Cusco: Ταξίδι ζωής στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας

Κυριακή 30 Απριλίου 2023


Το Cusco,
πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας βρίσκεται σε υψόμετρο 3400 μέτρων. Με το που φθάσεις, θα σου προσφερθεί μπουκάλα οξυγόνου (ακόμα και τα ξενοδοχεία την περιλαμβάνουν στις στάνταρ παροχές τους), ενώ οι ντόπιοι επιμένουν ότι το καλύτερο φάρμακο είναι να μασήσεις φύλλα κόκας, δραστηριότητα καθ’ όλα νόμιμη στο Περού.


Η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας από τον 13ο αιώνα μέχρι τον 16ο αιώνα, οπότε και κατακτήθηκε από τους Ισπανούς. Είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ιστορική πρωτεύουσα της χώρας. Οι υπέροχες εκκλησίες, τα φανταστικά μουσεία και τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του ιστορικού κέντρου αξίζουν τουλάχιστον μερικές ημέρες εξερεύνησης. Προσθέστε σε αυτό τα εκπληκτικά ερείπια των Ίνκας τόσο μέσα στην πόλη όσο και στους γύρω λόφους.

Η «Plaza de Armas» είναι η πολιτιστική καρδιά του Cusco. Κατά την εποχή των Ίνκας, η πλατεία ονομαζόταν «Huacaypata» και αποτελούσε την κύρια σκηνή για τις σημαντικότερες τελετές της αυτοκρατορίας των Ίνκας.




Plaza de Armas, Cusco, Περού/Photo: Pedro Szekely/Wikipedia Creative Commons


Plaza de Armas, Cusco, Περού/Photo: Unsplash


Σήμερα, η «Plaza de Armas» αποτελεί παράδειγμα της υβριδικής αρχιτεκτονικής της πόλης, όπου η προκολομβιανή, η αποικιακή και η σύγχρονη ιστορία τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη. Στην πλατεία υπάρχουν πολλά εστιατόρια και μπαρ που είναι ιδανικά για να περάσετε ένα χαλαρωτικό απόγευμα παρατηρώντας τον κόσμο καθώς προσαρμόζεστε στο υψόμετρο. Θα δείτε τους Περουβιανούς να παίζουν sapo (παραδοσιακό παιχνίδι με νομίσματα) και να πίνουν chicha (κάτι σαν μπύρα, από καλαμπόκι).


Plazoleta San Blas, Cusco, Περού/Photo: Unsplash

H εκκλησία San Blas/Photo: Jorge Láscar/Wikipedia Creative Commons


Αξίζει μια βόλτα και στη γειτονιά «San Blas». Η γραφική «Plazoleta San Blas» φιλοξενεί την εκκλησία San Blas και μια γραφική συλλογή από ασβεστωμένα πλίνθινα κτίρια στολισμένα με μπαλκόνια στο μπλε του κοβαλτίου και στέγες με κόκκινα κεραμίδια. Πρόκειται για την καρδιά της μποέμικης γειτονιάς του Cusco, η οποία υπάρχει ως ζώνη βιοτεχνίας από την εποχή της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Σήμερα, παραμένει η προτιμώμενη κατοικία των ντόπιων καλλιτεχνών που ανοίγουν τα εργαστήριά τους στους επισκέπτες που ανυπομονούν να δουν τα θρησκευτικά τους γλυπτά, τις μεταλλοτεχνίες από χρυσό και ασήμι, τις ξυλουργικές εργασίες και πολλά άλλα.

Mercado de San Pedro, Coscu, Περού/Photo: Unsplash


Η αγορά «Mercado de San Pedro» έχει αποκτήσει δημοτικότητα στους ξένους επισκέπτες, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παρατηρήσετε την καθημερινή ζωή των ντόπιων. Θα τους δείτε να τρώνε μεσημεριανό γεύμα στο αγαπημένο τους κιόσκι και θα δείτε τους πωλητές που πωλούν πύργους από φρούτα και λαχανικά, κεφάλια τυριών και πλεκτά πουλόβερ αλπακά. Αν θέλετε να αγοράσετε κάποια αναμνηστικά, να θυμάστε ότι συνηθίζεται να κάνετε παζάρια στην αγορά και να διαπραγματευτείτε την τιμή.


Cusco, Περού/Photo: Unsplash


Για να γνωρίσετε καλύτερα τον πολιτισμό των Ίνκας, αναζητήστε το «Museo Inka» (Ataud 154, Cusco)
το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του πολιτισμού των Ίνκας μέσα από διάφορες εκθέσεις κεραμικών, υφασμάτων, μούμιες, κοσμήματα και άλλα. Μάθετε για τις μυθικές καταβολές της αυτοκρατορίας των Ίνκας, την ιστορία των προ-Ίνκας και των οικισμών των Ίνκας στο Cusco και γύρω από αυτό, καθώς και για τις διαφορετικές οικολογικές ζώνες από τη ζούγκλα μέχρι τις πεδιάδες σε μεγάλο υψόμετρο που συνδέονταν με αρχαία εμπορικά δίκτυα.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template