Πώς να ζητήσετε σωστά συγγνώμη: Οι δύο λέξεις που δεν πρέπει να πείτε

Κυριακή 2 Απριλίου 2023


Οι περισσότεροι νιώθουν άβολα όταν χρειάζεται να ζητήσουν συγγνώμη. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για μία στιγμή όπου ο καθένας αισθάνεται πολύ ευάλωτος.

Σύμφωνα με τους David Glasgow και Kenji Yoshino, ειδικούς στην επικοινωνία και συγγραφείς του βιβλίου «Say the Right Thing», υπάρχουν δύο λέξεις τις οποίες πρέπει πάντα να αποφεύγει κανείς όταν ζητά συγγνώμη, καθώς τον κάνουν να ακούγεται ανειλικρινής.

1. Το «εάν»


Όταν χρησιμοποιείτε το «εάν» μαζί με το «συγγνώμη», είναι σαν να ρίχνετε την ευθύνη στην αντίδραση του άλλου και όχι στο ίδιο το λάθος.

«Συγγνώμη εάν είσαι τόσο πληγωμένος ώστε δεν βλέπεις ότι η αντίδρασή σου είναι υπερβολική», είναι ένα παράδειγμα, όπως γράφουν οι δύο ειδικοί στο CNBC.

Ακόμα και εάν δεν είστε σίγουροι για την αντίδραση του άλλου, αποφύγετε να βάλετε το «εάν» στην πρόταση και προτιμήστε απλά να ρωτήσετε.

2. Το «αλλά»

Όταν η απολογία σας περιλαμβάνει τις λέξεις «συγγνώμη, αλλά…» τότε όχι απλά αποφεύγετε την ευθύνη για το λάθος, αλλά δείχνετε και ότι αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Εάν, για παράδειγμα, πείτε «συγγνώμη, αλλά περνούσα μια δύσκολη μέρα», τότε ο άλλος μπορεί να υποθέσει ότι θα συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά που περνάτε δύσκολα.

Ένα άλλο κλασικό παράδειγμα είναι το «συγγνώμη, αλλά δεν το εννοούσα».


Το να εξηγήσετε την συμπεριφορά σας μπορεί να είναι βοηθητικό και να περιορίσει την αρνητική επίδραση πάνω στον άλλο. Όμως υπάρχει ένας σωστός και ένας λάθος τρόπος να το κάνετε. Εάν νιώθετε την ανάγκη να δώσετε μια δικαιολογία, το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι εάν τη δίνετε για τον εαυτό σας ή για τον άλλο, σημειώνουν οι δύο ειδικοί. Δηλαδή λέτε «σε παρακαλώ συγχώρεσε την συμπεριφορά μου γιατί δεν ήταν ο πραγματικός εαυτός μου» ή «ήταν ο πραγματικός εαυτός μου, αλλά δεν θέλω να είμαι αυτός ο άνθρωπος»; Φροντίστε να καταλαβαίνετε τη διαφορά.


Πώς να ζητάτε συγγνώμη με ειλικρίνεια

Σύμφωνα με τους Glasgow και Yoshino, μία καλή συγγνώμη πρέπει να περιέχει τέσσερα στοιχεία.

Αναγνώριση

Αναγνωρίστε το κακό που κάνατε. Αποφύγετε τις εκφράσεις «συγγνώμη εάν έκανα κάτι κακό» και «συγγνώμη εάν σε σύγχυσα».

Ευθύνη

Αναλάβετε την ευθύνη για το κακό αυτό. Μην πείτε «συγγνώμη, αλλά περνούσα μια απαίσια μέρα», «συγγνώμη αλλά δεν το εννοούσα» ή «συγγνώμη αλλά δεν είμαι κακός άνθρωπος».

Μεταμέλεια

Εκφράστε πραγματική μεταμέλεια για αυτό που κάνατε. Μην προσπαθήσετε να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας, αλλά και μην το παρακάνετε υποτιμώντας τον εαυτό σας. Η μεταμέλεια δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένες λέξεις. Το σημαντικό είναι να το εννοείτε.

Επανόρθωση

Το να επανορθώσετε σημαίνει να αναλάβετε δράση για να διορθώσετε το κακό. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια συγγνώμη που συνοδεύεται από κάποια επανόρθωση είναι πιθανότερο να οδηγήσει στην συγχώρεση από μία συγγνώμη μόνη της.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template