει τα περισσότερα από 7,3 εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν και τον φετινό λογαριασμό σε 10 μηνιαίες δόσεις: από το τέλος Μαΐου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2024

Ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία της εκκαθάρισης δεν υπάρχουν φέτος. Ωστόσο, αρκετές χιλιάδες δικαιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: θα χάσουν την έκπτωση του 50%. Νέα –και μάλιστα μεγαλύτερη- μείωση στον αριθμό των δικαιούχων της συγκεκριμένης έκπτωσης αναμένεται να υπάρξει και του χρόνου καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ μεικτά θα έχει και… παρενέργειες.

Ο ΕΝΦΙΑ «ψαλιδίζεται» στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Τι αλλάζει φέτος σε σχέση με πέρυσι και αναμένεται μείωση του αριθμού των δικαιούχων; Θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των φορολογουμένων που θα ξεπεράσουν το εισοδηματικό όριο των 9000 ευρώ. Πλέον απομακρυνόμαστε από το 2020 έτος κατά το οποίο μπήκαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε αναστολή με αποτέλεσμα να πέσουν τα ονομαστικά τους εισοδήματα.

Επίσης, με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού έχουν αυξηθεί και τα φορολογητέα εισοδήματα –φέτος αναμένεται να σπάσει και το φράγμα των 80 δισ. ευρώ- κάτι που σημαίνει μικρότερος αριθμός φορολογουμένων που να πληροί συνδυαστικά και το περιουσιακό και το εισοδηματικό κριτήριο.


Ειδικά από φέτος και μόνο τον κατώτατο μισθό να εισπράττει κάποιος σπάει προς τα πάνω το φράγμα των 9.000 ευρώ σε ετήσια βάση σε όρους φορολογητέου εισοδήματος. Άρα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει για αρκετούς και το τίμημά της.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template